viallos

Pionier e-mobilności
Po ilu latach?
Zależy w którym domu ;-) ... Inwestycje w PV i PC będą, a w zasadzie już są wliczone w koszt budowy domu ze względu na przepisy EU które nakazują budowę domów zeroemisyjnych i do tego nie wyposażonych w kotły gazowe.
Jak ktoś mądrze planuje i wykona instalację to BEV zwiększając autokonsumpcję tylko pomaga w szybszym zwrocie początkowych nakładów.

Poza tym .. w starym domu koszt inwestycji w PC w zamian za gaz traktuję jako inwestycję w zielone oraz moją cegiełkę do walki z Putlerem i ewentualnie jakimkolwiek innym szantażystą z Bliskiego Wschodu (ropa / gaz) i zrobiłbym ją z powodu wojny bez względu na posiadanie BEV.

Trzeba trochę zmienić myślenie .. nie wszystko co się opłaca jest opłacalne!

STMS

Pionier e-mobilności
ja liczyłem czy warto teraz inwestować w PV i powerbanki i mnie wygląda, że tak średnio przy przepisach aktualnych

musiałbym zainwestować z 50 tyś min - czyli 50 000 kwh teoretycznie za darmo - w praktyce pewno dopiero po 100 000 kwh by się zwróciło

do tego doliczyć stratę na pojemności powerbanku + brak energii wtedy kiedy najbardziej potrzebuje [zima] i może się okazać, że po ok 5 latach jestem na 0

ale kasę już wydałem 5 lat wstecz i mam zabawę w czyszczenie paneli itd

po roku z elektrykiem zobaczę ile mnie kosztuje paliwo do niego i wtedy podejmę decyzję

ducarider

Posiadacz elektryka
ja liczyłem czy warto teraz inwestować w PV i powerbanki i mnie wygląda, że tak średnio przy przepisach aktualnych

musiałbym zainwestować z 50 tyś min - czyli 50 000 kwh teoretycznie za darmo - w praktyce pewno dopiero po 100 000 kwh by się zwróciło

do tego doliczyć stratę na pojemności powerbanku + brak energii wtedy kiedy najbardziej potrzebuje [zima] i może się okazać, że po ok 5 latach jestem na 0

ale kasę już wydałem 5 lat wstecz i mam zabawę w czyszczenie paneli itd

po roku z elektrykiem zobaczę ile mnie kosztuje paliwo do niego i wtedy podejmę decyzję
Pan potrafi liczyć 😀

viallos

Pionier e-mobilności
No ale koszt .. specjalnie piszę koszt a nie opłacalność ... zależy od tego kto wszedł w tą zabawę w jakim momencie ... stare czy nowe zasady itp .. czy buduje dom .. czy wymienia stary piec .. czy bierze dotacje czy nie .. i jakie ma tak naprawdę pobudki do instalacji tego czy owego.

Nawet jak założycie że nie mam darmowego prądu i nie mam PV ale przecież mam gniazdo w domu to doliczcie 60kWh x 0,6PLN do tego przejazdu x 2 ... 270PLN za 1000km? Daje to możliwośc zakupu poniżej 40L paliwa na 1000km. Nie widzę podjazdu jakiegokolwiek ICE w tych predkościach, wielkości i komforcie jazdy.

Cav

Pionier e-mobilności

do tego doliczyć stratę na pojemności powerbanku
Ale to strata na powerbanku, a nie na pv.
PV będzie się opłacać tak czy tak, tyle że mniej.
Magazyny raczej nie będą opłacać się nigdy.

Cav

Pionier e-mobilności
No ale koszt .. specjalnie piszę koszt a nie opłacalność ... zależy od tego kto wszedł w tą zabawę w jakim momencie ... stare czy nowe zasady itp .. czy buduje dom .. czy wymienia stary piec .. czy bierze dotacje czy nie .. i jakie ma tak naprawdę pobudki do instalacji tego czy owego.

Nawet jak założycie że nie mam darmowego prądu i nie mam PV ale przecież mam gniazdo w domu to doliczcie 60kWh x 0,6PLN do tego przejazdu x 2
Nie 0,6, tylko 1,22

viallos

Pionier e-mobilności
Magazyny raczej nie będą opłacać się nigdy.
Dokładnie ... właśnie o to chodzi żeby magazynem uczynić BEV .. poprzez zwiększanie autokonsumpcji .. a w niedługim czasie pewnie będzie mozna z niego odbierać prąd na potrzeby bytowe jak nie świeci słoneczko.

viallos

Pionier e-mobilności
Nie 0,6, tylko 1,22
To już tyle prąd z gniazdka kosztuje .. powiem szczerze że ostatnio jak płaciłem było chyba poniżej 0,6 .. no ale ja już tym sobie głowy za bardzo nie zawracam :) .. i to jest właśnie piękno tego rozwiązania .
Niech Obajtki i te inne gady ściemniają że paliwo takie czy srakie, takie super robią mi tarcze 'srarcze' ... ja mam to głęboko gdzieś .. i choćby z tego powodu jestem w stanie każde pieniądze wyłożyć żeby się od nich uniezależnić!

Cav

Pionier e-mobilności
Niech Obajtki i te inne gady ściemniają że paliwo takie czy srakie, takie super robią mi tarcze 'srarcze' ... ja mam to głęboko gdzieś .. i choćby z tego powodu jestem w stanie każde pieniądze wyłożyć żeby się od nich uniezależnić!
Tyle że oni jedną ustawą mogą Ci to zabrać i zdecydować, że za wyprodukowany prąd dostaniesz 1 grosz za kWh....