Cześć!
Mam pytanie z zakresu ładowarek domowych. Wkrótce będę odbierał swoje Niro i stoję przed dylematem wyboru ładowarki. Zakładam, że ładowanie będzie realizowane głównie w domu. Mam FV, więc będziemy się bawić w "łapanie słońca", żeby możliwie najoszczędniej zasilić samochód elektryczny.
Co do samej ładowarki, to wiem na razie tyle, że otrzymam standardową ładowarkę 230v typu "kabel z cegłą". Dodatkowo mogę sobie dokupić Wallboxa z zasilaniem 3-fazowym ale niedawno dealer oznajmił, że mają też w opcji ładowarkę 3-faz w wersji "kabel z cegłą".
No i w sumie nie wiem, czy warto wydawać kasę na taką dodatkową ładowarkę, czy nie. Rozumiem różnicę: będę ładował szybciej. To mi się może przydać, ale wcale nie musi - zazwyczaj pewnie będę ładował w nocy a tylko w weekendy, w słoneczny dzień, w ciągu dnia.
Jakie są zalety ładowarki 3-faz, oprócz szybkości ładowania?
Pytanie drugie: czy warto kupować ładowarkę od dealera Kii, czy lepsze produkty można dostać na wolnym rynku? Ktoś ma, może się pochwalić, polecić, a może odradzić...... ?
W opisach i na filmikach marketingowych wszystko jest takie piękne i sprawne; ciekaw jestem opinii praktyków.