Model Y - 3 dzieci

itguy

Posiadacz elektryka
O kurcze. Ja już sobie prawie wmówiłem, że będzie ok z Y. Ale po tym zdjęciu kolegi zaczynam mieć wątpliwości 😀
Sami zobaczcie zdjęcia z S-MAXA dla porównania:

View attachment 9131
View attachment 9132
Przez weekend zrobiłem porównanie wymiarów Tesli Y i mojego obecnego auta - Octavi 3 w kombi i powiem że są praktycznie takie same jeśli chodzi o miejsce z tyłu z minimalną przewagą na korzyść Y bo nie ma tunelu i środkowe miejsce jest szersze o 2 cm. Co z tego wynika? że 3 foteliki da się upchnąć z tyłu, bo mam je upchnięte obecnie - dwa tyłem do kierunku jazdy z drugiej grupy, i jeden do jazdy przodem z 3 grupy.
Z zapinaniem pasów nie ma żadnego problemu bo obecne foteliki do jazdy tyłem nie przysłaniają zapięć, w Y powinno być podobnie.
Za to co do jazdy z trzema fotelikami 15-36 kg już myślę że przedłużki będą konieczne, chyba że kupi się foteli w tym stylu:
tutaj ziomek opisuje swoje doświadczenia z tymi fotelikami:
ewentualnie jest opcja na takie foteliki:
- mają własne pasy - to chyba najbezpieczniejsza opcja z tych trzech jednocześnie najłatwiejsza w codziennym użytku bo starsze ogarnięte dzieciaki same się pozapinają.

Maciek525

Zadomawiam się
jaki fotelik zamontowałeś na środku na tym zdjęciu?

Nie pamiętam modelu ale jakiś Romer 15-36kg. Zrobię fotkę jak wrócę do domu.
Ja mam 1 fotelik i dwóch nastolatków i ten starszy nie mieści się z boku bo fotelik ogranicza przestrzeń na wysokości ramion.

ypl

Pionier e-mobilności
Ja wymieniam żonie auto na MYLR, obecnie mieścimy się do piątki kombi, ale środkowe miejsce jest nielubiane przez dzieci bo jest tunel i niewygodnie nogi się trzyma. Jechaliśmy próbnie MYLR z fotelikiem i dwoje dzieciaków z tyłu piali, że mega wygodnie, dużo wygodniej niż w piątce (trzeci syn w foteliku jechał). Stwierdzili chłopaki, że środkowe miejsce najlepsze. Nic nie mierzyłem, ani kanapy w piątce ani w tesli, bazuje na opinii dzieci, które jeżdżą z tyłu.

itguy

Posiadacz elektryka
Ja wymieniam żonie auto na MYLR, obecnie mieścimy się do piątki kombi, ale środkowe miejsce jest nielubiane przez dzieci bo jest tunel i niewygodnie nogi się trzyma. Jechaliśmy próbnie MYLR z fotelikiem i dwoje dzieciaków z tyłu piali, że mega wygodnie, dużo wygodniej niż w piątce (trzeci syn w foteliku jechał). Stwierdzili chłopaki, że środkowe miejsce najlepsze. Nic nie mierzyłem, ani kanapy w piątce ani w tesli, bazuje na opinii dzieci, które jeżdżą z tyłu.
W jakim wieku dzieciaki?

ypl

Pionier e-mobilności
5 lat - fotelik
8 lat - wzrost około 137 cm, podstawka
10 lat - wzrost około 140 cm, podstawka

Wasp

Posiadacz elektryka
Mam wrażenie, że mamy tutaj trzy warianty w przypadku posiadania 3 dzieci:
  1. Małe dzieci - 3 foteliki na tylnej kanapie
  2. Mix - 1 fotelik + 2 już bez fotelika
  3. Starsze - 3 dzieci na tylnej kanapie, bez fotelików

Miałem ostatnio okazję wnikliwie obejrzeć Y - i tutaj ogromne podziękowania dla @aadamuss. Mogliśmy przymierzyć fotelik, porównać ilość wolnego miejsca z S-Maxem, usiąść w 3 dorosłe osoby z tylu, a finalnie także zrobić solidną rundę po Poznaniu Teslą.
Auto jest mega :) Ale do konkretów:

- przestrzeń bagażowa jest bardzo duża. tutaj spokojnie zmieści się sporo rzeczy. Miejsca po bokach z tyłu + bagażnik z przodu.
- wariant małe dzieci: można wrzucić 3 odpowiednie foteliki i komfortowo przewozić 3 dzieci
- wariant mix: stosując odpowiednio wąski fotelik na środku, da się zapakować pozostałą dwójke po bokach z tyłu. Nie będę wrzucał zdjęć, bo nasz fotelik jest bardzo rozłożysty i totalnie się nie nadaje do takiego setupu.
oczywiście, że w s-maxie, jest więcej miejsca, przez to, że fotele są niezależne. Ale wg mnie da się na to przymknąć oko.
- wariant: dzieci starsze: tutaj obawiam się najbardziej. Tutaj komfort będzie mniejszy niż w s-maxie. Usiedliśmy na chwile w 3 osoby i było kompaktowo. Ale jest zima, grube kurtki, dorosłe osoby, etc. Dzieci jednak są mniejsze i może być tak, że nie będzie to stanowiło dla nich problemu. U mnie 4, 8 i 10 lat, więc do takiego układu jeszcze sporo czasu.

