300K zł. do wydania na elektryka

Ironeska

Fachowiec
Cześć
W przeciągu 3~4 miesięcy chcę kupić/zamówić elektryka i mam przeznaczone na to 300k zł. no może z małą górką jeśli to będzie miało sens. Ogólnie niemiecka motoryzacja odpada, nic jakoś nie przykuło mojej uwagi.

Jako ze mieszkam na wsi to tylko suvy i crossovery 4x4 biorę pod uwagę

- tesla Y ( pierwszy wybór) niby wszystko ok ale ... w drugiej połowie 2024 będzie lifting
- kia ev6 teoretycznie faworyt
- ev9 za duzy
- ev5 byłaby ideałem ale w europie będzie dostępna dopiero w 20025

Ogólnie potrzebuje czegoś w kształcie ev5 ale dostępnego

Aktualnie jeżdżę volvo cx40

JED 3City

Fachowiec
Cześć
W przeciągu 3~4 miesięcy chcę kupić/zamówić elektryka i mam przeznaczone na to 300k zł. no może z małą górką jeśli to będzie miało sens. Ogólnie niemiecka motoryzacja odpada, nic jakoś nie przykuło mojej uwagi.

Jako ze mieszkam na wsi to tylko suvy i crossovery 4x4 biorę pod uwagę

- tesla Y ( pierwszy wybór) niby wszystko ok ale ... w drugiej połowie 2024 będzie lifting
- kia ev6 teoretycznie faworyt
- ev9 za duzy
- ev5 byłaby ideałem ale w europie będzie dostępna dopiero w 20025

Ogólnie potrzebuje czegoś w kształcie ev5 ale dostępnego

Aktualnie jeżdżę volvo cx40
Nie wiem, jakie masz tam drogi, ale TMY NIE JEST samochodem na drogi z wybojami, nierowne, wiejskie.
Tam, gdzie X1 mojej zony po prostu przejezdza, ja zarylem podloga TMY, jadac 5 km/h.
A X1, to zaden SUV.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
jest jeszcze kwestia realnego prześwitu. suche dane podają prześwit samochodu bez obciążenia np. 17 cm a po obciążeniu pasażerami i kierowcą może to być 13 cm . a to już robi dużą różnicę.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Jeep Avenger elektryczny
Tesla Y ale mało terenowa
Kia EV9 no jest duże, ale dla mnie akurat taka wielkość jest akurat
Voyah Free jeśli będzie dostępny na wiosnę

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
Ex30 pisze bzdury o tym ile X-Trail - mi palił tyle co Fabia III 1,2 tsi.
Być może, tj. może Fabia też potrafi spalić sporo w jakichś warunkach....
X-Trail pali jak smok ale na krótkich dystansach, po naładowaniu baterii spalanie jest symboliczne.
Szkoda że żaden test tego nie potwierdza.
W porównaniu do Toyoty kilka litrów więcej ZAWSZE raportują.
Więc po co te komplikacje?

Hybrydowy Rav4 mieści się w 6 litrach, żaden Nissan się do tego nie zbliży.
Raczej bliżej 9 będzie na blacie, więcej niż w wersji bez tego wynalazku.

mecekbomba

Fachowiec
Być może, tj. może Fabia też potrafi spalić sporo w jakichś warunkach....

Szkoda że żaden test tego nie potwierdza.
W porównaniu do Toyoty kilka litrów więcej ZAWSZE raportują.
Więc po co te komplikacje?

Hybrydowy Rav4 mieści się w 6 litrach, żaden Nissan się do tego nie zbliży.
Raczej bliżej 9 będzie na blacie, więcej niż w wersji bez tego wynalazku.
Nie mam doświadczeń z Rav4 więc się nie wypowiadam. Miałem xtraila na testy to wypowiedzieć się mogę. Na krótkich odcinkach np. 10 km, spalanie sięgało 10 litrów. Na dłuższym odcinku, np. na mojej trasie testowej liczącej 50 km miałem spalanie 5,2 litra. Na tym samym odcinku miałem takie samo spalanie jak w Fabii. Niemniej trasa testowa to oczywiście trasa poza drogami szybkiego ruchu. Na trasie szybkiego ruchu ile pali RAV4? Na pewno nie 6 litrów. Nissan zrobił świetny napęd a sam samochód jest mocny poza asfaltem.

Ev3

Pionier e-mobilności
Nie mam doświadczeń z Rav4 więc się nie wypowiadam. Miałem xtraila na testy to wypowiedzieć się mogę. Na krótkich odcinkach np. 10 km, spalanie sięgało 10 litrów. Na dłuższym odcinku, np. na mojej trasie testowej liczącej 50 km miałem spalanie 5,2 litra.
Problem w tym, że poza Tobą nikomu innemu się to nie udało.
Co widziałem test, to wychodziło 9+.
Na tym samym odcinku miałem takie samo spalanie jak w Fabii. Niemniej trasa testowa to oczywiście trasa poza drogami szybkiego ruchu. Na trasie szybkiego ruchu ile pali RAV4?
Te 6l to było średnio, w tym ze 150 po ekspresówkach (Leszno-Poznań-Leszno) i kręcenie się po mieście.
Minimalnie więcej od ch-r którego używałem przez rok.

mecekbomba

Fachowiec
Problem w tym, że poza Tobą nikomu innemu się to nie udało.
Co widziałem test, to wychodziło 9+.

Te 6l to było średnio, w tym ze 150 po ekspresówkach (Leszno-Poznań-Leszno) i kręcenie się po mieście.
Minimalnie więcej od ch-r którego używałem przez rok.
problem w tym że niektórzy wolą testować samochody samemu niż testy oglądać... Jak ktoś się uprze to spalanie może być dowolne w każdym samochodzie.

Najnowsze dyskusje