electricar
Zadomawiam się
Chyba nie. Bo do 50 km auto może mieć przebieg. Więc sprzedawać zanim przyjedzie. Ja wystawiam FV akurat.
doplata jest do samochodow nowych lub z przebiegiem do 50km chyba ze cos ostatnio zmienili.Tylko wtedy przepada dopłata...
Tak, taki charakterystyczny świst silnika elektrycznego. Mam na codzień porównanie z Volvo XC40/C40 i tam ledwie to słyszę a w moim Niro aż mnie szczypie w uszy. Może to kwestia innej częstotliwości na którą jestem bardziej wyczulony albo gorszego wygłuszenia. Za to opon, które teoretycznie powinny być głośniejsze od seryjnych, przy jeździe miejskiej nie słyszę w ogóle.Jak to słyszysz silnik? Chodzi Ci o ten charakterystyczny dźwięk samochodu elektrycznego? Ja na jeździe próbnej słyszałem opony i nad tym mogli lepiej popracować.
Przy sprzedaży odliczasz wstecznie brakujące 50% - nic nie tracisz.To raczej nie interes odliczyć 50%vat przy zakupie i naliczyć 100% przy sprzedaży.
Na youtube w str testy wyszło 65 dB przy 120, ale on ma dziwny sonometr, na którym często wychodzi przy innych samochodach 120 tylko 60 dB.Jak to jest możliwe, że jest taka dysproporcja w hałasie? Błędny pomiar? Jeździłem EV6 i Niro EV i nie ma opcji, żeby była aż taka różnica. W zasadzie przy 100 km/h nie słyszałem żadnej (źródło Auto Świat).
Edit: jeszcze sprawdziłem, jak było w eNiro.
Hałas w kabinie
przy 50 km/h 54 dB (A)
przy 100 km/h 63 dB (A)
przy 130 km/h 68 dB (A)
W ogóle nie ma to żadnego odniesienia do rzeczywistości. Niro EV jest sporo cichsze od eNiro, a w Auto Świat wychodzi, że nie 😉