Nissan Leaf II 40 kwh czy ma sens ?

wojti12

Zadomawiam się
Super, cos tak mi switało ze to moze zadziałać w ten sposób ale mnie upewniłeś. Thx. On ma chyba standardowo moc przyłącza 13kW i musi wystąpić o zwiększenie. Pytanie ile to bedzie trwało i czy wytrzyma ten czas na 2,3kW ;) - dzieki działamy w temacie

Jaceq

Pionier e-mobilności
Ale do tego nie potrzeba HA czy inteligentnego domu, bo nie każdy się na tym zna / go stać (czy tam co innego). Do tego potrzebny jest wyłącznie smart wallbox, który łączy się z API samochodu i 'wie' jaki jest jego SOC itp. I jeśli samochód nie ma własnego harmonogramu ładowań (tak jak Leaf jak rozumiem) to właśnie taki wallbox to ogarnie (przykład ode mnie poniżej).

View attachment 7145
Jaki to Wallbox?

nabrU

Moderator

wojti12

Zadomawiam się
część, staram się pomoc ojcu z obsługa aplikacji do Leafa 2. Czy jest opcja by aplikacja zakoczyć ładowanie? Jest to kółeczko z piorunem jak się ładuje ale nie jest klikalne. na drugiej podstronie jest "ladowanie" ale tez nie jest to klikalne. Niby taka podstawowa funkcjonalność a nie działa. Dajcie plis znać czy ten typ tak ma to będę miał jasność :) thx

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie ma z tego co pamiętam . Ja to ustawilem timerem na oko.
Nissana ma 2 timery od do usfawiane w aucie
Natomiast w aplikacji tylko start .
O ile pamietam ?

Bronek

Pionier e-mobilności
Ale ma lepsze od Tesli timery Tesla ma porąbane ale bardzie da sie z tym żyć . W Nissanie tylko na 👁 i to da sie opanować . Policz ile na godzinę ładuje i ustaw off tak by bylo ok np 85%

elieli

Zadomawiam się
część, staram się pomoc ojcu z obsługa aplikacji do Leafa 2. Czy jest opcja by aplikacja zakoczyć ładowanie? Jest to kółeczko z piorunem jak się ładuje ale nie jest klikalne. na drugiej podstronie jest "ladowanie" ale tez nie jest to klikalne. Niby taka podstawowa funkcjonalność a nie działa. Dajcie plis znać czy ten typ tak ma to będę miał jasność :) thx
Nie, nie ma.
Nissan w swoim API wyraźnie informuje że taka opcja jest niedostepna.
Trochę szkoda a trochę nie.
Pozostaje ogarnięcie tematu przy pomocy:
- timera w pojeździe (ustawianie tego i przeliczanie to upierd)
- lub wallbox
- lub wtyczka typu 'smart' oraz wyłączanie jej kiedy poziom ładowania pojazdu osiągnie odpowiednią wartość. A wartośc można odczytac z tego co udostępnia Nissan przez swoje API.

wojti12

Zadomawiam się
- lub wtyczka typu 'smart' oraz wyłączanie jej kiedy poziom ładowania pojazdu osiągnie odpowiednią wartość. A wartośc można odczytac z tego co udostępnia Nissan przez swoje API.
a zapytam o tą opcję. Czy bezpiecznie jest dla samochodu po prostu odciąć prąd w trakcie ładowania poprzez aplikację we wtyczce? Normalnie robi sie to z poziomu samochodu i wtedy wiadomo jest prawidłowo. Chodzi o to ze fura stoi na zewnatrz i szukam rozwiązania by nie trzeba było o północy czy innej dowolnej godzinie wieczorem obierać sie tylko odciąć zasilanie i juz ;)