TESLA - ciekawostki

Michal

Moderator
Zauważono znowu że zapasy modelu 3 i Y w Europie rosną - czyżby rynek powoli się nasyca tymi modelami,
Skąd masz ten wykres? Bo jeśli z tweeta, to ja w odpowiedzi przesłałem podobny z dłuższym okresem czasu pokazujący, że podobne stocki były już w przeszłości i to nic wielkiego ;)

To po co tworzyć maszyny do wykonywania jednoczęściowych odlewów? Co nie wypaliło w tej strategii produkcji? Produkcja "jednoczęściowa" miała być przełomowa a teraz dochodzimy do produkcji modułowej. "Synteza" zbieżna jest zawsze bardziej wydajna niż liniowa:)
Co to w ogóle oznacza jednoczęściowy odlew? Odlew czego? Pewnie dałoby się tak odlać szkielet auta, tylko po co skoro bateria jest strukturalna i stanowi część tego szkieletu, a w Cybertruck szkieletem jest tak naprawdę karoseria.
Obecnie mają odlew całego tyłu, całego przodu i na tych elementach będą montować prawie wszystkie podzespoły oddzielnie, a następnie łączyć to razem za pomocą baterii z zamontowanymi fotelami i konsolą centralną.
Nie wiem czy da się to uprościć. Możliwe, że np. do semi albo Cybertruck konieczny będzie jeszcze większy odlew jakiejś większej całości...

pluto

Pionier e-mobilności

nnnnn

Pionier e-mobilności
Odlew taki jak tu:

Teraz ze schematów (zapewne na potrzeby prezentacji uproszczonych) wynika że auto będzie s9kładało się z części a elementami nośnymi będzie bateria i boki auta. Chyba ze coś pokręciłem.

Michal

Moderator

Michal

Moderator

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
O tam, ważne że Tesla się sprzedaje, a że coś tam nie działa jak należy to nie ważne - zawsze może być gorzej ;)

Zauważono znowu że zapasy modelu 3 i Y w Europie rosną - czyżby rynek powoli się nasyca tymi modelami, czy też inne są powody np. oczekiwanie na jakieś zmiany w tych modelach lub poprawa ich funkcjonalności.
Często słyszy się na portalach społecznościowych że kupujący nie są zadowoleni, że Tesla usunęła czujniki parkowania. Funkcja Tesla Vision, która ma przywrócić tę samą funkcjonalność, nie została jeszcze wydana. Szczególnie jest to ważne właśnie na rynku Europejskim, gdzie klienci byli przyzwyczajeni do czujników, na rynku amerykańskim nie ma to takiego znaczenia i te modele sprzedają się dobrze.

View attachment 9164
Stany rosną bo Tesla zmieniła strategie dotycząca dostaw pod koniec kwartału. Nie liczy się już wynik kwartalny jak dawniej (ze nic nie ma zostać) tylko liczy się wynik roczny. Dawniej był efekt taki ze koniec kwartału mieli zapierdol a pierwszy miesiąc po kwartale pierdzieli w stołek. Teraz wysyłają nadmiar aut by mieli prace właśnie w pierwszej połowie nowego kwartału

Michal

Moderator
Z innej beczki - ciekawy film o ładowaniu nie tesli na SuC w US (adapter do ładowania i problem montowania portu w różnych miejscach):

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
"Elon Musk, od roku intryguje świat swoim marzeniem o niedrogim samochodzie elektrycznym. Fani mają nadzieję, że w tym tygodniu wyjaśni, co ma na myśli . Musk powiedział w zeszłym roku, że odłożył plan , znany jako Model 2( za ok,25 tys$), ponieważ nie opanowano nowej technologii akumulatorów, która, jak stwierdził będzie kluczowa dla tanich samochodów. Ekspansja na rynek masowy ma podstawowe znaczenie dla osiągnięcia celu Tesli, jakim jest wzrost 15x dostawy pojazdów – do 20 milionów do 2030 roku. Tesla obniżyła ceny w ostatnich miesiącach, aby zwiększyć sprzedaż, na którą naciskała słaba gospodarka i rosnąca konkurencja."

daniel

Señor Meme Officer
To jakiś fejkowy stream, @Bronek. Nie wysyłaj im swoich bitcoinów! Mam nadzieję, że nie przybyłem za późno. ;););)