Pojawiła mi się też możliwość podpisu. Z tego co klikam to chyba nie można przez GWD podpisać tej umowy podpisem jednorazowym ponieważ certyfikat trzeba wybrać z lokalizacji dyskowej. Czy komuś udało się to podpisać czy zmuszony jestem zainwestować w pełnoprawy podpis. Jakbym miał pdfa to nie byłoby problemu.Ja również dostałem umowę do podpisu i w GWD również brakowało przycisku "dodaj kolejny podpis". Przycisk pojawił się 4 dni później i udało się podpisać bez żadnych problemów (mam certyfikat KIR Szafir na 2 lata, pojawia się okienko aby podpisać).
Co więcej w umowie oprócz cesji ubezpieczenia nie mam żadnych innych zabezpieczeń. Wnioskowałem weksel, ale został usunięty (?).
Cesja ubezpieczenia - agent PZU wystawił mi w formie aneksu do umowy, dostałem prawie od ręki (tego samego dnia)
Zobaczymy co dalej ...
Umowę w formie pdf z podpisami NF (u mnie podpisały się dwie osoby z funduszu) można pobrać z GWD. Problem w tym że nie można podpisanego pdf później dodać do GWD, ja przynajmniej nie widziałem takiej opcji. To okienko co wyskakuje z GWD wymaga zainstalowanego oprogramowania podpisu kwalifikowanego na komputerze (biblioteki).Pojawiła mi się też możliwość podpisu. Z tego co klikam to chyba nie można przez GWD podpisać tej umowy podpisem jednorazowym ponieważ certyfikat trzeba wybrać z lokalizacji dyskowej. Czy komuś udało się to podpisać czy zmuszony jestem zainwestować w pełnoprawy podpis. Jakbym miał pdfa to nie byłoby problemu.
Szafir nie ma oprogramowania do podpisywania czy o co chodzi?Umowę w formie pdf z podpisami NF (u mnie podpisały się dwie osoby z funduszu) można pobrać z GWD. Problem w tym że nie można podpisanego pdf później dodać do GWD, ja przynajmniej nie widziałem takiej opcji. To okienko co wyskakuje z GWD wymaga zainstalowanego oprogramowania podpisu kwalifikowanego na komputerze (biblioteki).
Szafir i mSzafir (z certyfikatem długoterminowym) mają oprogramowanie do podpisywania.Szafir nie ma oprogramowania do podpisywania czy o co chodzi?
Dokładnie, w jednorazowym podpisie wskazujesz plik do podpisania. Nie działa z aplikacjami. Ale wysłanie im tego pliku przez epuap powinno zadziałać.Szafir i mSzafir (z certyfikatem długoterminowym) mają oprogramowanie do podpisywania.
Ale "mSzafir jednorazowy" działa tak jak podpis profilem zaufanym: wysyłamy plik PDF (nieinteraktywny, max 10MB) na serwer i pobieramy podpisany plik. Nie działa z innym oprogramowaniem do podpisywania.
Rozumiem.Szafir i mSzafir (z certyfikatem długoterminowym) mają oprogramowanie do podpisywania.
Ale "mSzafir jednorazowy" działa tak jak podpis profilem zaufanym: wysyłamy plik PDF (nieinteraktywny, max 10MB) na serwer i pobieramy podpisany plik. Nie działa z innym oprogramowaniem do podpisywania.
Sprawdź u źródła, czy dopuszczają taką opcję.wysłanie im tego pliku przez epuap powinno zadziałać.