Mój elektryk dla firm/JDG ścieżka leasing - wsteczna możliwość uzyskania dopłaty

Jusand

Posiadacz elektryka
Dzięki.prosze,podziel się informacją na forum jak to "niebawem" już nastąpi
Pzdr
Na pewno dam znać, mam nadzieję że jeszcze w tym roku 😉

krzyss

Pionier e-mobilności
To teraz wniosek, umowa, wniosek o wypłatę - każda czynność ok 1 m-c pod warunkiem braku błędów, na lato powinni wypłacić 😉
Wniosek ? umowe z bos mam juz podpisana i klepnieta... wszystkie zgody dawalem. Kasa powinna juz sie pojawic :D

krzyss

Pionier e-mobilności
I mam odpowiedz:

Dzień Dobry Panie Krzysztofie,
wczoraj został złożony wniosek o wypłatę środków do BOŚ. Teraz czekamy juz na przelew

Z poważaniem”

Ciekawe jak BOŚ realizuje te przelewy.

Michal

Moderator
Ja złożyłem (PKOLeasing umowa z 12.2020) komplet dokumentów 10.07.2022, a z 08.08.2022 mam potwierdzenie z NFOŚiGW, że mój wniosek został zaakceptowany, a środki trafiły do BOŚ.
5.10.2022 skapnęli się, że jeden z dokumentów miał być w oryginale, więc dosłałem oryginał (NFOŚiGW zaakceptował ale BOŚ brakuje jakiegoś oryginału).
Do tej pory kasy na koncie brak, więc tak właśnie działa :p
Jak dostanę do "końca terminu przedsięwzięcia" (grudzień), to będzie sukces :D

Tak sobie pomyślałem, że można to też podsumować w taki sposób:
12.2020 - zapłaciłem 27 000 więcej niż powinienem, bo program dopłat był jeszcze nie gotowy.
07.2021 - rząd w końcu, z rocznym opóźnieniem, wypluł z siebie przepisy, ale przez to, że były tak opóźnione i nikt nie wiedział jakie będą wymagania, to niektóre firmy leasingowe nie chciały (niby nie mogły) obsługiwać wstecznie takiego dofinansowania, bo umowy były źle skonstruowane - patrz mój przypadek PKOleasing (gdzie przez kilka miesięcy się z nimi boksowałem aż w końcu pilotażowo zgodzili się zrobić mój wniosek o dopłatę) albo EFL (gdzie po prostu się nie da, bo musieli do tego powołać inną spółkę).
07.2022 - rozpocząłem składanie wniosku.
08.2022 - potwierdzenie o przelaniu środków do BOŚ
10.2022 - środków na moim koncie nadal brak

Do września 2022 straciłem na tym interesie inflację, w niecałe dwa lata 24,32%, a to jeszcze nie koniec historii, bo nadal nie mam tych pieniędzy.
Wychodzi więc na to, że zamiast dopłaty 27 000 do zakupu auta, dostanę tak jakby 20 000 :p
No i wypadałoby kogoś pozwać do sądu o te brakujące 7 000 zł, tylko kogo?

Last edited: