Slawoos

Zadomawiam się
Ja zamawiałem pod koniec czerwca i też dostałem info, że jeszcze nie trafił na linię produkcyjną. Mam powoli dosyć czekania. Generalnie chciałem początkowo EV6 AWD, ale nie było można zamawiać, a teraz cena się odrealniła. Coraz częściej myślę o Mitsubishi PHEV - 50km na prądzie, przekładnia jednostopniowa - taki prawie elektryk. No i ma 4x4 co jest dla mnie ogromną zaletą. Niestety w porównaniu z Niro to relikt przeszłości. Ale myślę cały czas....

Cav

Pionier e-mobilności
Jak chcesz jeździć na prądzie pluginem, to pomyśl raczej o Toyocie.
I zasięgi wyższe i jazda będzie dużo lepsza (mówię o tej na prądzie, choć na pełnej hybrydzie pewnie również).

pawcjo

Posiadacz elektryka
Jak chcesz jeździć na prądzie pluginem, to pomyśl raczej o Toyocie.
I zasięgi wyższe i jazda będzie dużo lepsza (mówię o tej na prądzie, choć na pełnej hybrydzie pewnie również).
Toyota nigdy mnie nie przekonywała. Są wyjątkowo głośne i nie odnajduję się w ich wnętrzach. Z Toyot to tylko Leksus :)

tokwi

Pionier e-mobilności
Ja w bmw i3 testowałem wsteczy i można go było wrzucić do ok 10 km/h do przodu, powyżej nie dzialal przycisk zmiany biegow. Zgasić można było do ok 5 km/h ale wtedy silnik szarpał bo elektromagnesy trzymały. Nie sądzę aby kia pozwoliła na zgaszenie auta przy np 60km/h.
Możliwość zmiany kierunku jazdy przy małej prędkości to bardzo przydatna funkcja przy szybkich manewrach parkingowych.
Pozwala na to większość elektróków - w tym i3, Mini, nawet Tesla pozwala do 10 km/h. Taka możliwość to jednocześnie bardzo fajne obejście "ostrzeżenia o nacisnięciu dwóch pedałów", które często się pojawia gdy manewruje się na dwie nogi.

pawcjo

Posiadacz elektryka
U mnie podobna sytuacja, zastanawiam się czy przypadkiem nie ma jakiejś kombinacji ze strony kia polska, aby nas zniechęcić do zakupu po starej cenie. Ciekaw jestem czy maja dużo zamówień z aktualnym cennikiem, osobiście nie zapłaciłbym 24 tys. więcej...
Mam już kolejny przykład z zagranicy "Odebraliśmy dziś rano Niro Ev, który został zamówiony na premierze 23 maja". Kurczę, jak to się dzieje, że są takie dysproporcje i nikt nie wie, kiedy coś będzie produkowane.

electricar

Zadomawiam się
Bo te cenniki to się im źle wydrukowały wtedy. Było 190 a miało być 290 k. I pewnie żałują teraz, że tak tanio puścili nam te auta.

nabrU

Moderator
Już połowa września i nadal nie ma żadnej informacji o rozpoczęciu produkcji samochodu. O listopadzie pewnie będzie można tylko pomarzyć. Na zagranicznych forach czytałem nawet o odbiorach zamówień sierpniowych.

Spora dawka dostaw do UK i następne płyną / do odbioru we wrześniu. Ale to chyba sprawka kierownicy po innej stronie ;)

20220903_124908-jpg.166271

706cfe69-be5a-41cd-b98d-1dc4c59379a1-jpeg.166231

6e7ea4c3-884e-48a3-a956-34d8f442396d-jpeg.166594

d7115577-0004-44cc-bf53-141bfa612ad1-jpeg.166687