Bez ściemy... czyli nasze realne zuzycie kWh...

Michal

Moderator
No pięknie dane - bardzo mi się podobają :)
Przejazd Szczecin (okolice) - SuC Poznań.
130 na S3 i 140 na A2, oczywiście cała trasa na AP, poza wyprzedzaniem i kawałkiem remontu.
PXL_20221015_112233787~3.jpg

Trochę nie mam czasu się temu przyjrzeć, bo też jestem zabiegany :p

Przejazd 193 km ze średnim zużyciem 196 Wh/km i prędkością 115 kmh.
Ładunek w aucie 255 kg miodu (ze słoikami) + kierowca :D
Przy czym jak wszyscy pewnie wiemy, waga praktycznie nie ma wpływu na zużycie.
PXL_20221015_092436537.jpg

Last edited:

viallos

Pionier e-mobilności
Ja dzisiaj po nocnej aktualizacji na 2022.36.2 miałem kurs na lotnisko w Modlinie. Wyjazd okolice Warszawy i przejazd do Leszna trasą 580 a potem przez Kampinos 579 na Nowy Dwór Mazowiecki. 7 rano więc nie było wielkiego ruchu i droga idealna na AP.
Tak też zrobiłem i podziwiałem lasy do okoła a Tesla toczyła się praktycznie przez cała drogę w okolicach 50 albo 60 +10 km/h.
Generalnie poza stałymi punktami typu ronda gdzie sobie nie radzi na AP jechała całkiem sensownie .. trasa prosta i nieźle oznaczona.
Dużo wysepek po środku tej trasy i był jeden zonk gdzie przy wysepce nie była rozszerzona jezdnia po prawej stronie i niestety wtedy Tesla chciała lecieć prosto i gdyby nie moja reakcja to mógłbym uszkodzić oponę albo koło na krawężniku z wysepki. Na wszystkich pozostałych wysepkach gdzie jest to poprawnie zrobione czyli jest rozszerzenie jezdni po prawej stronie robiła delikatne łuki .. niemniej uważam że czasami wciąż jedzie zbyt blisko lewej krawędzi jezdni a tym samym tych wysepek i jest niebezpieczeństwo że na nie wjedzie. Czy tez macie takie odczucia?
Zrobiłem może ze 2-3 szybsze przyśpieszenia żeby pokazać pasażerowi możliwości napędu ale zużycie na całej trasy wyszło naprawdę fajnie.
1665836228735.png

krzyss

Pionier e-mobilności
No pięknie dane - bardzo mi się podobają :)
Przejazd Szczecin (okolice) - SuC Poznań.
130 na S3 i 140 na A2, oczywiście cała trasa na AP, poza wyprzedzaniem i kawałkiem remontu.
View attachment 7146
Trochę nie mam czasu się temu przyjrzeć, bo też jestem zabiegany :p

Przejazd 193 km ze średnim zużyciem 196 Wh/km i prędkością 115 kmh.
Ładunek w aucie 255 kg miodu (ze słoikami) + kierowca :D
Przy czym jak wszyscy pewnie wiemy, waga praktycznie nie ma wpływu na zużycie.
View attachment 7147
Hodujesz pszczoly ?
Po ile miodek ? ;)

marmlo

Zadomawiam się
Tak się wydaje że w elektryku pszczoly spokojniejsze niż jak je klekotam woziłem. Pozdrawiam kolegę pszczelarza:)

Attachments

• 20220502_191006.jpg
    20220502_191006.jpg
    3,2 MB · Liczba wyświetleń: 45

Michal

Moderator
Pszczelarz jest znajomym rodziców ale za młodu pracowałem z nim kilka lat w wakacje przy pszczołach, więc coś tam liznąłem (też dosłownie :D) ;)
Ma miód lipowy, wielokwiatowy i rzepakowy (najlepszy). Odpowiednio 55, 45 i 45 za 1,25 kg.
Mam zapas, często bywam w tamtej okolicy, więc mogę odsprzedać.

Dzisiaj poszła pierwsza płatna sesja SuC, bo skończyły się km z poleceń :) chociaż mam jeszcze szansę na jeden referal od "Piotra" z 02.08.2021 - trzymam kciuki, że w końcu odbierzesz i nie chodzi mi o referale :D

Trasa z Poznania do Warszawy piękna!
  • Początkowo prognozował dojazd z 6% baterii.
  • 100 - 8%, 327 km, średnia prędkość 115 kmh (jedno siku koło Łodzi)
  • Pierwsze 50 km 125 kmh.
  • Następne 20 km 130 kmh.
  • Do Łodzi (130 km) już 135 kmh.
  • Od Łodzi raczej 140 kmh, choć był spory ruch i się nie dało.
  • Na klimatyzacji oszczędziłem 4,3%! Ustawione 21-22 C.
  • Całość oczywiście głównie na AP.
PXL_20221015_152023181~2.jpg

krzyss

Pionier e-mobilności
To ja bym sie usmiechnal po dwa sloiczki rzepakowego.
Z Poznania do Wawy bez ladowania to trzeba spokojnie jechac. Ja nastawiam tempomat na 120km/h i raczenie rumakuje w trasie. A ciebie nie zmuszal do zjazdu na Lucmierz ?

Michal

Moderator
Oczywiście, że zmuszał tym bardziej, że SuC był oblegany, więc chciał mnie naładować w Poznaniu do 70% i puścić dalej do Lućmierza. Tylko nie ma w mapie, że tam są roboty drogowe i trzeba w kółko jeździć, a ja chciałem tego uniknąć.
Ustawiłem ładowanie do 100% i jak dobił, to ustawienie trasy udało się zrobić bezpośrednio.
Ale mi się podoba ten nowy widok! Całą drogę miałem włączony i elegancko sobie dobierałem prędkość, żeby dojechać na 5%. Wypas!
Śmiesznie widać jak zwiększałem prędkość powoli na początku trasy :)
Screenshot_20221015-203244.png

O miodzie przypomnij mi jak mielibyśmy się spotkać, to zabiorę.

Ps. Te 100% trochę dla Ciebie ładowałem - przy max naładowaniu pokazuje mi 517 km ;)

viallos

Pionier e-mobilności
Miałem jeszcze taką sytuację że z przeciwka samochód wymijał rowerzystę grzybiarza i lekko wjechał na mój pas .. był dosyć blisko i ja bym odbił w prawo a Tesla jakby nic poleciała prosto .. na ekranie nic nie pokazała. 🤔

Koledzy mają jakieś obserwacje w tej materii?

@Michal z jakiej apki ten wykres na dole? Coś Teslowego? Nie musiałbym wtedy włączać Garmina.