zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

nnnnn

Pionier e-mobilności
A nie wiem czy było, ale pojawiło się oficjalne wyjaśnienie dotyczące starych prosumentów. 2MWh obowiązuje po wykorzystaniu prądu "zmagazynowanego" w sieci.

Bronek

Pionier e-mobilności
A nie wiem czy było, ale pojawiło się oficjalne wyjaśnienie dotyczące starych prosumentów. 2MWh obowiązuje po wykorzystaniu prądu "zmagazynowanego" w sieci.

U mnie w Energa czytałem na ich stronie , że niestety nie dla psa kiełbasa . Ale to burdel i karton , więc co Sasiny mają na umysle tylko p osłyKowalskie wiedzą

vwir

Pionier e-mobilności
Tak gwoli informacji , bo czasy mamy dziwne, a temat dotyczy cen energii do domu .

Pompa ciepła 11kW w tym też nietypowym klimatycznie okresie jakim był październik 22r w domu parterowym o powierzchni czynnej mieszkalnie ok 120m2 ( Temp wew. 21stC Wody użytkowej od 39 do 44 stC w zasobniku 300l . Podłogówka na ok 80m@ plus 10 kaloryferów.
dla dwóch osób bez oszczędzania i jakiś specjalnych regulacji itp zużyła na CO/OWU -272kWh
Ponieważ też mam studnię , to doliczam ok 27kWh pracy pompy głębinowej bo to jask gdyby tworzy pewien zestaw .

Jestem zadowolony , bo za prąd jeszcze nie płacę , ale zaraz zacznę ( fV 9,8 kWp) magazyn prosumencji zaraz się oprózni .
Ładuje auto , gaz zakręciłem ale wodę wraz z mrozami odkręcę , bo jeszcze nie zakopałem instalacji H2) odpowiednio .Do tego skorzystam na śmieciach , bo u nas wymyslili ich zależność w opłatach od zużycia wody .
To ja mam trochę większą próbkę, od końca lutego do dzisiaj:
Podgrzewanie ciepłej wody, 4 osoby, zasobnik 350L: 834kWh.
Ogrzewanie domu 140m.kw, 21 stopni od 5:30 rano do 22:30, w nocy 19 stopni (w praktyce w nocy pompa się jeszcze nigdy nie załączyła): 840kWh.

Oczywiście to wszystko zależy od COP, który z kolei głównie zależy od temperatury na zewnątrz.
1667379904327.png

Tak wygląda wykres COP za ostatnie 24h. Grzanie ciepłej wody to te kawałki wykresu, na których jest COP na poziomie 3-4,5. Tam gdzie COP jest wyższy (w okolicach 4-6) mamy do czynienia z ogrzewaniem domu.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mój EonFoton ma gowniane oprogramowanie jesli chodzi o dane , ale nie mam zamiaru tego bardzo analizować . Niemniej na pewno bedę korygował , bo 1,5 miesiąca to mało jako nuworysz pompowy g jeszcze wiem .
A co dom i ludzie to inaczej . U mnie Crop I reg+ takie tam parametry , krzywa grzewcza i jej podbicie lub obniżenie itp i itd . Timner , lub funkcja eco To wszystko musze wziąć bojem ...
Na razie te 300 kWh woda studzienna plus ciepło CO i CWU mnie satysfakcjonuje bo to taniej niż gaz

PS Mam licznik na wejściu własny bo czytanie z urządzenia to lipa jest na ogół . Do tego zeruję co miesiąc . Miesiące z grzaniem domu to inna bajka niż ciepłe.

Cav

Pionier e-mobilności
Na razie te 300 kWh woda studzienna plus ciepło CO i CWU mnie satysfakcjonuje bo to taniej niż gaz i
Jakim cudem?
Jaka jest u Ciebie stawka za prąd?
No chyba że liczysz koszt prądu z pv.....
Co gdzieś było szacowane (przy obecnych cenach) na 0,4 zł.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jakim cudem?
Jaka jest u Ciebie stawka za prąd?
No chyba że liczysz koszt prądu z pv.....
Co gdzieś było szacowane (przy obecnych cenach) na 0,4 zł.
????? Coś żle interpretujesz ? 300kWh miesięcznie nie 300zł ! OK 300kWh to i pompa wody i pompa ciepła . a nic nie zapłaciłem bo miałem jeszcze w magazynie i autokonsumpcja ..
62 zł tylko opłaty stałej/ za 2 mce

