Dostałem dziś fakturę od Energi..

Bronek

Pionier e-mobilności
Może być jeszcze taniej jak zniknie ok 700zl na rok opłat za dystrybucję gazu gdybym licznik zlikwidował.
Tematu Ekologii nie ruszam, bo to sprawa oczywista i nawet jak prąd byłby z palenia czegokolwiek to i tak elektrowni nie mam w pobliżu. Więc lokalnie smrodu mniej i dzieci we wsi zdrowsze.

Pompa Ciepła ma dla zaangażowanych i chętnych wiele możliwości optymalizacji pracy a w połączeniu z fotowoltaiką jest tego multum.
Można się bawić w automatyzację i sterowanie w celu zwiększenia maksymalnie sprawności i efektu ekonomicznego.
Dostosować tryb życia do pompy i pompę do, trybu życia. Stać się niemal częścią układu i mieć satysfakcję, horror ale tani i być z tego nawet zadowolonym.
Podobnie wielu robi z ładowaniem samochodów, znam jednego gościa co kazał, rodzinie zaczekać z wyjazdem, bo ładnie słońce świeci a auto może jeszcze trochę w sumie niepotrzebnej w danej chwili energii przyjąć.
Pompa daje takie terrorystyczne możliwości, gaz tylko ekstra może zabić...

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Moimi zdaniem gaz będzie jeszcze przez długi czas najlepszą opcją w szczególności dla tych co już go mają. Kontrakty na dostawy gazu podpisane, gazu będzie w pl więcej, sam Baltic będzie więcej przesyłał, kraje poszły ostro w terminale skroplonego gazu więc gaz będzie, a popyt maleje bo szał pomp ciepła itp więc.. Ostatnio było źle a udało się w Europie, cena spada, rosja co może zmienić? Może w przyszłości tylko wrócić na rynki bo wyjść nie może bo już to zrobiła..

Cav

Pionier e-mobilności
WOW, patrząc na te wartosci to po odliczeniu produkcji z fotowoltaiki *0.8 to za brakujące 3338kWh chcą 3879PLN? Średnio z kosztami stałymi 1kWh wychodzi 1,16PLN.
Dzisiaj się obudziłeś po śnie zimowym?
Tyle kosztuje dzienny prąd na dziś.

A gdyby nie zamrożenie byłby jeszcze droższy, bo taryfy oscylują koło 1,5.

Oczywiście mowa o sprzedaży, w produkcji nic się nie zmieniło i nadal jest koło 0,50....

Ale ktoś im pozwala nam łoić z 200% marżą...

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Tylko zima była chyba znacznie łagodniejsza niż rok temu.
Jak łagodniejsza?
Trwa już od 6 miesięcy, od listopada ciągle trzeba rano grzać - to jest istotniejsze niż kilka ekstremalnych dni.
A takie też były - w końcówce 2022.

krzyss

Pionier e-mobilności
Moimi zdaniem gaz będzie jeszcze przez długi czas najlepszą opcją w szczególności dla tych co już go mają. Kontrakty na dostawy gazu podpisane, gazu będzie w pl więcej, sam Baltic będzie więcej przesyłał, kraje poszły ostro w terminale skroplonego gazu więc gaz będzie, a popyt maleje bo szał pomp ciepła itp więc.. Ostatnio było źle a udało się w Europie, cena spada, rosja co może zmienić? Może w przyszłości tylko wrócić na rynki bo wyjść nie może bo już to zrobiła..
Pytanie czy ktos obnizy ceny gazu… bo te sa bardzo wysokie…

consigliero

Pionier e-mobilności
U nas z grubsza zużycie od października 2022 do kwietnia 2023 5160 kWh razem z ładowaniem auta. Dla porównania od października 2021 do kwietnia 2022 z ładowaniem było 5690 kWh. Niestety nie prowadziłem statystyki ile wziął samochód, teraz na koniec roku wyzerowałem obydwa liczniki i jak ostatnio patrzyłem to pompa była na poziomie mniejszym niż 1000 kWh a auto powyżej 1300 kWh. Dom mały i z prądu robimy wszystko 😎😉. Jednakże produkcja z fotowoltaiki pokrywa z naddatkiem całość zużycia i jeszcze zostaje.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak ktoś chce sobie porównać to proszę...
Im więcej, tym mętniej. Nie pokazuje stron mówiących jacy są oni dobrzy i jakie nam upusty proponują...
Mój patriotyzm przypomina idiotyzm, bo tu jeszcze mieszkam. I to nie mam pretensji do kwot itp ale do pokrętnych zasad....

Screenshot_20230510-165508_NokoPrint.jpgtempFileForShare_20230510-165622_copy_1152x1536.jpg

nabrU

Moderator
Tak dla przeciwwagi i wiary że kiedyś może tak będzie w PL, @Bronek ;)

1683733087688.png
Plus przykładowy dzień z rozliczeniem półgodzinnym:

1683733253608.png

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jak ktoś chce sobie porównać to proszę...
Im więcej, tym mętniej. Nie pokazuje stron mówiących jacy są oni dobrzy i jakie nam upusty proponują...
Mój patriotyzm przypomina idiotyzm, bo tu jeszcze mieszkam. I to nie mam pretensji do kwot itp ale do pokrętnych zasad....
Nie masz rozliczenia rocznego przy fotowoltaice?