Aktualizacja oprogramowania 3.0

elveh

Posiadacz elektryka
Ja zrobiłem ok 14k km i tez jestem bardzo bardzo zadowolony ogólnie z samochodu. Moje obawy dotyczą tylko samego update ze nie do końca jest on taki pewny i serwisy u nas się tego dopiero uczą i błędów jakie wyskakują przy tym. Pan wczoraj dzowniąć sam przyznam, że nie wiedzę dlatego pytają dalej. Co to jest ten wskaźnik dostępności? ciekawe, możesz coś więcej napisać i jak/gdzie to się sprawdza?
Mówię o współczynniku ze świata systemów o gwarantowanym SLA - np. systemów telekomunikacyjnych, czy też teleinformatycznych, baz danych - etc. Zwykle mówi się o tak zwanych "dziewiątkach" - np. 4 dziewiątki, to dostępność usługi / systemu na poziomie 99,99% - czyli tylko 0,01% czasu system może być niedostępny. Dla przykładu praktycznego 4 dziewiątki to maksymalnie 52 minuty w ciągu roku, kiedy system nie jest dostępny :)

Po kolejnej dobie w serwisie daleko nam to tych 4 dziewiątek. 3 dziewiątek (99,9%) też nie złapiemy ;) - to by oznaczało że auto jest niedostępne przez 525 minut, czyli niecałe 9 godzin. Możesz zerknąć jak to wygląda w przypadku dostępności usług systemu IT: https://zaptec.statuspage.io/

elveh

Posiadacz elektryka
U mnie z kolei tydzień po aktualizacji na jeden dzień zgasły oba ekrany. Auto normalnie jeździło ale ekrany nie działały cały dzień. Kolejnego dnia rano wszystko zaczęło działać. Pojechałem do serwisu i nie wyskoczyły żadne błędy.

Minął kolejny tydzień i wszystko jest ok.
Również jestem bardzo zadowolony z samochodu.

Brakuje mi jeszcze statystyk z jazdy które wg mnie powinny się pojawiać na ekranie za kierownicą
A "karta zdrowia samochodu" też nic nie pokazywała? Miałeś totalny black, czy może jednak coś tam się wyświetlało na ekranie nad kolumną? U mnie taki case pojawił się raz - ale jeszcze na startym SW. Dlatego właśnie wolałem nie czekać z update'm. Przy tamtym przypadku nie działały też asystenci oraz tempomat.

wojti12

Zadomawiam się
Czyli u Ciebie nie znikło, przy kolejnym uruchomieniu, czy już więcej nie uruchamiałeś po dojeździe do serwisu ?
Ja nie mialem sytuacji ze coś mi zgasło po update. Ja umówiłem się z mojej inicjatywy. Może pomyliłeś post kolegi @rav

Last edited:

wojti12

Zadomawiam się
Mówię o współczynniku ze świata systemów o gwarantowanym SLA - np. systemów telekomunikacyjnych, czy też teleinformatycznych, baz danych - etc. Zwykle mówi się o tak zwanych "dziewiątkach" - np. 4 dziewiątki, to dostępność usługi / systemu na poziomie 99,99% - czyli tylko 0,01% czasu system może być niedostępny. Dla przykładu praktycznego 4 dziewiątki to maksymalnie 52 minuty w ciągu roku, kiedy system nie jest dostępny :)

Po kolejnej dobie w serwisie daleko nam to tych 4 dziewiątek. 3 dziewiątek (99,9%) też nie złapiemy ;) - to by oznaczało że auto jest niedostępne przez 525 minut, czyli niecałe 9 godzin. Możesz zerknąć jak to wygląda w przypadku dostępności usług systemu IT: https://zaptec.statuspage.io/
wiedza dość tajemna dla mnie ale poczytam ;), thx

wojti12

Zadomawiam się
A "karta zdrowia samochodu" też nic nie pokazywała? Miałeś totalny black, czy może jednak coś tam się wyświetlało na ekranie nad kolumną? U mnie taki case pojawił się raz - ale jeszcze na startym SW. Dlatego właśnie wolałem nie czekać z update'm. Przy tamtym przypadku nie działały też asystenci oraz tempomat.
mialem tak samo. podczas tych 14k km raz na 1-2min w trakcie jazdy zgasły oba ekrany i potem się pojawiły. to było na starym sofcie

ps. wczoraj wieczorem już mialem przejażdżkę zastępczym enyaq. To wersja 80 z kołami 21cali (Bridgestone) (ja mam 80 Sportline na 20tkach Pirelli). No powiem ze różnica dużą a wcześniej nie mialem tego jak sprawdzić. Wersja zestepcza z 21 - znacznie twardsza, słabiej wybiera nierówności które odczuwa się na siedzeniu no i najważniejsze - odczuwalnie głośniejsza. Sama żona to potwierdziła. Więc pewnie wpływ ma średnica jak i producent ogumienia. Dobrze ze na lato mam 20tki a na zimę 19tki ;)

wojti12

Zadomawiam się
Świezy news z Bohemii - Producent zalecił wymianę konkretnego sterownika. Czesć jest w Niemczech. Będą sprowadzać. Kontakt next week. Wazne ze jest diagnoza :)

elveh

Posiadacz elektryka
Ja nie mialem sytuacji ze coś mi zgasło po update. Ja umówiłem się z mojej inicjatywy. Może pomyliłeś post kolegi @rav
Racja - przepraszam Cię bardzo za pomyłkę. Chyba zmęczenie ...

elveh

Posiadacz elektryka
Dobrze ze na lato mam 20tki a na zimę 19tki ;)

