Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Chciałbym w nowym aucie mieć:
czujniki parkowania z przodu i tyłu,
kamery 360 stopni
matrycowe lampy.
Jeśli fotele skórzane to z wentylacją.
komfortowe zawieszenie z DCC.
trójstrefowa klimatyzację.

Jest to w jakiejś opcji w modelu Y? To uważam taki minimum premium.
Coś czytałem, że lampy są matrycowe tylko jeszcze software nie gotowy.
Naprawdę tylny bagażnik ma aż 854 litry? Nawet z wnęką pod spodem to gigantyczna pojemność porównywalna z np. caddy. Chyba, że tesla mierzy pod sufit a nie pod roletę.

Fotel kierowcy jest elektryczny z pamięcią przypisaną do kluczyka? Lusterka też z pamięcią? Dopytuję bo np. Kia tego nie ogarnęła.
Ustawienia fotela i lusterek są przypisane do profilu. Profile są przypisane do telefonu, ewentualnie do kluczyka (trzeba go dokupić).

Cała reszta - nie ma tego, niektóre będą w przyszłości (czujniki, 360, matryce, może fotele). Są za to inne bajery, których nie ma gdzie indziej.

cooler

Pionier e-mobilności
Chciałbym w nowym aucie mieć:
czujniki parkowania z przodu i tyłu,
kamery 360 stopni
matrycowe lampy.
Jeśli fotele skórzane to z wentylacją.
komfortowe zawieszenie z DCC.
trójstrefowa klimatyzację.

Jest to w jakiejś opcji w modelu Y? To uważam taki minimum premium.
Coś czytałem, że lampy są matrycowe tylko jeszcze software nie gotowy.
Naprawdę tylny bagażnik ma aż 854 litry? Nawet z wnęką pod spodem to gigantyczna pojemność porównywalna z np. caddy. Chyba, że tesla mierzy pod sufit a nie pod roletę.
Fotel kierowcy jest elektryczny z pamięcią przypisaną do kluczyka? Lusterka też z pamięcią? Dopytuję bo np. Kia tego nie ogarnęła.
No to źle szukasz, oprócz pamięci fotela i lusterek nic z rzeczy które wypisałeś nie ma w Y. Jedynie bagażniki są olbrzymie. Idź do konkurencji.

pluto

Pionier e-mobilności
Info z Żąbek - jak ktoś miał zamówione auta po wyższej cenie to w ciągu 48h mają być zaktualizowane do obecnej niższej.
Osoby które powtórnie zamówiły auto po niższej cenie (a mają już zamówione auto) mogą w ciągu 2 tygodni anulować zamówienie.

Jeśli to prawda to Tesla wyciąga powoli wnioski (y)

Darek1

Posiadacz elektryka
  • trójstrefowa klimatyzacja - z tego co wiem to jest dwustrefowa, ale może ktoś mnie poprawi (akurat szczerze mówiąc to chyba nigdy w przeciągu ostatnich 7 lat z tego nie korzystałem, raczej robiło problemy)
W 3 jest dwustrefowa z regulowanym nadmuchem na tył.
U mnie podobnie, prawie wcale nie wykorzystuję dwustrefowej. Przez 95% czasu jeżdżę na zblokowanej lewej i prawej strefie

eldawido

Zadomawiam się
Te auta będą miały rok produkcji 2023 czy stoją już wyprodukowane i niesprzedane? Gdybam co do powodów obniżki cen i okresu przez jaki będą obowiązywały.

cooler

Pionier e-mobilności
Zdaje się, że obniżki Modelu 3 i Modelu Y nie ominęły naszego kraju.
WariantByło (k PLN)Jest (k PLN)Różnica
Model 3 RWD245220-10%
Model 3 LR285255-10%
Model 3 P306285-7%
Model Y RWD275230-16%
Model Y LR315260-17%
Model Y P330300-9%
Szok i niedowierzanie: Y LR jest tylko 5k pln droższa od model 3 LR!!!
Chyba jest jakiś mocny odpływ zamówień albo klienci się ogarnęli w stronę konkurencji.

Musze przyznać, że po uwzględnieniu inflacji i ceny dolara to jest realny mocny spadek od Q1 2021 kiedy zamawiałem swoją 3LR.

Jakby w tej cenie dali w modelu 3 lub Y 100kWh baterię, to było by to mocno konkurencyjne, ale z obecnym 70-80kWh zarówno 3 jak i Y na autostradzie i przy obecnych cenach na SC to trochę masochizm w stosunku do ICE.
Ktoś ma dojście do Elona na TT? Podpowiem co pomogło by w sprzedaży:
- 100+ kWh bateria
- czujniki + widok 360
- HiRes radar i wyższe prędkości AP/FSD
- prawdziwe i działające pewnie reflektory matrixowe z wycinaniem pieszych i samochodów
- wentylowane fotele
- lepsze i mniej awaryjne wykonanie (wiem, niektórzy sobie chwalą, to ja źle trafiłem)
- dostępny, lepszy i szybszy serwis
- możliwość regulacji komfortu zawieszenia, teraz to wóz drabiniasty (co sobie chwalę na dobrych drogach) ale są miejsca i drogi gdzie 3-ką jadę dookoła bo plomby wypadają.
- nie narzekał bym na Android auto i ACP.

Elon, do roboty!

pluto

Pionier e-mobilności
Te auta będą miały rok produkcji 2023 czy stoją już wyprodukowane i niesprzedane? Gdybam co do powodów obniżki cen i okresu przez jaki będą obowiązywały.
Jak w poprzednim roku zamawiałem TM3 w styczniu i odbierałem ją w luty to był nowy rocznik 2022 - więc teraz powinno być podobnie.

Cav

Pionier e-mobilności
Jak w poprzednim roku zamawiałem TM3 w styczniu i odbierałem ją w luty to był nowy rocznik 2022 - więc teraz powinno być podobnie.
Rozumiem, że to też (tak jak moc czy bateria) jest tajne, nie figuruje na zamówieniu i nie jest ew. podstawą do zwrotu zaliczki? ;-)

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Moja listopadowa jest już 2023