Opony zimowe do Tesla Model Y

Michal

Moderator
Dużo też zależy od samych opon. Ja mam zimowe Pirelli sotozero i one są "chronione przez felgę", ale już letnie "jakieś tam" chyba continentale trochę wystają.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Na 18" byłoby jeszcze lepiej, ale niestety jest ryzyko, że po kolizji wyjdzie to jako niehomologowana zmiana konstrukcyjna.
True, więc lepiej trzymać się założeń producenta :)
Właśnie też chce kupić zestawi zimowy i w homologacji mam do wersji performance wyczegolnione opcjonalnie 255/40/R20, o 19 nie ma nic i teraz sie waham czy brac 19 czy 20

stysia

Nowy na Forum
Ja chyba nie ogarniam JAK KUPIC KOMPLET z felgami?
W Tesli w Warszawie jak odbierałam auto powiedzieli że mogą mi zamówić na za miesiąc. Mówię że no dość długo, no ale moja wina bo mogłam składając zamówienie wyklikac chyba.
Wiec dobijam się do Berlina, tam mi powiedzieli że u nich nie kupię... tylko w " body shopie" czyli warsztacie z którym mają umowę i że na pewno tam mają. Dzwonię do tego miejsca gdzie mi dali numer, a tam zdziwiony Pan, że on może mi opony sprzedać tylko a po felgi to sobie muszę do Tesli 😱.

Chyba mnie to przerosło.

zibizz1

Pionier e-mobilności
W Tesli do Perfomance kosztują 19k więc to był miedzy innymi powód że nie zamówiłem :) Kupie osobno felgi, opony i czujniki.
Podobno jak sie zamontuje inne niż w homologacji to ubezpieczyciel może odmówić wypłaty gdy uszkodzimy oponę lub felgę, ale jak wszystko technicznie jest ok to nie ma to na nic innego wpływu

XYZ

Fachowiec
Ja chyba nie ogarniam JAK KUPIC KOMPLET z felgami?
W Tesli w Warszawie jak odbierałam auto powiedzieli że mogą mi zamówić na za miesiąc. Mówię że no dość długo, no ale moja wina bo mogłam składając zamówienie wyklikac chyba.
Wiec dobijam się do Berlina, tam mi powiedzieli że u nich nie kupię... tylko w " body shopie" czyli warsztacie z którym mają umowę i że na pewno tam mają. Dzwonię do tego miejsca gdzie mi dali numer, a tam zdziwiony Pan, że on może mi opony sprzedać tylko a po felgi to sobie muszę do Tesli 😱.

Chyba mnie to przerosło.
Nie panikuj....Chłopczyku, a może Dziewczynko :)
Z jakiej wioski RP klikasz ?
Zerknij, w instrukcji online lub z aplikacji, masz precyzyjne dane dt wymiarów felg oraz opon, wpisz to w google i wyskoczy ci mnóstwo propozycji jeśli nie masz gustu :), a jeśli go masz to pewnie 2-3 sensowne :)))))
To felgi
A co do opon to jeszcze łatwiej, ale trzymaj sie klasy premium !!!! Goodyear, Michelin, Continental itp.
Napisz jaki typ furmanki używasz TMY PF czy LR
I pamietaj......Prezes nie pozwala płacić Niemcom....to Oni mają zapłacić Prezesowi :))))

stysia

Nowy na Forum
Dzięki,
szukam do LR ale akurat kwestia szukania w necie mnie nie przeraża :) tak samo na grupie widzę sporo informacji,
bardziej chodzi mi o to podejście obsługi Tesli i ich brak wiedzy na wiele tematów.

W protokole odbioru zaznaczone mieliśmy, że mamy uszkodzony lakier i mają to usunąć, od ponad tygodnia czekamy na "ekspertyzę" bo NIE WIEDZĄ CO Z TYM ZROBIĆ (nie rozumiem tłumaczenia).
To samo z tymi oponami i felgami...odsyłanie do innego body shopu, serwisu...i nie wiem gdzie jeszcze, a człowiek ma jedno proste pytanie. Chyba, że trafiam na takich ludzi co im się nie chce ;).

XYZ

Fachowiec
Mój zestaw 19 cali Brock SKM 32 czarny mat + Michelin wyszedł Ok 11 k co uważam za niezły wynik.
Wyglada fanie, rzecz jasna to kwestia gustu.
Co do Tesla Poland, to modlę się każdego dnia, żeby niż się w mojej furmance nie wydarzyło .

stysia

Nowy na Forum
Mój zestaw 19 cali Brock SKM 32 czarny mat + Michelin wyszedł Ok 11 k co uważam za niezły wynik.
Wyglada fanie, rzecz jasna to kwestia gustu.
Co do Tesla Poland, to modlę się każdego dnia, żeby niż się w mojej furmance nie wydarzyło .
Dziękuję dobry człowieku :) zerknę sobie na nie, bo w sumie 15koła za te brzydkie felgi od tesli to tak średnio mi się uśmiechają - no i jeszcze problem...z zakupem, nie wiem czy oni nie mają ochoty nic sprzedawać czy o co im chodzi ;). Trzymam zatem kciuki-oby nic się nie wydarzyło bo ja już do nich tracę cierpliwość ;) szczególnie z tym lakierem.