Michal

Moderator
Nie musisz pytać, bo najlepszy dla Tesli wallbox, to wallbox tesli ;)
Ps. Jeśli masz dostępne złącze z zabezpieczeniem 32A, to możesz ładować mocą 7,2 kW za pomocą dołączonej ładowarki, tylko musisz dokupić duże niebieskie złącze jednofazowe.

Pabloss

Posiadacz elektryka
W garażu mam siłę (jak pamietam 5 bolców) wiec chyba się nada. Czyli do dokupienia będzie tylko odpowiednia przejściówka.

Michal

Moderator
Mam dokładnie tak samo i dokupiłem od Tesli 1058220-00-E wraz z 1024110-00-D - da się to kupić na allegro / olx dość tanio.
W ten sposób mogę ładować z zabezpieczenia 16A mocą 11 kW.
Do tego takie EVSE jest przenośne, więc zabieram je na wyjazdy.

daniel

Señor Meme Officer
Od nowości (14 listopada) zrobiłem 2260km wybiło mi 17kwh/100km. Pochwale się jeszcze domowym dystrybutorem, 1 faza ale wygoda mega. Jednak da się we wspólnym garażu :)View attachment 7808
Ale to nie jest cała prawda, bo jak stoi też zużywa energię. Do tego podgrzewanie na postoju też nie jest wliczane do tego. Jeśli żyjesz od ładowania do ładowania to będziesz to robił częściej niż myślisz.
Zużywam 18-20% dziennie (60km). Kiedy spada w okolice 20% jadę na ładowarkę i ładuję do 80%, ale staram się raz w tygodniu 100% osiągnąć. Wychodzi 2-3 ładowania po 1h na tydzień. Dobrze jest też złapać jakieś ładowanie w trakcie zakupów. Tutaj godzina na 11kW to jakieś 13%. Jak już się przeprowadzę to będzie o wiele łatwiej.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Zamierzam ładować przy każdej okazji ale głównie w domu bo jest fotowoltaika. Ale jak pisałem robię dziennie nie mniej niż 100 km wiec trochę mnie martwi zasięg. Do Warszawy z Jaworzna zimą nie dolecę 😞

karol.kar

Pionier e-mobilności
Zamierzam ładować przy każdej okazji ale głównie w domu bo jest fotowoltaika. Ale jak pisałem robię dziennie nie mniej niż 100 km wiec trochę mnie martwi zasięg. Do Warszawy z Jaworzna zimą nie dolecę 😞
Zrobisz po 250km postój na 15min ładowania. W tym czasie rozprostujesz kości, napijesz się kawki, oddasz mocz i będziesz mniej zmęczony po całej jeździe.

Pabloss

Posiadacz elektryka
A takie planowanie trasy to raczej w aplikacji na telefonie A Better Routeplaner czy na wyświetlaczu Tesli. Czy oprogramowanie Tesli pokazuje tylko ładowarki Tesli czy inne też ?

ciastek

Pionier e-mobilności
W garażu mam siłę
Zamierzam ładować przy każdej okazji ale głównie w domu bo jest fotowoltaika.
Jak masz dom z garażem, a w nim gniazdko to nie musisz przejmować się ładowaniem w ogóle. Na noc podłączasz i się nie przejmujesz. W garażu wstawisz wallbox Tesli. Da Ci 11 kW, więc jak będziesz chciał, to każdy dzień zaczniesz na 100%.

Rafalski

Posiadacz elektryka
Jaka prędkość ładowania wyciągasz tam?
Więcej niż z zwykłego Schuko?
Tak, wyciągam 16A dzięki przejściówce na niebieskie złącze
Z czego się przesiadales, że aż tak twierdzisz o wyciszeniu ponad 130km/h

Masz polifta z podwójnymi szybami?
wcześniej miałem BMW 5 wiadomo ze to tez inny segment. Przyzwyczajony byłem do ciszy przy 160 :D Samochód z tego roku, szyby klejone

Yavor

Zadomawiam się
Dziś zrobiłem ok 260-270km ( musiałbym sprawdzić dokładnie) i zostało mi 23% baterii. Trasa z Mazur do Wawy i następnie Wawa Pruszków i powrót. Wartownik 3h w Pruszkowie.