ford daje Ci dostęp do ładowarek, ale za prąd płacisz już sam.
Przy Ionity też masz napisane, że daje bezpłatny
dostęp (użyto "dostęp" a nie "ładowanie") na rok i ... i nic nie płacisz, taki bonus. Potem bonus się kończy i musisz wykupić abonament na normalnych warunkach.
Tak jak pisał @mALEK - fordowi nie opłaca się pewnie bawić w tych kilku użytkowników Mach-E. Koszt księgowości przewyższy straty na ładowaniu. Albo upomną się o swoje za jakiś czas - zobaczymy.
Skoro do karty BO musisz podpiąć kartę i jest ona weryfikowana przy wpisywaniu, to nie ma najmniejszego problemu ze ściąganiem opłat, bo mechanizm weryfikacji to w rzeczywistości obciążenie karty, a następnie anulowanie obciążenia. Żaden trud w "ogarnianiu". Byle e-sklep to ogarnia, a Ford miałby mieć z tym problem?
U mnie nawet nie weryfikuje czy karta jest aktywna. Greenway monitował chyba tydzień przed, że kończy się ważność karty i należy aktualizować dane.
A - taka ciekawostka. W sobotę z ciekawości podłączyłem się w Austrii do ładowarki używając karty forda. Zaraz po zakończeniu ładowania ściągnęło mi kasę. Na karcie mam transakcję z "Ford Austria". Więc pewnie Ford Polska tego jeszce po prostu nie ogarnął.
Nie, wydana w Polsce karta BO działa bezpłatnie tylko na terenie Polski.
No ale OK. może (?) ja mam inne warunki, bo to był MME z pierwszych dostaw i zamówień. Przeczytałem załączony regulamin, ale sprawdziłem też zapis w umowie-zamówieniu oraz specyfikacji dostawy i tam jest, że free.
"Wraz z (...) klient otrzymuje kartę FORD Blue Oval, upoważniającą do bezpłatnego dostępu do punktów ładowania sieci Ford przez okres 5 lat oraz do sieci Ionity przez okres roku od daty pierwszej rejestracji samochodu Ford Mustang Mach E".
W całej sytuacji jednak zastanawiam się nad innym problemem - czy i jak szybkie ładowanie DC wpływa żywotność akumulatora trakcyjnego.