Rozmawiałem dzisiaj z Salonem Tesli w Wawie. Wersje w tej cenie 235,900zł - nieaktualne (obecnie już 241,900) to modele 2021, najnowsze, jednak ze starszymi bateriami Panasonika (tymi montowanymi do przedliftów). Więc nie jest to LG. Przynajmniej wg sprzedawcy Tesli.
Dostępnych 50szt z różnych rynków. Dostawa na przyszły miesiąc.
W mojej ocenie poprzednia bateria Panasonika jest i tak lepsza niż obecna LG. A jej montaż jest umocowany dodatkowym źródłem ogniw z uwagi nawysoki popyt. Realna różnica pojemności wynosi ok 1-2% porównując fabrycznie nowe egzemplarze, jednak po 2 latach to LG będzie mniej pojemny już o dobre kilka % względem 'starego' Panasonika. Różnice polegają w tym, że LG ma dużo większą rezystancje wewnętrzną - szybciej się nagrzewa- bardziej zużywa. Stąd też widoczna różnica w procesie ładowania.
Zupełnie inaczej sytuacja kształtuje się w egzemplarzach 2021 z bateriami Panasonika. Tu można śmiało liczyć, że zasięg będzie 5% większy. Nie sugerowałbym się zwracać uwagi na zasięg jaki pokazuje komputer pokładowy w nowych Teslach z 'nowymi LG' gdyż jest to zabieg softwarowy podbijający zasięg, który nagle szybciej maleje