Co mi się nie podoba w Citroenie e-C4?

KrzysztofFly

Moderator
Ja też chciałbym wiedzieć jak w to działa w Corsie:D
Wątek dotyczy e-C4, domyślam się jednak, że w pozostałych "bliźniakach" może być podobnie, zalecam lekturę instrukcji obsługi samochodu.

KrzysztofFly

Moderator
W e208 trzeba powiedzieć zwiększ temperaturę (albo za zimno mi, tylko teraz nie wiem czy to w Tesli tylko jest)
Dokładnie, "zwiększ temperaturę" i "zmniejsz temperaturę".

KrzysztofFly

Moderator
A da się tak ustawić nawiew na auto albo na szybę? Bo to jest większą bolączką.
Musisz się pobawić, ja nie sprawdzałem. Osobiście zawsze używam opcji auto, zmieniając tylko temperaturę. Funkcji głosowej użyłem tylko raz, w formie testu. Nie pamiętam jak jest w e208 (raz tylko jechałem demo), w eC4 nie jest źle i bez problemu da się to zrobić po omacku pokrętłami, lub wywołać Menu, na ekranie dotykowym. A nawet jak trzeba czasami na panel zerknąć, to też nie jest wielki problem.
Zrzut ekranu 2023-02-10 113200.jpg

GrzesiekK

Zadomawiam się
Te polecenia głosowe zwiększ czy zmniejsz
temperaturę mnie mocno rozbawiły. Za pomocą komendy głosowej to trwa z 15s i zmienia temperaturę o 0.5 stopnia. To się zmienia poniżej chyba 18 stopni. Wtedy zmienia o cały stopień. Za pomocą fizycznej gałki to trwa może sekundę. Ze zmianą stacji radiowej podobnie.
To jest jakaś paranoja, że ktoś poświęcił czas na takie duperele a nie na to aby np apka na telefon działała jak trzeba

KrzysztofFly

Moderator
Te polecenia głosowe zwiększ czy zmniejsz
temperaturę mnie mocno rozbawiły. Za pomocą komendy głosowej to trwa z 15s i zmienia temperaturę o 0.5 stopnia. To się zmienia poniżej chyba 18 stopni. Wtedy zmienia o cały stopień. Za pomocą fizycznej gałki to trwa może sekundę. Ze zmianą stacji radiowej podobnie.
To jest jakaś paranoja, że ktoś poświęcił czas na takie duperele a nie na to aby np apka na telefon działała jak trzeba
Dlatego, przynajmniej w e-C4, się tego nie używa :). Może w bliźniakach, które nie mają fizycznych pokręteł ma to jakiś sens.
Co do szybkości działania, to jak włączysz tryb ekspert, to działa dużo szybciej, bo nie gada głupot ;).

GrzesiekK

Zadomawiam się
1. Nie można wyłączyć systemu otwierania bezkluczykowego.
2. Nie można wyłączyć pełzania i na krzyżówce trzeba mogę na hamulcu trzymać.
3. Nie ma dostępu do globalnych statystyk ile średnio auto w życiu zużyło energii. Do tego, nie wiadomo ile z tego poszlo na napęd a ile ogrzewanie/chłodzenie itp. Może jest jakieś menu serwisowe?