Straty na ładowaniu - ile?

deniro

Zadomawiam się
A z ciekawości która wie jakie straty są na szybkich ładowarkach DC ? Teoretycznie omijamy straty na falowniku.

danielm

Pionier e-mobilności
A z ciekawości która wie jakie straty są na szybkich ładowarkach DC ? Teoretycznie omijamy straty na falowniku.
mi apka tessie podpowiada jakie są straty. omijasz straty na falowniku ale wydzielasz duże ilości ciepła, musisz chłodzić baterie itp. coraz więcej ładowarek ma chłodzone cieczą kable więc te straty są minimalizowane

przemgaw

Zadomawiam się
Dobrze rozumiem że strata jest na kablu i ładowarce samochodowej?
W takim przypadku, jeśli auto przyjmuje max 11kW to straty przy wallboxie 11kW będą takie same jak 22kW pracującego na pół gwizdka?

vwir

Pionier e-mobilności
Na wallboxie straty są bardzo małe w porównaniu z tym ile tracisz w ładowarce w samochodzie. Na wallboxie 22kW będą nieco niższe niż na wallboxie 11kw, bo (jeśli jest podłączony zgodnie ze sztuką) wallbox 22kW będzie miał grubsze kable i większy stycznik.

bchmiel75

Zadomawiam się
Cześć!
Mam pytanie z zakresu ładowarek domowych. Wkrótce będę odbierał swoje Niro i stoję przed dylematem wyboru ładowarki. Zakładam, że ładowanie będzie realizowane głównie w domu. Mam FV, więc będziemy się bawić w "łapanie słońca", żeby możliwie najoszczędniej zasilić samochód elektryczny.
Co do samej ładowarki, to wiem na razie tyle, że otrzymam standardową ładowarkę 230v typu "kabel z cegłą". Dodatkowo mogę sobie dokupić Wallboxa z zasilaniem 3-fazowym ale niedawno dealer oznajmił, że mają też w opcji ładowarkę 3-faz w wersji "kabel z cegłą".

No i w sumie nie wiem, czy warto wydawać kasę na taką dodatkową ładowarkę, czy nie. Rozumiem różnicę: będę ładował szybciej. To mi się może przydać, ale wcale nie musi - zazwyczaj pewnie będę ładował w nocy a tylko w weekendy, w słoneczny dzień, w ciągu dnia.
Jakie są zalety ładowarki 3-faz, oprócz szybkości ładowania?

Pytanie drugie: czy warto kupować ładowarkę od dealera Kii, czy lepsze produkty można dostać na wolnym rynku? Ktoś ma, może się pochwalić, polecić, a może odradzić...... ?
W opisach i na filmikach marketingowych wszystko jest takie piękne i sprawne; ciekaw jestem opinii praktyków.

bchmiel75

Zadomawiam się
Przeczytałeś ten wątek od początku?
Przeczytałem.
Widzę tu dyskusję nt. ewentualnych strat podczas ładowania większym bądź mniejszym prądem.
Ale nie adresuje to pytań, jakie zadałem.

A czy Ty chciałbyś na nie odpowiedzieć, czy tylko odsyłasz mnie do treści wątku?

Cav

Pionier e-mobilności
Przeczytałem.
Widzę tu dyskusję nt. ewentualnych strat podczas ładowania większym bądź mniejszym prądem.
Czyli zapytałeś w złym wątku?
To może poszukaj bardziej odpowiedniego....

Sugerowałbym raczej dział ogólny, Twoje pytania takie są (nie są związane akurat z Kia).
Odpowiedzi na nie dawno padły, wystarczy poczytać.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Potrzebuje 5 kilo jabłek na szarlotkę, jakie polecacie ?
przeczytałem ten wątek, ale nie adresuje to pytania, jakie zadałem.
:ROFLMAO::ROFLMAO:
@bchmiel75 - używanie szukajki boli mniej