Model Y - 3 dzieci

ypl

Pionier e-mobilności
Ale u mnie tylko 5 latek jeździ w foteliku, pozostali na podstawkach.

adam-p

Nowy na Forum
[...] Jak znajdziecie jakiś fotelik dla 5 latka ale żeby tych boczków nie miał takich napompowanych to dajcie znać. [...]
Ja mam 2 foteliki BeSafe iZi Flex Fix i-Size, w których producent przewidział możliwość zdjęcia boczków, żeby zmieścić 3 foteliki obok siebie. Jednocześnie są dość duże, żeby dziecku było wygodnie. Mój 10 latek (145cm) w nim jeździ bez problemów. Choć i tak mam wątpliwości, czy się pomieścimy w tesli w piątkę.
Na obrazku poniżej foteliki z lewej i prawej mają zdjęte wewnętrzne boczki.
1678339579544.png

itguy

Posiadacz elektryka
Jak znajdziecie jakiś fotelik dla 5 latka ale żeby tych boczków nie miał takich napompowanych to dajcie znać.
A te foteliki o których pisałem kilka postów wcześniej?

itguy

Posiadacz elektryka
Ja mam 2 foteliki BeSafe iZi Flex Fix i-Size, w których producent przewidział możliwość zdjęcia boczków, żeby zmieścić 3 foteliki obok siebie. Jednocześnie są dość duże, żeby dziecku było wygodnie. Mój 10 latek (145cm) w nim jeździ bez problemów. Choć i tak mam wątpliwości, czy się pomieścimy w tesli w piątkę.
Na obrazku poniżej foteliki z lewej i prawej mają zdjęte wewnętrzne boczki.
View attachment 9267
Mam ten fotelik w octavi, ale mimo wszystko jest on dość szeroki. Jak zamontuje go na środku to zasłania złącza pasów, jak z boku to zsuwa się do środka przez wyprofilowanie kanapy jeśli na środku nie innego fotelika. Czyli w opcji jeden fotelik + 2 nastolatków na samych pasach może być ciężko

Diono robi bardzo wąskie foteliki. Coś w stylu Radian 3RXT powinno zdać egzamin.

itguy

Posiadacz elektryka
Byłem dziś w salonie, przejechałem się wersją LR a potem poprzymierzałem też swoje obecne foteliki i.... mieszczą się!
Zrobiłem kilka zdjęć jak to wygląda, co prawda nie wiele na nich widać ale miałem mało czasu, wybaczcie.
Dwa pierwsze zdjęcia to BeSafe iZi Flex Fix i-Size ustawiony na środku - niestety zasłania trochę zapięcia - co prawda dało by się używać pasów na skrajnych miejscach ale komfortowym bym tego nie nazwał. Dorosły mężczyzna 180cm wzrostu 70kg wagi obok tego fotelika będzie miał mało miejsca na wysokości ramion - jest ciut za wąsko. Na krótkich odcinkach było by ok bo jeśli oprzeć się od podłokietnik w drzwiach to jest wygodnie, na dłuższą trasę bym tak nie pojechał, chociaż myślę że drobny nastolatek nie miałby problemu z miejscem bo brakuje go naprawdę nie wiele żeby było komfortowo. Ale tak jak pisałem wcześniej, przy takiej konfiguracji kupiłbym po prostu węższy fotelik i powinno być ok - w Y na środku jest więcej miejsca niż grupie VW w autach typu Octavia 3 czy Golf 7. Dodatkowo zauważyłem że mocowania izofix są zamontowane szerzej niż w grupie VW. Tzn. po zamontowaniu fotelików przy użyciu isofixa na skrajnych miejscach w środku powinno zostać więcej miejsca - odległość mierzona od środków uchwytów to 47cm - jakieś 5-7 cm więcej niż w moim obecnym aucie.
Reszta zdjęć to 3 moje obecne foteliki dla dzieciaków w wieku 2, 3,5 i 6. Mieszczą się na styk tak samo jak w Octavii z tym że bardzo pomaga plaska podłoga i to że kanapa nie ma głębokich zagłebień - jest prawie płaska. Zresztą oceńcie sami. Od drzwi zostaje po 3, może 4 cm przerwy z obu stron

