electricar

Zadomawiam się
Zapominasz że jeśli prąd pójdzie mocno do góry to paliwa też pociągnie za sobą. Dla mnie żeby kosztowo zrównała się jazda elektrykiem z dieslem przy obecnej cenie ON prąd w domu musiałby zdrożeć do prawie 3 złotych za kWh (nie licząc posiadania instalacji PV). Sytuacja z obecnymi kosztami prądu też nie będzie trwała wiecznie, nawet jeśli teraz pójdzie mocno w górę to tylko kwestia czasu jak pójdzie w dół - to prąd staje się podstawowym surowcem w gospodarce i wszyscy będą pracować nad tym jak zwiększyć jego produkcję. Natomiast ceny paliw płynnych w prognozach długoterminowych idą tylko w górę.
No właśnie. Większość elektrow kupują firmy i osoby mające firmę (w tym ja). Czyli maja juz prad po 3 zł od wrzesnia. Ja 90% ladowania robiłem w firmie. Wiem, część i tak się trafi co chce tylko w domu się ładować mimo firmy itp. Ale nie zmienia to faktu że pewnie 50% osób co policzy prad pójdzie w PB/ON.

lookash_c

Pionier e-mobilności
No właśnie. Większość elektrow kupują firmy i osoby mające firmę (w tym ja). Czyli maja juz prad po 3 zł od wrzesnia. Ja 90% ladowania robiłem w firmie. Wiem, część i tak się trafi co chce tylko w domu się ładować mimo firmy itp. Ale nie zmienia to faktu że pewnie 50% osób co policzy prad pójdzie w PB/ON.
Dobrze, jak ma jeszcze za co iść w cokolwiek.

Wojciech

Zadomawiam się
Ciekaw jestem co macie zamiar kupić w przypadku anulowania zamówienia przez KIA, (gdyby odwaliła taki numer jak z ceedam. ) elektryk, hybryda?? Bo ja chyba z elektryka rezygnuje raczej, mimo że mam zapas pradu z paneli. Cena pradu będzie na równi z dieslem który wyjdzie taniej w zakupie i bez tracenia czasu na ladowanie.
Obecnie za jeżdżenie dieslem do pracy płacę 19000 zł rocznie. Gdybym kupił oszczędnego diesla, to może zszedłbym do 15000 zł. Przy obecnych cenach prądu (ladowanie w garażu na nocnej taryfie) płaciłbym za jeżdżenie Niro EV 2000 zł rocznie. Jeśli prąd podrożeje 3x, to będzie 6000 zł rocznie. Czyli nadal co najmniej 9000 zł rocznie oszczędności na samym paliwie. Nie licząc oszczędności na serwisie. Wniosek: podtrzymuję zamówienie i czekam z niecierpliwością.

Olecki

Pionier e-mobilności
Jakim cudem....
Ja zamawiałem Niro M bez smarta biała perła 20 maja i jeszcze nie wyprodukowany....
To już było kilka razy poruszane - jeśli sprzedawca doradził który samochód (wersja/pakiety/kolor) jest w tzw. planie produkcyjnym szanse na jego szybkie wyprodukowanie bardzo wzrastały. Ja zamawiałem 6 czerwca, na świadectwie homologacji mam datę produkcji 14 czerwca i też w zeszłym tygodniu już odebrałem.

wartur

Nowy na Forum
Ciekaw jestem co macie zamiar kupić w przypadku anulowania zamówienia przez KIA, (gdyby odwaliła taki numer jak z ceedam. ) elektryk, hybryda?? Bo ja chyba z elektryka rezygnuje raczej, mimo że mam zapas pradu z paneli. Cena pradu będzie na równi z dieslem który wyjdzie taniej w zakupie i bez tracenia czasu na ladowanie.
Ja zamówiłem niro prywatnie, gdyby zrobili jakiś numer to zamówiłbym chyba rav4 hybrydę 4x4, cenowo wychodzi podobnie jak niro ev po starych cenach, a zakup elektryka odłożyłbym na kilka lat może zrobi się trochę normalniej na rynku. Podoba mi się nowe niro, ale ponad 200 tysięcy za tej klasy auto według mnie to przesada.

electricar

Zadomawiam się
Ja zamówiłem wlasnie corolle cross 4x4. Rav4 troche za wielka na miasto. W sierpniu zamówienie i date odbioru mam na koniec listopada. Auto już się produkuje. To niro mi coś nie chca produkować i pewnie predko nie będzie.