mALEK

Pionier e-mobilności
Spora dawka dostaw do UK i następne płyną / do odbioru we wrześniu. Ale to chyba sprawka kierownicy po innej stronie ;)

20220903_124908-jpg.166271
tej wersji kolorystycznej boczkow, nadkoli i slupka C, zdecydowanie mowie "nie"
i dlatego przed zamowieniem, upewnilem sie, ze wyglada to tak i tak ma byc :)

1663327028908.png

Olecki

Pionier e-mobilności
Okleiłem dziś wyświetlacz matową folią - jeszcze schnie i widać pod nim kilka plam wilgoci ale za parę godzin znikną. Niestety dostał się jeden biały pyłek ale jakoś to przeżyję bo przynajmniej nie widać śladów po paluchach :)

IMG_20220916_130738.jpg

Dostałem też kawałek przeźroczystej folii karbonowej, jak będę miał chwilę czasu to spróbuje wyciąć szablon z konsoli centralnej i ją okleić. Powinno wyglądać elegancko.

Dzisiaj pojeździłem też trochę po mokrym od wczorajszego deszczu i polecam wszystkim poszukać dedykowanych chlapaczy - cały syf spod kół leci akurat na listwy w piano black co wygląda... nie za dobrze. Mi u dealera powiedzieli że będą mieć ale jeszcze nie wiadomo kiedy i za ile.

A na koniec pytanie za sto punktów - ktoś wie gdzie w infotainment KIA można zwiększyć głośność wskazówek z nawigacji Android Auto? U mnie jest tak cicho że prawie ich nie słyszę, zwiększenie głośności w telefonie nie pomogło a w samochodzie nie mogłem znaleźć takiej opcji. Pokrętło po lewej lub przycisk na kierownicy zmieniają poziom głośności radia.

mALEK

Pionier e-mobilności
A na koniec pytanie za sto punktów - ktoś wie gdzie w infotainment KIA można zwiększyć głośność wskazówek z nawigacji Android Auto? U mnie jest tak cicho że prawie ich nie słyszę, zwiększenie głośności w telefonie nie pomogło a w samochodzie nie mogłem znaleźć takiej opcji. Pokrętło po lewej lub przycisk na kierownicy zmieniają poziom głośności radia.
chyba glosnosc sie reguluje w momencie jak "gada", z tego co pamietam.

acc

Zadomawiam się
Hej !

Byłem dziś w salonie po dokumenty do rejestracji i po raz pierwszy pooglądałem sobie swoje Niro EV (wersja M+SMT). W kolorze Interstellar Grey jest zwykłym nierzucającym się autem - takie właśnie miało być :) Wrażenia pozytywne - na pierwszy rzut oka spełnia to moje oczekiwania.

Zapłaciłem cenę z umowy, nie było niespodzianek wartych 24 tys. zł... Odbiór w poniedziałek.

Jedna rzecz - w wersji M nie ma jednak tylnych kratek nawiewu, jest to zaślepione. W cenniku widnieje pozycja że już od wersji M jest "Klimatyzacja automatyczna z nawiewami drugiego rzędu oraz funkcją automatycznego odparowywania przedniej szyby". Sprzedawca podowiadywał się i ta pozycja znaczy co innego - są nawiewy, ale w podłodze (na nogi) a nie w tunelu środkowym. W tunelu jest to dopiero od wersji L. No szkoda.

Auto zamawiałem 26 maja do produkcji (nie wiedziałem o istnieniu planu produkcyjnego, sprzedawca nie wspominał nic o konfiguracjach które mogą pojawić się szybciej - widocznie miałem farta i trafiłem). Mała naklejka w bagażniku ma datę 27 maja, ale nie jest to data produkcji jak to kiedyś czytałem na forum. Data jest na homologacji - u mnie 14.06.2022.

Octavo

Zadomawiam się
Czy wspomniana w artykule liczba sprzedanych egzemplarzy Niro EV, to sprzedane i dostarczone w tym miesiącu egzemplarze? Czy może jest jakaś inna definicja tej liczby wykazanych aut? Wspominana w artykule liczba to 2246, aut sprzedanych/dostarczonych poza Koreą w miesiącu lipcu. Niestety do pełnego obrazu brakuje sprzedaży w samej Korei, czyli nie wiemy ile może wynosić całkowita wartość produkcji/dostawy miesięcznie.

