Tesla Model Y, dostawy II kwartał 2023

Rambo

Zadomawiam się
Jest to logiczne, prosta matematyka. Limit to 225k - jeśli nie odliczasz VAT-u, to to jest brutto 225k, jeśli odliczasz VAT w 100%, to jest to netto 225k, a jeśli odliczasz 50% VAT, to kwota netto + 50% VAT musi zawierać się w 225k. To daje właśnie 201 793 zł netto, co daje 248 205 zł brutto.
ok rozumiem, ale.... jeśli kupujesz samochód na fakturę z vat to od kwoty netto możesz odliczyć 1. 50 % vatu jeśli na firmę bez książki km. 2.Jeśli z książką km i w pełni na działalność to 100% vatu. A tu jest odejmowanie od kwoty netto tak żeby wyszło 23% vatu przy 50%. Dla mnie proste zasady to kupujesz z pełnym odliczeniem vat samochód za 1 zł to 1,23 zł a jak z połową vatu to 1,115zł i tyle.

Pepek

Posiadacz elektryka
ok rozumiem, ale.... jeśli kupujesz samochód na fakturę z vat to od kwoty netto możesz odliczyć 1. 50 % vatu jeśli na firmę bez książki km. 2.Jeśli z książką km i w pełni na działalność to 100% vatu. A tu jest odejmowanie od kwoty netto tak żeby wyszło 23% vatu przy 50%. Dla mnie proste zasady to kupujesz z pełnym odliczeniem vat samochód za 1 zł to 1,23 zł a jak z połową vatu to 1,115zł i tyle.
Pamiętaj, to jest Polska, tu w podatkach prostych zasad być nie może. ;) Najprościej to by dali normalnie cały VAT wszystkim odliczać i tyle, ale wiem, że na to nie ma co liczyć.

Jan2

Zadomawiam się
Ale to dziwne bo 225 000 x 23% to 276 750zł jak w tabeli. Natomiast 225 000 x 1/2 23% to matematycznie (chyba że mnie kalkulator oszukuję:) ) 250 875 zł. W tabeli 248 205 zł. Ktoś wie skąd ta różnica 2 670 zł ?
Po co ta dysputa?
Masz „rządową” tabelkę z cyferkami, stosujesz się do niej. A ty szukasz ichniego błędu i przegrzewasz swoją kopułkę… Po co ci to?

mewho

Zadomawiam się
Cześć.
Czytałem Wasze wpisy już dłuższy czas i po weekendowej jeździe testowej dziś i ja zamówiłem Y.
Chciałbym Wam podziękować za wiedzę którą się tu dzielicie bo dla kogoś zielonego jest nieoceniona.
Do zamówienia użyłem referala kolegi @Michal ponieważ sporo jego wpisów było wartościowych i widać, że solidnie dzieli się wiedzą.

Zgłębiam jescze forum. Mam nadzieję, że czasem nadrobię wszystkie wątki. Wybaczcie jeśli pytanie padło ale nie mogę znaleźć odpowiedzi szukajką. ile czasu po tym jak dostaliście fv mieliście na jej opłacenie?

Pozdrawiam cała społeczność. Raz jescze dzięki za całą wiedzę.

TSK

Zadomawiam się
Cześć.
Czytałem Wasze wpisy już dłuższy czas i po weekendowej jeździe testowej dziś i ja zamówiłem Y.
Chciałbym Wam podziękować za wiedzę którą się tu dzielicie bo dla kogoś zielonego jest nieoceniona.
Do zamówienia użyłem referala kolegi @Michal ponieważ sporo jego wpisów było wartościowych i widać, że solidnie dzieli się wiedzą.

Zgłębiam jescze forum. Mam nadzieję, że czasem nadrobię wszystkie wątki. Wybaczcie jeśli pytanie padło ale nie mogę znaleźć odpowiedzi szukajką. ile czasu po tym jak dostaliście fv mieliście na jej opłacenie?

Pozdrawiam cała społeczność. Raz jescze dzięki za całą wiedzę u mnie win został nadany sześć tygodni po złożeniu zamówienia tak jak się tego spodziewałem faktura została wystawiona 4 maja mój bank dopiero dzisiaj przelał im kasę
W moim przypadku, po złożeniu zamówienia vin zostal nadany po 6 tygodniach:) , czyli tak jak się tego spodziewałem, FV została wystawiona chyba 04.05 i z tego co wiem dopiero dzisiaj została opłacona przez mojego leasingodawcę. Tak jak wcześniej wspominałem, u mnie nie było żadnych problemów z przestawiniem terminu odbioru(co dzisiaj zrobiłem po raz kolejny), kontaktem z Tesla itp.itd..

Last edited:

Michal

Moderator
Woow, dzięki!

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Dzisiaj taką zamówiłem. TMYLR za 244330 brutto. Już dostałem VIN.
Mam automat, który sprawdza stronę Tesli i wysyła powiadomienia.
Jak wszystko będzie ok z zamówieniem w poniedziałek, to mogę personalnie komuś udostępnić takie powiadomienia, za zamówienie z referral linka :).
Hej, czy możesz dać wskazówke nt. tej apki. Śledzę dostępne wozy, a to byłoby bardzo wygodne.

Vangass

Posiadacz elektryka

Vangass

Posiadacz elektryka
Hej, czy możesz dać wskazówke nt. tej apki. Śledzę dostępne wozy, a to byłoby bardzo wygodne.
Tak, dzisiaj to opiszę.