Nowa nawigacja 2021

Bartosz

Pionier e-mobilności
sporo osób ma, sporo nadal czeka, nie wiem czy jest jakiś klucz. przepisali mi auto do PL, nie mam możliwości kupienia premium connectivity więc coś czuje że mam niższy priorytet dostawania aktualizacji choć nam Polakom powinni to zrobić w pierwszej kolejności bo u nas połowa dróg wygląda inaczej niż 2 lata temu. na szczęście mam Yanosika za szybą więc ograniczenia prędkości biore z Yanosika, i google mapsa w smartfonie na indukcji więc trasą zarządza telefon, ale ja nawet do pracy jeżdze na nawigacji Tesli bo korki więc przydałyby się mapy
Serwisant Tesli, który u mnie był powiedział, że nie zaobserwował żadnego klucza dotyczącego rozsyłania aktualizacji i nie ma możliwości jej wymuszenia, nawet gdyby chciał. Jest ona rozłożona w czasie, aby nie przeciążyć serwerów na których ona leży do pobrania.

danielm

Pionier e-mobilności
Serwisant Tesli, który u mnie był powiedział, że nie zaobserwował żadnego klucza dotyczącego rozsyłania aktualizacji i nie ma możliwości jej wymuszenia, nawet gdyby chciał. Jest ona rozłożona w czasie, aby nie przeciążyć serwerów na których ona leży do pobrania.
w zeszłym roku z tego co pamiętam poszło szybko i wszyscy dostali hurtowo. teraz się to wlecze miesiącami

Michal

Moderator
Właśnie dostałem aktualizację 2021.4.18.2 (drobne poprawki) i wraz z nią weszły nowe mapy.
Żeby magia zadziałała trzeba dokładnie powtórzyć, to co zrobiłem ja (ostrzegam nie jest łatwo):
* piszesz post o tym jak Netflix ładuje Ci się szybko - 5 sek, ale nie mierzyłeś z zegarkiem w ręku i dopisujesz tam też YT, wydaje Ci się, że też ładuje się bardzo szybko ale dawno nie sprawdzałeś
* samochód nie był wybudzany od ładnych kilku godzin
* samochód ma podłączenie wifi w garażu - u mnie jest dość słabe i raz działa, a raz nie
* samochód podłączony do ładowarki (ale już naładowany) i planowany wyjazd ustawiony na kolejny dzień (u mnie był na 16)
* siedzisz na forum trochę po północy
* jesteś oczywiście w gaciach, bo przecież zaraz do spania
* okazuje się, że trzeba zmierzyć czas ładowania Netflix i Youtube (bo ktoś Ci zarzuca kłamstwo - napisałem 5 sek), więc idziesz w gaciach do garażu
* wybudzasz auto
* odpalasz YT mierząc czas (12 sek), zamykasz, czekasz 5 sek, odpalasz ponownie YT (15 sek) zamykasz.
* odpalasz Netflix (6 sek), zamykasz, nie czekając odpalasz ponownie (8 sek)
* dupa trochę Ci się klei do fotela, bo gacie typu szpongi - muszą być szpongi
* idziesz do kompa, opisujesz dokładnie czasy ładowania aplikacji
* 10 minut zastanawiasz się, czy zmienić wcześniejszy post zmienić, czy dopisać sprostowanie, żeby znowu nie było zarzutu kłamstwa
* finalnie dopisujesz sprostowanie
* idziesz spać i śpisz słodko, bo już nie jesteś kłamcą
* budzisz się rano (no może nie rano, bo przed 9) i jest - wspaniała aktualizacja (nic ciekawego nie wnosząca)
* instalujesz z telefonu, a po zakończonej instalacji lecisz do auta sprawdzić nowe ficzery i mapy
* ficzerów nie ma, są tylko poprawki
* sprawdzasz mapy - SĄ NOWE!
* wielbisz Elona pod niebiosa (bo to on osobiście usłyszał Twoje prośby, tak jak to sugeruje jeden burak na forum)
* czemprędzej lecisz na forum napisać o tym post ;)

