Model Y - 3 dzieci

ypl

Pionier e-mobilności
w trakcie jazdy i tak nie dajemy pić i jeść takim małym kaszojadom bo jak się zachłystnie byłby problem, szczególnie na autostradzie, a jak coś bardzo chcą to pitstop, ale my mamy jakieś uber cierpliwe dzieci, bo wszyscy znajomi się dziwią jakim cudem nasze dzieci jeżdzą jeszcze tyłem bo u nich już awantura że chcą przodem
Byliśmy w takiej konfigracji w niejednej trasie ~600km i wystarczy zrobić przerwę co 1,5h~2h żeby wyładowały energię, pobiegały a w samochodzie je czymś zająć - rozmowa, karaoke, nowa zabawka itd. Albo opcja druga wyjazd w nocy wtedy spią
U mnie bez szans. W trakcie jazdy największa atrakcja to coś chrupać, pić, itp. Każdy ma swój mały plecaczek z prowiantem 😁

itguy

Posiadacz elektryka
U mnie bez szans. W trakcie jazdy największa atrakcja to coś chrupać, pić, itp. Każdy ma swój mały plecaczek z prowiantem 😁
w takim układzie najlepiej jakby ktoś dorosłu usiadł z tyłu, i takie testy też robiliśmy, tzn Besafe przodem dla najstarszego dzieciaka na przedni fotel a żona na jego miejsce z tyłu. I tak jest bardzo wygodnie, szczególnie dla szczupłej kobiety jak moja żona, bo foteliki ustawione tyłem nie ograniczają w żaden sposób przestrzeni na ramiona. Parę wyjazdów w ten sposób robiliśmy w skodzie, z tym że żonka mówi że i tak spędza dużo czasu z tymi gremlinami więc chociaż na urlopie chce być jak najdalej :p jednocześnie nie lubi prowadzić auta więc...

Maciek525

Zadomawiam się
w takim układzie najlepiej jakby ktoś dorosłu usiadł z tyłu, i takie testy też robiliśmy, tzn Besafe przodem dla najstarszego dzieciaka na przedni fotel a żona na jego miejsce z tyłu. I tak jest bardzo wygodnie, szczególnie dla szczupłej kobiety jak moja żona, bo foteliki ustawione tyłem nie ograniczają w żaden sposób przestrzeni na ramiona. Parę wyjazdów w ten sposób robiliśmy w skodzie, z tym że żonka mówi że i tak spędza dużo czasu z tymi gremlinami więc chociaż na urlopie chce być jak najdalej :p jednocześnie nie lubi prowadzić auta więc...
Moja też szczupła ale jak jej podsunałem pomysł, że w drodze do Chorwacji pojedzie z tyłu zamiast najstarszego Syna... to słyszałem jak się bramy piekieł otwierają..🤣.
Niestety jak się spróbuje komfortu vana z 5 miejscami typu Esapce, Smax itp. to ciężko się przesiąść w 5kę do Yka.... chociaż serce cały czas podpowiada, że jakoś by to było po tym miesiącu ciszy w chacie 🤣🤣🤣

ELuk

Pionier e-mobilności
Niestety jak się spróbuje komfortu vana z 5 miejscami typu Esapce, Smax itp. to ciężko się przesiąść w 5kę do Yka.... chociaż serce cały czas podpowiada, że jakoś by to było po tym miesiącu ciszy w chacie 🤣🤣🤣
Fakt, jak miałem dzieci w okresie rozwojowym to zawsze vana na stanie miałem.
Teraz jak biorę ekipę na wspólny wyjazd to pożyczam Multivana lub V-clase.
To jest optymalne rozwiązanie.

ypl

Pionier e-mobilności
My też tak jeździliśmy jak dzieciaki były mniejsze, ale teraz jest już samoobsługa "restauracyjna", sami się rządzą tym co wzięli na podróż. Mnie te kłótnie o to kto siedzi na tunelu, a kto przy oknie wkurzają, 8 i 10 latek mocno potrafią rywalizować i pół drogi wojować i sobie złośliwości robić. Teraz mam nadzieję, że już będzie spokój.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ale tak szczerze to nie wiem jaka jest większa alternatywa dla MY. IdBuzz? To już chyba wolałbym kupić Tourana, , bo buzz jest drogi i słabe osiągi. Touran jest chociaż relatywnie tani. Kupując elektryka chciałbym żeby mi dał coś w zamian - np osiągi (w sumie to głownie je tylko nie mówicie mojej żonie :p) Nie wiem czy buzz jest autem które porywa, nie miałem okazji nim jeszcze jeździć
Touran ma 110kW a Buzz w top wersji bedzie miał 250kW i będzie szybszy od Model Y RWD. Tylko Buzz w takiej spoko wersji bedzie kosztował z 400k ale i tak sporo taniej od Model X. Ja tam jestem już nakrecony, nawet bardziej na Nio ES8 ale nie kupie jak nie bedzie oficjalnie dostepny w Polsce

itguy

Posiadacz elektryka
Touran ma 110kW a Buzz w top wersji bedzie miał 250kW i będzie szybszy od Model Y RWD. Tylko Buzz w takiej spoko wersji bedzie kosztował z 400k ale i tak sporo taniej od Model X. Ja tam jestem już nakrecony, nawet bardziej na Nio ES8 ale nie kupie jak nie bedzie oficjalnie dostepny w Polsce
no racja, jak wyjdą te mocniejsze wersje to będzie spoko opcja, bo ten obecny idbuz trochę odstaje od tesli stosunkiem cena/to co oferuje, chyba że ktoś bardzo potrzebuje minivana to można jeszcze przeżyć. Ja na ten moment mogę się jeszcze bez niego obyć :) ale zobaczymy jak długo, najwyżej kiedyś wymienię Y'ka na IdBuzz :) albo jak fortuna dopisze to na X'a :D

ypl

Pionier e-mobilności
@ypl kup TMX albo TMS, wtedy będzie kłótnia kto ma siedzieć na środku bo tam jest ekran dla pasażerów w drugim rzędzie.
Narazie na próbę dla żony wjedzie TMYLR jak nie będzie problemów to w drugiej połowie 2024 pewnie dla siebie wezmę TMX albo Cybertrucka. Co do ekranu też już na to wpadłem i chce zamówić taki ekran z aliexpress do TMYLR, montaż jest banalnie prosty.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Co do ekranu też już na to wpadłem i chce zamówić taki ekran z aliexpress do TMYLR, montaż jest banalnie prosty.
Też na to patrzyłem do mojej TM3. Najbardziej by mi zależało na możliwości włączania podgrzewana tylnej kanapy bezpośrednio przez pasażerów z tyłu. Ostatecznie porzuciłem pomysł i zostałem przy uchwytach na tablet.