Michal
Moderator
Skąd masz ten wykres? Bo jeśli z tweeta, to ja w odpowiedzi przesłałem podobny z dłuższym okresem czasu pokazujący, że podobne stocki były już w przeszłości i to nic wielkiegoZauważono znowu że zapasy modelu 3 i Y w Europie rosną - czyżby rynek powoli się nasyca tymi modelami,
Co to w ogóle oznacza jednoczęściowy odlew? Odlew czego? Pewnie dałoby się tak odlać szkielet auta, tylko po co skoro bateria jest strukturalna i stanowi część tego szkieletu, a w Cybertruck szkieletem jest tak naprawdę karoseria.To po co tworzyć maszyny do wykonywania jednoczęściowych odlewów? Co nie wypaliło w tej strategii produkcji? Produkcja "jednoczęściowa" miała być przełomowa a teraz dochodzimy do produkcji modułowej. "Synteza" zbieżna jest zawsze bardziej wydajna niż liniowa![]()
Obecnie mają odlew całego tyłu, całego przodu i na tych elementach będą montować prawie wszystkie podzespoły oddzielnie, a następnie łączyć to razem za pomocą baterii z zamontowanymi fotelami i konsolą centralną.
Nie wiem czy da się to uprościć. Możliwe, że np. do semi albo Cybertruck konieczny będzie jeszcze większy odlew jakiejś większej całości...