2023.12.X

Bronek

Pionier e-mobilności
Można skorzystać z programów typu np Macrodroid i uruchamiać Tasker for Tesla , którymi robimy cuda wianki ze sterowaniem wszystkiego . A proste to jak drut.
Ja nie przywiązuję wagi do tego , bo mi się znudziło .Wszystko zależy od potrzeb , czyli raz tak, a raz inaczej. Niemniej przestrzegam pory taniej energii .
Na te swoje 3 h tanio w dzień jak sie zdarzy to jw opisano suwaczkiem. W nocy to jest tyle czasu , ze jak zacznie o,22.00 to zawsze mi konczyla prze 7.00 .
Czasem fez przygotowuję na konkretną godzinę wyjazdu ale bardzo sporadycznie.

Ktoś strasznie kombinował robiąc te ustawienia jak gdyby chcąc i tu wprowadzić ich jak najmniej lub zautomatyzować bo coś mu sie wydawalo ? ale to jemu sie się sprawdza , tu nie jest dobre .
Dwa lub trzy timery od-do, plus opcja, podobna jak w Nissanie z ładowaniem do określonego poziomu (Nissan ma full).
A tu z funkcją przygotowania baterii :eek:n/off , Klima programowanie jej , oddzielne lub razem tym?

pawelt

Zadomawiam się
ja mam 22-7 ;13-16
Są patenty
np Ustawiasz do start na 13.00 i suwakiem zjeżdżasz tak aby ładowala u Ciebie 2 h , u mnie 3 h

Nocną taryfą steruję inaczej , ponieważ jest na ogół wystarczajaco długa , to ograniczam tzw. godziną końca ładowania po za szczytem . Ustawiając koniec na 7.00 ( u Ciebie 6.00)
Startujemy obaj po 22.00

Ps, Nissan ma to lepiej rozwiązane : 2 timery start /stop i kilka jeszcze inny ustawień , ale apke ma beznadziejną

To już lepiej w apce Tessi ustawić automatyzacje (harmonogramy) włącz o 22:00, wyłącz o 7:00, włącz o 13:00, wyłącz o 16:00 (mam taryfę G12R).

aadamuss

Posiadacz elektryka
U siebie ogarniam wszystko z poziomu aplikacji Tesli, ustawione mam żeby kończyło ładownie o 6 rano. Podpinam kabel w garażu i gdzieś tam w nocy startuje i ładuje tak, że kończy 10-20 minut przed 6. Nie mam przygotowania do wyjazdu, bo jadę później. W godz. 13-15 nie mam potrzeby doładowywać auta, może jak byłoby pełne słońce to coś tam da.

Rambo

Zadomawiam się
To już lepiej w apce Tessi ustawić automatyzacje (harmonogramy) włącz o 22:00, wyłącz o 7:00, włącz o 13:00, wyłącz o 16:00 (mam taryfę G12R).
Może nie widzę, ale u mnie w apce jest włącz ładowanie i wtedy jest zegar jak kliknę ok to jest tylko rozpoczęcie ładowania a godziny zakończenia nie mam.

pluto

Pionier e-mobilności
Może nie widzę, ale u mnie w apce jest włącz ładowanie i wtedy jest zegar jak kliknę ok to jest tylko rozpoczęcie ładowania a godziny zakończenia nie mam.
Aplikacja Tessie ;)

pawelt

Zadomawiam się
Wchodzisz w Automation > creat automation i tam ustawiasz, co i kiedy ma zrobić.

IMG_1776.PNG

Maxxxx

Zadomawiam się
Witam,
czy jest możliwość ustawienia ładowania tak, że np. auto ma 40% , podłączam ładowarkę powiedzmy 7,2 kW o 17.00. Ja chcę żeby na 7 rano było 80%. Ale nie że będzie 80% o 3 w nocy, tylko na tą 7 rano ma skończyć się ładowanie. Czyli ładowarka ma zacząć ładować o takiej godzinie, żeby na tą 7 było te 80% (nie szybciej i nie później). Auto mam od 2 tyg. i właśnie przymierzam się do kupna ładowarki z gniazdka siłowego bo póki co jadę na tej co dostałem :)