To mamy identycznie - ale nie miałem jeszcze okazji przetestować tych 19 tek. Miałem za to ostatnio okazję jeździć prawie takimi samymi Superbami, tylko właśnie 1 na 17 a drugi sportline na 19 i to jest przepaść (na rzecz oczywiście 17tek). W sumie to nie wiem dlaczego ludzie marzą o takich bębnach. Sztuka dla sztuki. Superb to i tak nie jest auto do wyczynu.

elveh

Posiadacz elektryka
Świezy news z Bohemii - Producent zalecił wymianę konkretnego sterownika. Czesć jest w Niemczech. Będą sprowadzać. Kontakt next week. Wazne ze jest diagnoza :)
No to super. U mnie kolejny dzień ciszy... Jak byś mógł, to prośba o info co dokładnie zalecili wymienić.

wojti12

Zadomawiam się
No to super. U mnie kolejny dzień ciszy... Jak byś mógł, to prośba o info co dokładnie zalecili wymienić.
U mnie tydzien ciszy ze strony Dealera wiec nie mam sie czym podzielić (pewnie czekają na część). . Nie mniej zastępczy Enyaq daje radę ;)

wojti12

Zadomawiam się
Dzis telefon z salonu. Przyjechał główny sterownik samochodu (tak go nazwali jak dopytałem co padło). Cos zaczynają działać bo jakies pushe na apce wchodzą...

KorekSAN

Zadomawiam się
U mnie wczoraj była akcja. Miałem przy okazji wymienianą szybę przednią.
Dostałem VW TCrossa jako zastępcze.
Przez caly dzien dostawalem powiadomienia z aplikacji o zatrzymaniu ładowania. Wieczorem info z serwisu że samochód gotowy. Odebrałem dzisiaj rano i jak na razie jest git.

elveh

Posiadacz elektryka
U mnie wczoraj była akcja. Miałem przy okazji wymienianą szybę przednią.
Dostałem VW TCrossa jako zastępcze.
Przez caly dzien dostawalem powiadomienia z aplikacji o zatrzymaniu ładowania. Wieczorem info z serwisu że samochód gotowy. Odebrałem dzisiaj rano i jak na razie jest git.
Szyba w ramach akcji, czy zwykłe uszkodzenie od kamienia?

KorekSAN

Zadomawiam się
Szyba wymieniana z AC od kamienia na autostradzie.

Miala byc wymieniona na poczatku wrzesnia ale powiedzieli ze jak im dam samochod na serwis to nie oddadza mi go dopoki nie zrobia update'u software bo to jest akcja serwisowa i taka jest procedura. A nie mogli zrobic bo nie mieli akumulatora. Potem ja bylem niedostepny i dopiero teraz sie udalo.

wojti12

Zadomawiam się
Samochód odebrany. Widać w ustawieniach ME3. Akt wymieniony wraz osłoną na razie po kilku kilometrach brak błędów :)
Nowe funkcje w aplikacji My Skoda. I zmiany które już były opisywane przez poprzedników. Na razie ogólnie in plus
Plus wymieniony rzutnik z lusterka :)

wojti12

Zadomawiam się
Szybki update zeby nie bylo za różowo - wczoraj wieczorem pojawił sie błąd poduszki powietrznej :( - czyli co, znowu do serwisu....ehhh

Trzosek

Zadomawiam się
Juz po update, pojawia się za to problem komunikacji telefonu z siecią zewnetrzna.
Kilka dni, żeby pobrać trasę w apple maps, albo albumu ze spotify musze wylaczac wi fi w telefonie, zeby telefon pobrał przez LTE. Dziś problem zniknął, czy jest to zwiazane z dostawca uslug LTE dla skody?

Wie ktoś może jak się reguluje jasność wyświetlacza tego mniejszego przed kierowcą?

elveh

Posiadacz elektryka
Juz po update, pojawia się za to problem komunikacji telefonu z siecią zewnetrzna.
Kilka dni, żeby pobrać trasę w apple maps, albo albumu ze spotify musze wylaczac wi fi w telefonie, zeby telefon pobrał przez LTE. Dziś problem zniknął, czy jest to zwiazane z dostawca uslug LTE dla skody?

Wie ktoś może jak się reguluje jasność wyświetlacza tego mniejszego przed kierowcą?
Raczej złapały Cię ogólne problemy. U mnie nie było połączenia między samochodem a usługami od środy (19.10.2022) w ubiegłym tygodniu od godziny 16:eek:o bodajże aż do piątku / soboty. W międzyczasie pomoc techniczna odpisała mi na zgłoszenie mailowej jak niżej:

Obecnie operator sieci, który zapewnia transmisję danych w modelach Enyaq boryka się z rozległą awarią. Prosimy o cierpliwość. Trwają prace nad usunięciem usterki.

W sobotę, po dopytywaniu czy już wiedzą coś na temat rozwiązania problemów, napisali:

niestety nie otrzymaliśmy jeszcze informacji dotyczących terminu usunięcia usterki. Prosimy o cierpliwość.

I w sumie to ostatnia wiadomość od nich.... no niestety trochę słabo to wygląda, widać że nie rozumieją co to znaczy utrzymanie usługi teleinformatycznej.... W międzyczasie u mnie już wygląda na to że działa - ale żadnego zgłoszenia nikt nie "zamknął". Nie przesłał informacji że naprawione... Poza tym brakuje takiej strony z podsumowaniem dostępności usług - gdzie można by sobie podglądnąć, czy niedziałająca funkcjonalność jest problemem z connectivcity, czy usługą, czy może przerwą utrzymaniową.

michalp

Zadomawiam się

nigdy nie próbowałem ale według instrukcji tak:
1666636114340.png