Podano za to całkowitą liczbę dla EV6, gdzie za miesiąc lipiec suma to 9606 aut, w Korei 3049 i export to 6557.

Źródło: (https://insideevs.com/news/603401/kia-ev6-wholesale-shipments-july-2022/).
Kolejne informacje o wielkości produkcji elektryków KIA, tym razem za miesiąc sierpień.

Dla EV6 mamy tabelkę poniżej, dla Niro tylko dane liczbowe, Soul pomijam bo to mikro wolumen.

kia8.png
Nie widać przyspieszenia dla ich flagowego modelu, mało tego to najniższy wynik w tym roku...
LIPIEC dla EV6, suma to 9606 aut, w Korei 3049 i export to 6557.
SIERPIEŃ dla EV6, suma to 4778 aut, w Korei 1672 i export to 3106.

Dla Niro EV: 2298 aut sprzedanych/dostarczonych poza Koreą w miesiącu sierpniu ( vs 2246 w lipcu).

Może to dobrze, że nie spada jak w przypadku EV6, ale to chyba ma być ich bestseller?
Dla porównania Tesla Giga Berlin planuje produkcje 5000 sztuk modelu Y co tydzień w Q1 2023 (obecnie robią nieco powyżej 1000)...

Źródło: (https://insideevs.com/news/610329/kia-ev6-wholesale-shipments-august2022/)

KierowcaEV

Zadomawiam się
Okleiłem dziś wyświetlacz matową folią - jeszcze schnie i widać pod nim kilka plam wilgoci ale za parę godzin znikną. Niestety dostał się jeden biały pyłek ale jakoś to przeżyję bo przynajmniej nie widać śladów po paluchach :)

View attachment 6844

Dostałem też kawałek przeźroczystej folii karbonowej, jak będę miał chwilę czasu to spróbuje wyciąć szablon z konsoli centralnej i ją okleić. Powinno wyglądać elegancko.

Wygląda dobrze !

Czy znacie sprawdzony i dobry sposób na czyszczenie takich powierzchni od śladów palców itp. Polecicie konkretny produkt ?
Podczas ładowania coś można porobić :)

Olecki

Pionier e-mobilności
Wygląda dobrze !

Czy znacie sprawdzony i dobry sposób na czyszczenie takich powierzchni od śladów palców itp. Polecicie konkretny produkt ?
Podczas ładowania coś można porobić :)
Chodzi Ci o szkło czy folię? W sumie to wszystko jedno, najwygodniejszy jest środek do mycia szyb na bazie alkoholu, zwilżasz nim czystą ściereczkę i przecierasz powierzchnię. Za to najlepszym jest izopropanol ale on nie pachnie zbyt ładnie więc do samochodu nie polecam.

electricar

Zadomawiam się
Ciekaw jestem co macie zamiar kupić w przypadku anulowania zamówienia przez KIA, (gdyby odwaliła taki numer jak z ceedam. ) elektryk, hybryda?? Bo ja chyba z elektryka rezygnuje raczej, mimo że mam zapas pradu z paneli. Cena pradu będzie na równi z dieslem który wyjdzie taniej w zakupie i bez tracenia czasu na ladowanie.

Olecki

Pionier e-mobilności
Zapominasz że jeśli prąd pójdzie mocno do góry to paliwa też pociągnie za sobą. Dla mnie żeby kosztowo zrównała się jazda elektrykiem z dieslem przy obecnej cenie ON prąd w domu musiałby zdrożeć do prawie 3 złotych za kWh (nie licząc posiadania instalacji PV). Sytuacja z obecnymi kosztami prądu też nie będzie trwała wiecznie, nawet jeśli teraz pójdzie mocno w górę to tylko kwestia czasu jak pójdzie w dół - to prąd staje się podstawowym surowcem w gospodarce i wszyscy będą pracować nad tym jak zwiększyć jego produkcję. Natomiast ceny paliw płynnych w prognozach długoterminowych idą tylko w górę.