19" vs 20" w TMY

Mauden

Zadomawiam się
Cześć!

Szukałem i nie znalazłem takiego tematu.

Jazdę testową TMY odbyłem na kołach w rozmiarze 19" (bo ta na 20" była "zajęta" mimo że stała na stanowisku obok pod śniegiem) ale swojego TMY zamówiłem na kołach w rozmiarze 20". Kierowałem się tylko i wyłącznie względami wizualnymi i przyznam szczerze, że nie poświęciłem odpowiednio dużo czasu na filmy/fora/artykuły mówiące o porównaniach rozmiarów kół i tematem zacząłem się interesować dopiero w tym tygodniu (już po otrzymaniu info od Tesli o terminie odbioru auta, czyli niecałe 2 tygodnie). Obejrzałem pierwszy filmik, gdzie ktoś narzekał na koła Induction, po czym obejrzałem kilka kolejnych (wybierałem te z Europy) i w każdym opinia na temat 20" była w zasadzie ta sama - bierz mniejsze! W komentarzach z kolei opinie użytkowników były dużo bardziej zróżnicowane - jedni pisali o tragedii, inni że wcale nie jest aż tak strasznie.

Chciałbym więc zapytać - czy ktoś z Was ma porównanie komfortu jazdy na kołach 19" względem 20"? Czy na 19" jest tylko nieco lepiej bo "ten Model tak ma? Ktoś może ma koła Induction w swoim TMY i może się podzielić wrażeniami?

Giaur77

Fachowiec
W swojej TMY mam 19". Nie jeździłem na 20" tak więc porównania Ci niestety nie dam. Jeżdżąc po "polskich drogach" nawet 19" w połączeniu z relatywnie sztywnym zawieszeniem TMY oceniam jako dosyć twarde. Czasami aż żal serce ściska jak przejeżdża się przez nierówności i wyobraża sobie, co przeżywa zawieszenie. ;)

U Ciebie tragedii nie będzie - po prostu będzie "twardziej", ale za to wygląd lepszy. Trzeba będzie uważać na gorszych drogach i przy krawężnikach. I tyle. Nie martwiłbym się tym zanadto. Będzie dobrze! :D

Michal

Moderator
Nie mam ale się wypowiem :)
Będzie cieżko żeby się ktoś wypowiedział w tym temacie, bo chyba nikt nie ma 2 aut - jedno na 19, drugie na 20. Sam dość dużo czasu spędzam na śledzeniu informacji o EV i Tesla, więc napiszę Ci to co ja kojarzę.

Strasznie na pewno nie jest ale są minusy - z mojej wiedzy podstawowe różnice to:
  • Większa twardość zawieszenia, choć widziałem filmiki, gdzie ludzie chwalili, że nawet na 20'' jest wygodniejsze niż TM3 na 18''.
  • Większe zużycie energii - 5-8%, przy czym testy, które widziałem miały też różne opony, które też wpływają na zużycie, więc...

