Skandaliczna jakość samochodu

lookash_c

Pionier e-mobilności
Obejrzałem w miarę cały i jak była gęsta mgła to AP zachował się tak samo jak mi w mocnym deszczu. Wyłączył się. To samo na 2 pasmówce podczas wyprzedzania tira w deszczu - kamery oślepione i AP wariuje, albo oddaje kontrolę albo zwalnia poniżej prędkości tira.
Czytałem tekst o kilku kolizjach/wypadkach w USA z udziałem Tesli, wszystkie łączyło to, że chwilę przed "bum" wyłączał się autopilot. Autor artykułu wysnuł tezę, że to celowy zabieg, by w razie czego przed sądem nie było podstaw do roszczeń względem Tesli.
Generalnie uważam, że jeśli auto jedzie szybciej niż kierowca jest w stanie je kontrolować (typu "słabo widzę we mgle, ale auto daje ognia"), ręce zamiast "za 15 trzecia" dłubią w nosie, etc. to jest źle, po prostu źle.

cooler

Pionier e-mobilności
I jaki byś wybrał na ten moment?
Niestety będę musiał przed zakupem znów się doktoryzować z tego co jest na rynku... Przyznam że po zawodzie z Teslą i jej awariami i niedoróbkami mam na razie dość nowych samochodów z salonu (bo to kompletnie nie zapewnia spokoju na lata, może tylko Toyota z USA i Lexus) i zostanę pewnie ładnych parę lat przy tym co mam (a mam 5 aut, 2 Toyoty, 2 VW i Tesla) ewentualnie jakieś małe miejskie wozidełko, bardzo podoba mi się Zoe lub e-Up, niekoniecznie nowe, typowo do obijania po parkingach.
Najbliżej jestem do odstrzelenia Tesli, bo mnie denerwuje to auto. Jej przewaga technologiczna nie tyle maleje, co kieruje się przeciw klientom, te wszystkie optymalizacje służą tylko temu żeby auto było tańsze w produkcji, nic nie dając w zamian.
I tak będzie póki stoi kolejka łosi po te samochody na rok do przodu. Zlewanie klienta i oszczędzanie na produkcji. Skądś te 30%marży na każdym M3 się bierze.

MiKo

Posiadacz elektryka
żeby auto było tańsze w produkcji, nic nie dając w zamian.
A co miałoby ci dawać już wyprodukowane auto poza zmianami softu? Jak rozumiem OTA w grupie vw bardziej tobie odpowiada? :)

Jeśli chodzi o hardware to pompa ciepła, aku Li-Ion czy zmianą z atoma pierwsze mi do głowy przychodzą jako znaczące.

Zlewanie klienta
Obie moje naprawy serwisowe (wymiana głośnika, wymiana modułu sterowania klimatyzacja) odbyły się wzorcowo z wykorzystaniem aplikacji, oddania i odbioru samochodu.

Tesla ma swoje absurdy, jak auto wycieraczki, ale nie powinno się zapominać o tym co robi lepiej jak reszta rynku, przez fakt że inne rzeczy robi gorzej.

cooler

Pionier e-mobilności
wymiana modułu sterowania klimatyzacja
Co z tą klimą się działo? Moja chyba też oszalała, ostatnio na trasie 300km trzeba było cały czas regulować bo raz wiało zimnym a raz gorącym, oszaleć można, aż się z żoną pokłóciłem bo co chwila ciągle kręciła klimą również na rondzie lub skrzyżowaniu kiedy mi potrzebna była mapa.

lookash_c

Pionier e-mobilności
ewentualnie jakieś małe miejskie wozidełko, bardzo podoba mi się Zoe lub e-Up, niekoniecznie nowe, typowo do obijania po parkingach.
Rozważ Twingo - skręca w miejscu, ładne, żwawe, pojemne, sympatyczne auto.

viallos

Pionier e-mobilności
Generalnie uważam, że jeśli auto jedzie szybciej niż kierowca jest w stanie je kontrolować (typu "słabo widzę we mgle, ale auto daje ognia"), ręce zamiast "za 15 trzecia" dłubią w nosie, etc. to jest źle, po prostu źle.
Dzisiaj po odbiorze z serwisu wjechałem na S8 po 18 i włączyłem Autopilota. Generalnie duży ruch ale jakoś pas przede mną wolny, ulewa na maksa a on dawaj na 130 .. nawet wycieraczek nie zdążył włączyć .. musiałem po jakiś 2 sekundach ręcznie je puknąć bo już nic przez szybę nie widziałem. Trochę się przeraziłem tym co zrobił bo dotychczasowe moje doświadczenia z AP to takie że za bardzo mułowaty/ostrożny był i to przy dobrych warunkach drogowych. Dzisiaj jak warunki do dupy to nagle odwrót w druga stronę. Potem jakby do niego dotarło że jest duży ruch do kogoś dojechał i się uspokoił ... ale trzeba na AP zdecydowanie uważać.

krzyss

Pionier e-mobilności
Dzisiaj po odbiorze z serwisu wjechałem na S8 po 18 i włączyłem Autopilota. Generalnie duży ruch ale jakoś pas przede mną wolny, ulewa na maksa a on dawaj na 130 .. nawet wycieraczek nie zdążył włączyć .. musiałem po jakiś 2 sekundach ręcznie je puknąć bo już nic przez szybę nie widziałem. Trochę się przeraziłem tym co zrobił bo dotychczasowe moje doświadczenia z AP to takie że za bardzo mułowaty/ostrożny był i to przy dobrych warunkach drogowych. Dzisiaj jak warunki do dupy to nagle odwrót w druga stronę. Potem jakby do niego dotarło że jest duży ruch do kogoś dojechał i się uspokoił ... ale trzeba na AP zdecydowanie uważać.
Ha ! Jechalismy w tym samym czasie, tez jechalem na autopilocie i tyle widzialem, a wycieraczek nie wlaczyla.

Attachments

• 5899014F-03D0-4375-A34A-88375E67C227.jpeg
    5899014F-03D0-4375-A34A-88375E67C227.jpeg
    2,8 MB · Liczba wyświetleń: 74

viallos

Pionier e-mobilności
Miałem podobny widok ... ale przed tunelem ..wiec chyba trochę gorszy ... że jeszcze miałeś czas telefonem robić zdjęcia.
Boję się Was Teslowcy bo widzę że zamiast kierować wciąż w telefonach grzebiecie.:eek::eek::eek:

krzyss

Pionier e-mobilności
Miałem podobny widok ... ale przed tunelem ..wiec chyba trochę gorszy ... że jeszcze miałeś czas telefonem robić zdjęcia.
Boję się Was Teslowcy bo widzę że zamiast kierować wciąż w telefonach grzebiecie.:eek::eek::eek:
Mialem wlaczonego autopilota i jechalem 20km/h ;)