Attachments

• PXL_20230309_154446483.jpg
    PXL_20230309_154446483.jpg
    1,5 MB · Liczba wyświetleń: 66
  • PXL_20230309_154440475.jpg
    PXL_20230309_154440475.jpg
    1,8 MB · Liczba wyświetleń: 62
  • PXL_20230309_153838850.jpg
    PXL_20230309_153838850.jpg
    2,8 MB · Liczba wyświetleń: 56
  • PXL_20230309_153622704.jpg
    PXL_20230309_153622704.jpg
    1,9 MB · Liczba wyświetleń: 60
  • PXL_20230309_153626248.jpg
    PXL_20230309_153626248.jpg
    2,1 MB · Liczba wyświetleń: 60
  • PXL_20230309_153638730.jpg
    PXL_20230309_153638730.jpg
    1,9 MB · Liczba wyświetleń: 61
  • PXL_20230309_153645110.jpg
    PXL_20230309_153645110.jpg
    2 MB · Liczba wyświetleń: 57
  • PXL_20230309_153703488.jpg
    PXL_20230309_153703488.jpg
    2,9 MB · Liczba wyświetleń: 60

ypl

Pionier e-mobilności
Jeżdzisz z dwoma fotelikami skierowanymi do tyłu i trzeci do przodu? A jak dziecko z fotelika skierowanego do tyłu chce pić czy coś to jak to ogarniacie?

itguy

Posiadacz elektryka
Jeżdzisz z dwoma fotelikami skierowanymi do tyłu i trzeci do przodu? A jak dziecko z fotelika skierowanego do tyłu chce pić czy coś to jak to ogarniacie?
w trakcie jazdy i tak nie dajemy pić i jeść takim małym kaszojadom bo jak się zachłystnie byłby problem, szczególnie na autostradzie, a jak coś bardzo chcą to pitstop, ale my mamy jakieś uber cierpliwe dzieci, bo wszyscy znajomi się dziwią jakim cudem nasze dzieci jeżdzą jeszcze tyłem bo u nich już awantura że chcą przodem
Byliśmy w takiej konfigracji w niejednej trasie ~600km i wystarczy zrobić przerwę co 1,5h~2h żeby wyładowały energię, pobiegały a w samochodzie je czymś zająć - rozmowa, karaoke, nowa zabawka itd. Albo opcja druga wyjazd w nocy wtedy spią

Maciek525

Zadomawiam się
w trakcie jazdy i tak nie dajemy pić i jeść takim małym kaszojadom bo jak się zachłystnie byłby problem, szczególnie na autostradzie, a jak coś bardzo chcą to pitstop, ale my mamy jakieś uber cierpliwe dzieci, bo wszyscy znajomi się dziwią jakim cudem nasze dzieci jeżdzą jeszcze tyłem bo u nich już awantura że chcą przodem
Byliśmy w takiej konfigracji w niejednej trasie ~600km i wystarczy zrobić przerwę co 1,5h~2h żeby wyładowały energię, pobiegały a w samochodzie je czymś zająć - rozmowa, karaoke, nowa zabawka itd. Albo opcja druga wyjazd w nocy wtedy spią
Im mniejsze dzieci tym mniejszy problem w Y-ku.

Last edited:

itguy

Posiadacz elektryka
Tyle, że za chwilę

Im mniejsze dzieci tym mniejszy problem w Y-ku.
nie do końca rozumiem co masz na myśli w kontekście tego co napisałem, ale tak, Y jest małym autem z tyłu, więc tak, masz rację im mniejsze dzieciaki tym prościej, chyba że ma się trójkę bez fotelików, wtedy wydaje mi się że też powinno być bez problemu.
Najgorsza opcja dla Y'ka to nastolatkowie + dzieciak który potrzebuje jeździć w dużym foteliku 3 grupy(10-12 lat)

Ale tak szczerze to nie wiem jaka jest większa alternatywa dla MY. IdBuzz? To już chyba wolałbym kupić Tourana, , bo buzz jest drogi i słabe osiągi. Touran jest chociaż relatywnie tani. Kupując elektryka chciałbym żeby mi dał coś w zamian - np osiągi (w sumie to głownie je tylko nie mówicie mojej żonie :p) Nie wiem czy buzz jest autem które porywa, nie miałem okazji nim jeszcze jeździć

Last edited:

Maciek525

Zadomawiam się
nie do końca rozumiem co masz na myśli w kontekście tego co napisałem, ale tak, Y jest małym autem z tyłu, więc tak, masz rację im mniejsze dzieciaki tym prościej, chyba że ma się trójkę bez fotelików, wtedy wydaje mi się że też powinno być bez problemu.
Najgorsza opcja dla Y'ka to nastolatkowie + dzieciak który potrzebuje jeździć w dużym foteliku 3 grupy(10-12 lat)
Taka ogólna konkluzja ;) nic specjalnego nie miałem na myśli. Zgadzam się w 100%.