chewbacca

Posiadacz elektryka
W smartfonie da szkło na obudowę, które zrobi po upadku piękną, precyzyjnie zaprojektowaną pajęczynę, a ludzie i tak wsadzą w etui.
No ok, ale akurat etui zazwyczaj producent telefonu wypuszcza dedykowane... Więc to wyjątek :) Tak samo jak Tesla oferuje dedykowane pokrowce na samochód albo mały, skromny PPF ale tylko i wyłącznie w konkretnym miejscu auta (bodaj tylna część progo-błotnika).

gim-kg

Pionier e-mobilności
... Da drogie szkło na ekran, żeby ten był responsywny i palec po nim dobrz śmigał. A później ktoś to kupuje i i tak zaklei plastikiem za kilka PLN. Absurd :)
Akurat szkło na ekran polecam, ale nie po to aby chronić ekran, tylko aby był matowy i nie było widać palcowania. Dodatkowo, promienie słońca padające na ekran, nie przeszkadzają aby był czytelny, a palec śmiga lepiej niż na oryginalnym ekranie. Dwa lata się przed tym broniłem, aż uległem i to był dobry pomysł.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Chyba też się zdecyduję, bo mnie te mazaje na ekranie drażnią.
Jakie szkło założyłeś?
Spigen, jedyne słuszne. Ja też się w folię i zabezpieczenia nie bawię ale na szkło na ekran się zdecydowałem, zdecydowanie mniej się palcuje

chewbacca

Posiadacz elektryka
Akurat szkło na ekran polecam, ale nie po to aby chronić ekran, tylko aby był matowy i nie było widać palcowania. Dodatkowo, promienie słońca padające na ekran, nie przeszkadzają aby był czytelny, a palec śmiga lepiej niż na oryginalnym ekranie. Dwa lata się przed tym broniłem, aż uległem i to był dobry pomysł.
Spigen, jedyne słuszne. Ja też się w folię i zabezpieczenia nie bawię ale na szkło na ekran się zdecydowałem, zdecydowanie mniej się palcuje
Ten Spigen matowy kiedyś mi przeszedł przez myśl, właśnie ze względu na palcowanie (żeby nie wyjść na hipokrytę :p ). Już chciałem kupować ale później trafiłem na kilka opinii pod rząd, że wszystko fajnie ale ekran sprawia wrażenie jakby był za delikatną mgłą, z gorszą rozdzielczością... Stwierdziłem, że jednak wolę go raz po raz przetrzeć szmatką :) A co Wy o tym sądzicie @gim-kg i @zibizz1 ?

Bronek

Pionier e-mobilności
3 lata mialem bez oslony i czyściłem w wiadomym trybie może z 10x po minucie masymalnie
To nie smartfon że jak spadnie to oslona/szybka przytrzyma szkło tak że da się zadzwonić po taryfę z lasu czy pustyni... Paluchy mniej widać ale obraz też mniej widać, a paluchy i tak trzeba kiedyś wyczyścić. Na matowym mniejsze ślady ale bardziej się rzucają w oczy, bo ich jest mniej. Na blyszczacym jak odpalony to nigdy mnie one nie denerwowaly, po prostu znikają . Zresztą trzeba myć ręce :) i nie jeść paluchami..

Ja nie kupuję, ale każdy zrobi....?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ten Spigen matowy kiedyś mi przeszedł przez myśl, właśnie ze względu na palcowanie (żeby nie wyjść na hipokrytę :p ). Już chciałem kupować ale później trafiłem na kilka opinii pod rząd, że wszystko fajnie ale ekran sprawia wrażenie jakby był za delikatną mgłą, z gorszą rozdzielczością... Stwierdziłem, że jednak wolę go raz po raz przetrzeć szmatką :) A co Wy o tym sądzicie @gim-kg i @zibizz1 ?
Albo rybka albo pipka. Nie da się chyba zrobić matu bez rozpraszania światła. Na pewno jest jakiś wpływ na krystaliczność ale mi absolutnie nie przeszkadza. Ekran nie jest narażony na uszkodzenia więc na pewno nie potrzebuje ochrony jak w telefonie (w telefonie nie mam dodatkowego szkła ale mogę tak przekręcić żeby refleksy nie przeszkadzały). Trochę jak w laptopie, jeden preferuje błyszczą a drugi matowa matrycę.
Główne plusy to lepiej ślizgający się palec, mniej śladów po palcach, i mniej refleksów