2022.40.1 - zmiany

Mat

Zadomawiam się
Moje dzisiejsze 40.4 jak widać bez zwiększonej skuteczności ładowania :) ale za to poprawili wreszcie skalę naładowania akumulatora do 100%, gdzie wcześniejsze 110% I wiecej nie miało żadnego logicznego uzasadnienia

Attachments

• 20221104_071946.jpg
    20221104_071946.jpg
    2,6 MB · Liczba wyświetleń: 45
  • 20221103_194714.jpg
    20221103_194714.jpg
    1,9 MB · Liczba wyświetleń: 48

Mat

Zadomawiam się
No nie wiem co w nich poprawiono. Dzisiaj w Wawie pada i zrobiłem po mieście 25 km i nie zauważyłem specjalnie różnicy. Odpaliły się za pierwszym razem jak już szyba była mocno usyfiona. W dalszym ciągu po zatrzymaniu auta nie zwalniają tylko tłuką tak samo często na automacie jak podczas jazdy.

Tak że tego ten,
Cieszy że inni się cieszą ;) że im poprawili

kaziwich

Posiadacz elektryka
No nie wiem co w nich poprawiono. Dzisiaj w Wawie pada i zrobiłem po mieście 25 km i nie zauważyłem specjalnie różnicy. Odpaliły się za pierwszym razem jak już szyba była mocno usyfiona. W dalszym ciągu po zatrzymaniu auta nie zwalniają tylko tłuką tak samo często na automacie jak podczas jazdy.

Tak że tego ten,
Cieszy że inni się cieszą ;) że im poprawili
Wg. mnie jest gorzej z wycieraczkami. Zrobilem wczoraj trase 400km. Za kazdym razem jak wjezdzalem na fragment S7 oswietlony latarniami, wycieraczki walily na sucho. Nie pozostalo mi nic innego niz wylaczyc AP. Smutne.
Przez chwile myslalem, ze swiatla poprawili, ale im wiecej jechalem, tym bardziej sie utwierdzalem, ze nie da sie tego uzywac szczegolnie na 2-pasmowce.

kaziwich

Posiadacz elektryka
Moje dzisiejsze 40.4 jak widać bez zwiększonej skuteczności ładowania :) ale za to poprawili wreszcie skalę naładowania akumulatora do 100%, gdzie wcześniejsze 110% I wiecej nie miało żadnego logicznego uzasadnienia
Ta „ulepszona” skutecznosc ladowania, to tylko dla niektorych typow baterii. U mnie weszlo (bateria panasonic). Pierwsze doswiadczenie - porazka. Ustawilem navi na Orlen 100kw. Preheating wlaczyl sie raz, potem wylaczyl sie na dosyc dlugo, potem waczyl sie znowu. Efekt taki, ze zżarlo mi dodatkowo 3.5%, a na ladowarce wyciagnalem 68kw przy SoC 10% i temperaturze baterii 45st.C ! Porazka przez duuuze P.

kaziwich

Posiadacz elektryka
To jak juz zaczalem narzekac na 40.4, to wrzuce jeszcze jeden hit:
Lece S7 na AP/FSD w szczerym polu, przede mna TIR, wbijam lane change, wskakuje na lewy pas i nagle „stopping on traffic light in 200m” i hamowanie… Soft uznal, ze czerwone lampki na gornych rogach naczepy TIRa to czerwone swiatla na skrzyzowaniu.
Dziekuje.

Bronek

Pionier e-mobilności
Trzeba zgłaszać, szansa niewielka na poprawę ale logi idą i choć to komputer statystycznie przyjmie jako błędy.
Mam wrażenie, że do wersji Europejskiej czyli starej pozostawiono lub zatrudniono mniej kumatych informatyków lub już się po prostu przy tych eksperymentach dalej i więcej nie da osiągnąć.
Ogólnie chcą coś udowodnić ale za wiele jest sytuacji nietypowych i różnorodnych aby to kilka kamer było w stanie ocenić i zinterpretować, tak jak to robi nasz ułomny mózg.
Ciekawe czy jak droga się błyszczy, to Tesla rozpozna czy jest mokra czy np jest to od słońca, bo raz mnie przestraszyła ostro jadąc w zjazd na mokrym.
Wczoraj przetestowałem kolejny raz tą durną poprawkę - ponoć na wniosek Niemców? (gdzieś to ktoś na jakimś forum...?) aby potwierdzać zjazdy. I dzięki tej poprawce, gdzie do tej pory Tesla sama zmieniała pas, gdy ten kończył się plastikowymi barierkami wymuszającymi jego zmianę, teraz jak nie potwierdzimy kierunkowskazem, to się nawet nie zatrzyma - wali w te plastikowe pudła.
Poprawiają jakieś sprawy ekranowe, dodają dane dla dociekliwych, gierki duperelki a pogubili się w istocie tego auta.
Ale cóż jeszcze są ogólnie najlepsi wg mnie, auto jedzie najlepiej i ma to coś. Nawet pechowcy co dostali wadliwe egzemplarze nie kwapią się za bardzo do zmiany.
Dziwne, że inni tak powoli gonią, ja widzie szanse w Mercedesie i BMW w klasach wyższych. Trójkę przegonią wschodni producenci o ile cenowo wytrzymają konkurencję. Do tego Teslę się normalnie starzeją wizualnie, za moment nie będą rodzynkami. Tak było np z Maluchami.