Mam nadzieję, że to trochę pomoże osobom z 3 dzieciaków, które rozważają taką opcję.

itguy

Posiadacz elektryka
Mam wrażenie, że mamy tutaj trzy warianty w przypadku posiadania 3 dzieci:
  1. Małe dzieci - 3 foteliki na tylnej kanapie
  2. Mix - 1 fotelik + 2 już bez fotelika
  3. Starsze - 3 dzieci na tylnej kanapie, bez fotelików

Miałem ostatnio okazję wnikliwie obejrzeć Y - i tutaj ogromne podziękowania dla @aadamuss. Mogliśmy przymierzyć fotelik, porównać ilość wolnego miejsca z S-Maxem, usiąść w 3 dorosłe osoby z tylu, a finalnie także zrobić solidną rundę po Poznaniu Teslą.
Auto jest mega :) Ale do konkretów:

- przestrzeń bagażowa jest bardzo duża. tutaj spokojnie zmieści się sporo rzeczy. Miejsca po bokach z tyłu + bagażnik z przodu.
- wariant małe dzieci: można wrzucić 3 odpowiednie foteliki i komfortowo przewozić 3 dzieci
- wariant mix: stosując odpowiednio wąski fotelik na środku, da się zapakować pozostałą dwójke po bokach z tyłu. Nie będę wrzucał zdjęć, bo nasz fotelik jest bardzo rozłożysty i totalnie się nie nadaje do takiego setupu.
oczywiście, że w s-maxie, jest więcej miejsca, przez to, że fotele są niezależne. Ale wg mnie da się na to przymknąć oko.
- wariant: dzieci starsze: tutaj obawiam się najbardziej. Tutaj komfort będzie mniejszy niż w s-maxie. Usiedliśmy na chwile w 3 osoby i było kompaktowo. Ale jest zima, grube kurtki, dorosłe osoby, etc. Dzieci jednak są mniejsze i może być tak, że nie będzie to stanowiło dla nich problemu. U mnie 4, 8 i 10 lat, więc do takiego układu jeszcze sporo czasu.

Mam nadzieję, że to trochę pomoże osobom z 3 dzieciaków, które rozważają taką opcję.
Super, dzięki serdeczne za wiadomość! Fotki możesz wrzucić nawet z niepasującym fotelikiem, zawsze to jakiś punkt odniesienia dla kogoś kto nie widział na żywo MY bo można znaleźć jego wymiary w internecie i mniej więcej zwizualizować jak to wygląda :)
Btw ja jutro mam jazdę testową w salonie, jeśli uda mi się jakimś cudem nie spóźnić (praca i dojazd z Lublina do wawy) to postaram się przymierzyć moje obecne foteliki które mam w Skodzie O3 i zrobić parę fotek. Generalnie jestem optymistą w tym względzie bo moja metrówka twierdzi że Y ma mniej więcej takie samy wymiary z tyłu co moja kura, z niewielkimi odchyłkami gdzieniegdzie na korzyść gdzie nie gdzie na niekorzyść MY.

ypl

Pionier e-mobilności
Ja właśnie rozważam zmianę fotelika, bo też mam rozłożysty, już teraz jak chłopaki podrośli to się im ciasno robi z tylu. Jak kupowałem piątkę w kombi (obecna generacja) to się wydawało, że to duże auto, kanapa tylna większa niż w mercedesie e klasa, ale brak tunelu też dużo daje i robi komfort chłopcom z tyłu. Jak zapytałem jak robiliśmy jazdę próbną czy piątka wygodniejsza czy tesla, to obaj krzyknęli, że tesla, trzeciemu w foteliku wszystko jedno, bo ma wszędzie tak samo wygodnie. Jak znajdziecie jakiś fotelik dla 5 latka ale żeby tych boczków nie miał takich napompowanych to dajcie znać. Obecnie największym problem jest tunel i walka między 8 latkiem, a 10 latkiem kto siedzi na gorszym czyli środkowym miejscu. Dzieci już mi zapowiedziały że do piątki nie wsiadają jak tesla przyjedzie :D

zibizz1

Pionier e-mobilności
U mnie też tylko Tesla i jeżdżę z 3, ale jak trzeba żonę zabrać to się przesiadamy niechętnie w Tourana bo nie będę 3 fotelików wymieniał. Wymiana jednego nie załatwi problemu.