Mauden

Zadomawiam się
Będzie cieżko żeby się ktoś wypowiedział w tym temacie, bo chyba nikt nie ma 2 aut - jedno na 19, drugie na 20.
Wiadomo, ale myślałem bardziej o tym, że ktoś może odbył jazdy testowe zarówno na 19" jak i 20" i wybrał jedne lub drugie za jakiegoś powodu :)
  • Większa twardość zawieszenia, choć widziałem filmiki, gdzie ludzie chwalili, że nawet na 20'' jest wygodniejsze niż TM3 na 18''.
Ta twardość faktycznie przewija się najczęściej. Fakt, że wiele z tych filmików zrobili Niemcy, a oni raczej na jakość swoich dróg nie mogą narzekać. I z tego powodu boję się co to będzie jak wyjadę na tych kołach na nasze, Polskie drogi. Zwłaszcza zaraz po zimie, gdy drogowcy nie zdążą jeszcze załatać po raz 5ty, jak co roku, tej samej dziury... Ale tego w sumie każde auto powinno się obawiać :D
  • Większe zużycie energii - 5-8%, przy czym testy, które widziałem miały też różne opony, które też wpływają na zużycie, więc...
Mniejszego zasięgu akurat byłem świadomy, podpowiadał to sam konfigurator Tesli. Nie było to jednak coś czym się przejmowałem, bo zasięg wciąż będzie przyzwoity, w dalsze trasy jadę średnio raz w roku a sieć ładowarek nie jest jeszcze u nas tak rozwinięta żeby 20-30km robiło jakąś większą różnicę. A biorąc pod uwagę jazdę w trybie 10-80% uznałem, że te różnice nie będą odczuwalne w codziennej eksploatacji.
Jeżdżąc po "polskich drogach" nawet 19" w połączeniu z relatywnie sztywnym zawieszeniem TMY oceniam jako dosyć twarde. Czasami aż żal serce ściska jak przejeżdża się przez nierówności i wyobraża sobie, co przeżywa zawieszenie.
Czyli "ten Model tak ma" :D

piotr_ev

Fachowiec
ja mam na 19" i kierowałem się przy wyborze właśnie nieco lepszym komfortem na codzień i większym zasięgiem. Zgadzam się z @Giaur77 oraz @Michal . Jeśli wizualny aspekt nie jest najważniejszy, wybrałbym 19" . Zawsze możesz je sobie pomalować na czarno :p

są jeszcze aftermarket felgi, które wyglądają jak induction, a są przy tym ponoć lepsze i jeszcze lżejsze niż OEM 19".

Mauden

Zadomawiam się
Wczoraj odebrałem auto, moje obawy okazały się zupełnie niesłuszne. Trochę już pojeździłem (trasa, miasto, drogi osiedlowe) i stwierdzam, że jest bardzo dobrze jeżeli chodzi o komfort, plus felgi 20" wyglądają kozacko. Jeżeli ktoś będzie stał przed tym samym dylematem to nie ma się czego bać. Poza ceną :)

Szatan

Posiadacz elektryka
Pojeździj trochę tymi 20'' kołami i wróć tutaj za miesiąc, wtedy zamieść opinie jak wyglądają wrażenie z przejechaniu kilkuset kilometrów bo po jednym dniu jazdy ciężko o wiarygodną opinie.

poochaty

Posiadacz elektryka
Ja jeżdżę po dobrych drogach, ale dalej miałem obawy przed 20''. Na kiepskich drogach i z 19'' było kiepsko. Mało tego swego czasu mocno rozpatrywałem spędzenie zimy na 18'' (https://forum.elektrowoz.pl/threads/zima-na-18.1050/) ale wtedy jeszcze było za mało posiadaczy TMY, żeby dostać konkretną poradę.
Zawsze jest metoda o której wspominał @piotr_ev z malowaniem. Ja takie malowanko sobie zafunduję na lato.

piotr_ev

Fachowiec
Ja jeżdżę po dobrych drogach, ale dalej miałem obawy przed 20''. Na kiepskich drogach i z 19'' było kiepsko. Mało tego swego czasu mocno rozpatrywałem spędzenie zimy na 18'' (https://forum.elektrowoz.pl/threads/zima-na-18.1050/) ale wtedy jeszcze było za mało posiadaczy TMY, żeby dostać konkretną poradę.
Zawsze jest metoda o której wspominał @piotr_ev z malowaniem. Ja takie malowanko sobie zafunduję na lato.
ja dostałem odpowiedź od ubezpieczyciela, że powinienem montować rozmiar felg taki jakie producent przewidział w specyfikacji dla modelu. Nie mam tego na piśmie. Też myślałem o 18" na zimę.. tylko w Polsce ciężko takie dostać, aby offset, otwór centrujący i szerokość felgi się zgadzała. Tylko z zagranicy, a wtedy koszty rosną. CŁO + VAT + wysyłka i już cena taka jak za OEM 19" komplet z Tesla ;)