2023.12.X

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Z jedną z poprzednich aktualizacji był taki problem, że estymacja musiała się od nowa "skalibrować" po aktualizacji. Jeździłem ostatnio na 2023.12.1.1 po ciężkim terenie, dużo gór, różnej jakości/prędkości dróg i estymacja okazywała się nadzwyczaj precyzyjna, przewidując nawet takie ekstrema, że zjeżdżając z jednej z gór naładuję 4% baterii.

Jednocześnie wydaje mi się, że na autostradach regularnie zawyża zasięg. Jechałem ostatnio z Lućmierza do Kostomłotów S-ką i Y-iem, obydwa samochody dużo zawyżyły zasięg. Dojechałem do Kostomłotów z odpowiednio 2 i 4%, po A4 jadąc już razem z tirami. A w teorii miałem mieć 20% na miejscu.
Mam wrażenie że na autostradach zakłada jakąś prędkość typu 110kmh zamiast faktycznej jaka podróżujesz...

merlinnot

Zadomawiam się
Mam wrażenie że na autostradach zakłada jakąś prędkość typu 110kmh zamiast faktycznej jaka podróżujesz...

Bardzo możliwe. Choć powinno raczej zakładać maksymalną dopuszczalną. Ja ogólnie jeżdżę zgodnie z przepisami, więc u mnie by się wtedy sprawdzało idealnie.

Pepek

Posiadacz elektryka
No właśnie ciekawe jest to, że u mnie prognozuje idealnie. Tylko, że moje dotychczasowe trasy (4 szt.) to 470km A1 na 500km trasy. Tam zawsze jeżdżę limit + 10 i prognozuje dokładnie tyle procent ile dowożę (+/- 1-2%). Może dlatego, że od początku na autostradach tak jeżdżę, to od razu uwzględnia to w prognozach? A może to kwestia jakichś ustawień w tempomatach/autopilotach (mam wszędzie ustawione na limit + 10km/h)?

Kuba K.

Posiadacz elektryka
No właśnie ciekawe jest to, że u mnie prognozuje idealnie. Tylko, że moje dotychczasowe trasy (4 szt.) to 470km A1 na 500km trasy. Tam zawsze jeżdżę limit + 10 i prognozuje dokładnie tyle procent ile dowożę (+/- 1-2%). Może dlatego, że od początku na autostradach tak jeżdżę, to od razu uwzględnia to w prognozach? A może to kwestia jakichś ustawień w tempomatach/autopilotach (mam wszędzie ustawione na limit + 10km/h)?
ja tam mam ustawione i nie działa, na S i A jadę zawsze 130kmh a i tak ucieka pod linie.

Fryto

Zadomawiam się
Szybko te aktualizacje wpadają, dwa tygodnie i już mialem 3 aktualizacje a widzę że już szykuje się kolejna 2023.12.8

pluto

Pionier e-mobilności
Szybko te aktualizacje wpadają, dwa tygodnie i już mialem 3 aktualizacje a widzę że już szykuje się kolejna 2023.12.8
To są kolejne poprawki aktualizacji 2023.12 praktycznie nic nowego nie wnoszące.

6a8

Posiadacz elektryka
Poprawki wnoszą ... poprawki, zazwyczaj usuwające błędy. Może to jeszcze nie koniec serii poprawkowej, ale po zainstalowaniu 2023.12.1.1 spotify bełkocze, odblokowanie z drzwi kierowcy kaprysi. Ale czcionkę można powiększyć :)

Fryto

Zadomawiam się
Poprawki wnoszą ... poprawki, zazwyczaj usuwające błędy. Może to jeszcze nie koniec serii poprawkowej, ale po zainstalowaniu 2023.12.1.1 spotify bełkocze, odblokowanie z drzwi kierowcy kaprysi. Ale czcionkę można powiększyć :)
Szkoda że nie działa ta czcionka z Polskim językiem 😩