danielm

Pionier e-mobilności
Właśnie dostałem aktualizację 2021.4.18.2 (drobne poprawki) i wraz z nią weszły nowe mapy.
Żeby magia zadziałała trzeba dokładnie powtórzyć, to co zrobiłem ja (ostrzegam nie jest łatwo):
* piszesz post o tym jak Netflix ładuje Ci się szybko - 5 sek, ale nie mierzyłeś z zegarkiem w ręku i dopisujesz tam też YT, wydaje Ci się, że też ładuje się bardzo szybko ale dawno nie sprawdzałeś
* samochód nie był wybudzany od ładnych kilku godzin
* samochód ma podłączenie wifi w garażu - u mnie jest dość słabe i raz działa, a raz nie
* samochód podłączony do ładowarki (ale już naładowany) i planowany wyjazd ustawiony na kolejny dzień (u mnie był na 16)
* siedzisz na forum trochę po północy
* jesteś oczywiście w gaciach, bo przecież zaraz do spania
* okazuje się, że trzeba zmierzyć czas ładowania Netflix i Youtube (bo ktoś Ci zarzuca kłamstwo - napisałem 5 sek), więc idziesz w gaciach do garażu
* wybudzasz auto
* odpalasz YT mierząc czas (12 sek), zamykasz, czekasz 5 sek, odpalasz ponownie YT (15 sek) zamykasz.
* odpalasz Netflix (6 sek), zamykasz, nie czekając odpalasz ponownie (8 sek)
* dupa trochę Ci się klei do fotela, bo gacie typu szpongi - muszą być szpongi
* idziesz do kompa, opisujesz dokładnie czasy ładowania aplikacji
* 10 minut zastanawiasz się, czy zmienić wcześniejszy post zmienić, czy dopisać sprostowanie, żeby znowu nie było zarzutu kłamstwa
* finalnie dopisujesz sprostowanie
* idziesz spać i śpisz słodko, bo już nie jesteś kłamcą
* budzisz się rano (no może nie rano, bo przed 9) i jest - wspaniała aktualizacja (nic ciekawego nie wnosząca)
* instalujesz z telefonu, a po zakończonej instalacji lecisz do auta sprawdzić nowe ficzery i mapy
* ficzerów nie ma, są tylko poprawki
* sprawdzasz mapy - SĄ NOWE!
* wielbisz Elona pod niebiosa (bo to on osobiście usłyszał Twoje prośby, tak jak to sugeruje jeden burak na forum)
* czemprędzej lecisz na forum napisać o tym post ;)
wczoraj przypomniała mi się wasza dyskusja o odpalaniu YT więc sprawdziłem jak to jest u mnie. doliczyłem do 30 misisipi zanim się odpalił

danielm

Pionier e-mobilności
Umówmy się, jeśli potrzebujesz YT czy Netflixa w samochodzie to jesteś w stanie poświęcić te 30 sekund na jego odpalenie :D
kilka miesięcy znalazłem fajnego buga, ciekawe czy już go załatali. jak masz odpalonego YT nie otworzysz portu do ładowania. siedziałem pod ładowarką w Łodzi podłaczony do type2 bo ccs był zajęty. oglądam sobie YT, CCS się zwolnił, poszedłem przepiąć się na CCS i dupa, port ładowania się zamknął, nie reagował na dotyk, z aplikacji też nie chciał się otworzyć. żeby otworzyć z ekranu musiałem zamknąć YT

Bronek

Pionier e-mobilności
kilka miesięcy znalazłem fajnego buga, ciekawe czy już go załatali. jak masz odpalonego YT nie otworzysz portu do ładowania. siedziałem pod ładowarką w Łodzi podłaczony do type2 bo ccs był zajęty. oglądam sobie YT, CCS się zwolnił, poszedłem przepiąć się na CCS i dupa, port ładowania się zamknął, nie reagował na dotyk, z aplikacji też nie chciał się otworzyć. żeby otworzyć z ekranu musiałem zamknąć YT
Wychodzę z roboty Tesla Śpi ale się pewnie obudzi ,wsiądę , włączę YT, wysiądę z telefonem przy sobie . i nacisne klapę obadamy Piszę głosowo z Tesli i działa wszystko normalnie czyli wsiadłem włączyłem NETFIX potem YouTuba piszą inni 10 12 sekund wysiadłem nacisnłem klapkę i ok

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Pffff trzeba bylo otworzyc telefonem ;)