zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
U mnie w Energa czytałem na ich stronie , że niestety nie dla psa kiełbasa . Ale to burdel i karton , więc co Sasiny mają na umysle tylko p osłyKowalskie wiedzą
Nie dla psa ale dodatek energetyczny - a rozliczenie 2kWh ponad to co oddane do magazynu należy się jak psu buda :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Wyczytałem (może stare dane) że z prosumentem kicha ale chyba pomyliłem z dodatkiem?

tempFileForShare_20221102-191021_copy_768x1024.jpg
nci nie mają tej ulgi?

aadamuss

Posiadacz elektryka
U mnie pompa ciepła na c.o. I cwu (dom 150m2) 262 kWh czyli mało.
Reszta na żarówki 657 kWh i to już raczej dużo (ale w tym już jest auto czyli jednak mało)

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Podaję na miesiąc aby jako nowicjusz w temacie m/w się zorientować czy te 270 kWh ujdzie jako tako itd. Nie mam zamiaru bić się o każdy kW czy kWh, ale być w peletonie a nie jako autsider pompowy.
Korci mnie grzebanie ale wiem, że to wymaga czasu na ocenę. Pompa ma algorytmy i jeśli będzie tak dalej, że będzie to zużycie m w jak u innych to nie będę mieszał, zgodnie z zasadą :"lepsze bywa wrogiem dobrego".

vwir

Pionier e-mobilności
Za cały październik:
77kWh na grzanie ciepłej wody
190kWh na ogrzewanie domu

Więc w sumie u mnie praktycznie też 270kWh.

Michal

Moderator
U mnie za październik (prawie, bo jak jaskiniowiec w PGE spisałem licznik 30.09 i 30.10 :p) całościowe zużycie domu 710 kWh, z czego ~330 kWh pobrało auto, a resztę (~380 kWh) dom.
Grzanie ciepłej wody bojlerem z grzałką (chyba 90L).
Ogrzewanie pompą ciepła powietrze-powietrze (7,5 kW) od 14.10.2022 (dopiero zamontowałem).

Ps. Ale mi pięknie rośnie panel HomeAssistant :D Jeszcze tylko integracja auta, inwerterów, licznik energii i mam komplet smart home :ROFLMAO:

Last edited:

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
Ja w miesiąc zrobiłem 4k km Teslą z czego na platnych stacjach zaplacilem ok. 400PLN. Reszta to produkcja własna. Przy obecnych cenach diesla to Q7 przepaliłby około 3200PLNów ... w tym tempie to PV zwróci mi się w ciągu roku 😀.
Aż księgowy się zdziwił gdzie faktury za paliwo ... w tym miesiącu nie ma żadnej a Q7 jeździło na tym co zatankowane w poprzednim miesiącu i jeszcze ponad połowa zbiornika została.

Pompa ciepła na razie bierze tyle co na zagrzanie wody użytkowej poniżej 5kW dziennie. Też dopiero miesiąc chodzi więc ciężko wyliczyć jak to będzie w skali roku .. ale licznik gazu też stoi w miejscu.
Hehe ja to niektórym tłumaczę i nie rozumieją. Wydaję mniej na ratę leasingu niż na paliwo do tej pory. A jeszcze EV ma wysoki RV

Bronek

Pionier e-mobilności
@Michał Znasz ten filmik jak własciel smart chaty poszedłem do dentysty...
Też mam trochę tego ale porozrzucane na dwie sieci i na różne platformy i kurna zapominam. Czasem się też coś wysypie. Itd. Ale generalnie jestem za i lubię sobie posterować i pokontrolować

consigliero

Pionier e-mobilności
Od czterech miesięcy nie zerowałem licznika od pompy ciepła . Przeważnie na miesiąc nie przekraczało 30 kW, ale w tym miesiącu był już wzrost co się odbiło na wyniku, chyba zaczęła też grzać dom. Teraz jest 169 kWh, ale nasz dom jest nieduży i 3 tygodnie spędziliśmy w Hiszpanii. temperatura w domu obecnie ustawiona na 20 stopni CWU, bufor na 45, CWU jest ogrzewane przepływowo

Michal

Moderator
@Michał Znasz ten filmik jak własciel smart chaty poszedłem do dentysty...
Też mam trochę tego ale porozrzucane na dwie sieci i na różne platformy i kurna zapominam. Czasem się też coś wysypie. Itd. Ale generalnie jestem za i lubię sobie posterować i pokontrolować
Ja nadal mam z tym zabawię - taki tablet montuję na ścianie :D Na razie jak używam jakieś 12 miesięcy, to nic się nie posypało.
PXL_20221031_194529097~2.jpg

Najnowsze dyskusje