Informacja dla ewentualnych nowych użytkowników EV9:
1.W moim aucie przed odbiorem z salonu zażyczyłem sobie potwierdzenia, że ASO załadowało najnowszego ROM’a w wersji: 95560DO000_1.30
2. Poprosiłem o usunięcie błędów wieku dziecięcego tego wozidła:
-SC324 failure / IEB software failure
-SC326 CLU failure
-SC568 ICULI (wadliwa praca trybu ładowania baterii 12V/DTCP1A961C failure…
-SA558 RSPA failure
-SA579 BDC-BCM logic improvement
-SA601 MCU-R software update
-SA608 CCU operation logic improvement
W domu załadowałem sobie reklamowaną OTA’ę KIA i odkryłem, że jazda autem z kluczyka (coś jak Summon w Tesli) nie jest dostępna w PL, EV9 lighting pattern również nie występuje w Europie, boost’a do wersji GT też nie kupisz… podobno jest oferowany w Niemczech.
Używam auta - z sercem na ramieniu - bo pali się kontrolka acu 12V i jeżdżę tylko wokół komina, mam co jakiś czas problem po uruchomieniu auta z wyborem biegu D lub R… coś hałasuje ale bieg nie jest uaktywniony… po wyłączeniu i włączeniu auta wszystko znów działa i da się dalej jechać, ale nie wyobrażam sobie takiej akcji podczas nawracania na kilka razy, gdy zatrzymam ruch w całym mieście… Może to słaby Acu 12V a może to inny problem - opisany na youtube’ie - konieczność wymiany falownika na silniku mnie jeszcze czeka…
P.S. Mam do ogarnięcia jak ochłonę akcję serwisową (nie objęta priorytetem nr 1) - zamki drzwi i podnośniki szyb… ASO zamówiło graty…
Auto samo w sobie jest ciekawe ale pewniej czuję się w obrzucanej błotem na forum Tesli…

Co ciekawe zużycie aktualne na poziomie 25-30kWh/100km jest jak dla mnie OK na takiego kolosa.
Czekam na uwagi innych kolegów.