ciastek

Pionier e-mobilności
Przy tak dokładnych wyliczeniach weź jeszcze pod uwagę degradację baterii.
Szybki gugiel mówi o 5% w pierwsze dwa lata, następnie 1% rocznie.

Michal

Moderator
Przy tak dokładnych wyliczeniach weź jeszcze pod uwagę degradację baterii.
Szybki gugiel mówi o 5% w pierwsze dwa lata, następnie 1% rocznie.
Obliczenia są średnio dokładne, chciałem tylko pokazać logikę brania pod uwagę wartownika, bo ludzie często o tym poborze zapominają i później jest płacz, że im baterię zjada za szybko. Słuszna uwaga ale myślę, że +/- 5% niewiele tu zmienia ;)

Darek1

Posiadacz elektryka
U mnie RWD zjada średnio 17,5kWh/100km w obecnych warunkach na oponach całorocznych. Jeżdżę głównie drogami krajowymi na tempomacie, czyli 50-100km/h. To chyba optymalna prędkość pod względem zużycia. Latem na letnich zużycie było 13,5kWh/100km
Wydaje mi się, że nie dolicza do zużycia podgrzewania wnętrza przed ruszeniem. Na podgrzanie przy temperaturze trochę poniżej 0stC zjada 6km.

Michal

Moderator
A koniecznie będę potrzebował walboxa? Przez cała noc od około 20:00 do 5:30 nie naładuje z 230v ?
Ze zwykłego gniazdka masz 13A x 230 V = 3 kW, więc w czasie 20:00 - 05:30 (9,5h) naładujesz 30kWh (połowę baterii TM3RWD).

Pabloss

Posiadacz elektryka
No tak. Nie będę teraz pytał o najlepsze do Tesli walboxy bo na to przyjdzie czas. Na razie zbieram informacje za co bardzo wam dziękuję bo do końca grudnia chce podjąć decyzje o zakupie.