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Mój EonFoton ma gowniane oprogramowanie jesli chodzi o dane , ale nie mam zamiaru tego bardzo analizować . Niemniej na pewno bedę korygował , bo 1,5 miesiąca to mało jako nuworysz pompowy g jeszcze wiem .
A co dom i ludzie to inaczej . U mnie Crop I reg+ takie tam parametry , krzywa grzewcza i jej podbicie lub obniżenie itp i itd . Timner , lub funkcja eco To wszystko musze wziąć bojem ...
Na razie te 300 kWh woda studzienna plus ciepło CO i CWU mnie satysfakcjonuje bo to taniej niż gaz

PS Mam licznik na wejściu własny bo czytanie z urządzenia to lipa jest na ogół . Do tego zeruję co miesiąc . Miesiące z grzaniem domu to inna bajka niż ciepłe.
To co podesłałem to też nie od panasonica, bo ich soft się do niczego nie nadaje. To już moje zabawki, wpięte w Home Assistanta.

Cav

Pionier e-mobilności
nicc nie zapłaciłem bo miałem jeszcze w magazynie i autokonsumpcja ..
62 zł tylko opłaty stałej/ za 2 mce
Ale tak nie możesz liczyć, instalacja sama pv się nie sfinansowała, trzeba jej koszt też policzyć.
Albo inaczej - liczyć możesz sobie wszystko w dowolny sposób, tylko że to ma wtedy zerową wartość poznawczą dla innych.
Na dziś koszt prądu z paneli to mniej więcej tyle ile pisałem (0,40 zł).
Jak robiłeś taniej niż 5 tys za 1 kWp, to może wyjść mniej.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jesteśmy we dwoje to mogę timerem kombinować a i apką zdalnie coś zmienic czy wyłączyć .
:) Mam fajną kontrolke pracy pompy , Tasiemke na wylocie . Spojrze przez okno i widzę czy pracuje

Cav to wiadomo ... Instalacje kosztują samochód kosztuje , dom kosztuje, zona itd .

Panele oceniam ,że za rok ( 4 lata ) sie wyzerują m/w , bo auta to przyśpieszyły
. Studnia , , licząc ze smeiciami to ok 8 tys też troche czasu minie ale nie tak wiele bo wody nam idzie z 50m 3 miesięcznie lekko A śmieni to 250 na 2 miesiące teraz od tej wody.

. Ale nie o to chodzi .
Kasa którą wydajemy na to wszystko ma jakąś stopę zwrotu.
Nawet te 800tys na auto jest lepsze od lokaty .
To są zabawki ale nie do końca takie co się zuzyją , przestaną podoać i nic z nich nie mamy
Tu są z nich korzyści które jak się nic nie spier..li to. przyjda za jakiś czas.
.

Liczymy ile to ma cukru w cukrze tu i teraz . I ma to wartość porównawcza jeśli chodzi o parametry , Forsa to sprawa wtórna. Jedni to sami rzeźbili inni przepłacili itd .Ale mamy coś co ma moc , pojemność i powierzchnię , ludzi i wydajność i to można sobie porównywać

Last edited:

viallos

Pionier e-mobilności
Panele oceniam ,że za rok ( 4 lata ) sie wyzerują m/w , bo auta to przyśpieszyły

Ja w miesiąc zrobiłem 4k km Teslą z czego na platnych stacjach zaplacilem ok. 400PLN. Reszta to produkcja własna. Przy obecnych cenach diesla to Q7 przepaliłby około 3200PLNów ... w tym tempie to PV zwróci mi się w ciągu roku 😀.
Aż księgowy się zdziwił gdzie faktury za paliwo ... w tym miesiącu nie ma żadnej a Q7 jeździło na tym co zatankowane w poprzednim miesiącu i jeszcze ponad połowa zbiornika została.

Pompa ciepła na razie bierze tyle co na zagrzanie wody użytkowej poniżej 5kW dziennie. Też dopiero miesiąc chodzi więc ciężko wyliczyć jak to będzie w skali roku .. ale licznik gazu też stoi w miejscu.