Aktualizacje PowerUp

miken

Zadomawiam się
I tak wg Forda powinno wpaść... U mnie 24-PU0102-SVD-FX wpadło po 6.3.0... Jeśli spojrzysz na to co jest na FP Community w opisie teraz, to napisali że 24-PU0102-SVD-FX wpadnie w przed 6.4.0, ale po 6.1.0... więc ta aktualizacja priorytetowa może przeskoczyć inne które były po drodze do 6.4.0... 😉

miken

Zadomawiam się
Tia... to oficjalny kanał kontaktu forda z nami użytkownikami... Chcesz być na bieżąco? Musisz się zapisać... Albo z drugiej ręki tu. 😈

kdldz

Zadomawiam się
Ja ostatnio odpaliłem FDRS i generalnie 3 rzeczy sie zaaktualizowaly:

- GWM (zakladam ze to moze byc wlasnie 24-PU0102-SVD-FX)
- Sterowniki baterii i on-board charger (podgrzewanie baterii przed dojazdem do ładowarki?)
- IPMA ... (pewnie zwiazane z updejtami BlueCruise forda)

Z tym IPMA troche troche wdepnalem na mine juz zapomnialem jak dlugo to trwa i nie bylem przygotowany na 3h. W biegu podlaczalem rowlonegle 3 prostowniki - 2x10A w trybie zasilania i 1x15A zwykly, old-schoolowy prostownik ktory to tesciu nam zrobil 15 lat temu. A i tak napicie na aku spadlo do 9V 🤯

Fotka dla funu:
IMG_0976.png

miken

Zadomawiam się
Nieźle... To mnie odstrasza od fdrsa...

I co? Masz już BlueCruise? 🤣

Swoją drogą, tak na poważnie... Jaki mają problem z tym żeby umożliwić i nam wykupienie abo na BlueCruise jesli np. Często jeżdżę do Niemiec, przecież to moja sprawa czy będę z tego korzystał czy nie...

A z innych na poważnie: i co z tym podgrzewaniem baterii? Działa teraz?

🖖

kdldz

Zadomawiam się
Nieźle... To mnie odstrasza od fdrsa...

Mozna kliknac 'cancel' ale wtedy masz niezakodowany moduł i ostatecznie tak czy inaczej musisz to programowanie wykonac ponownie. Teraz juz sie zmotywowalem i kupilem UPS'a + akumulator 100Ah, bede mial jako bufor do fordzika just in case ;)

I co? Masz już BlueCruise? 🤣

Swoją drogą, tak na poważnie... Jaki mają problem z tym żeby umożliwić i nam wykupienie abo na BlueCruise jesli np. Często jeżdżę do Niemiec, przecież to moja sprawa czy będę z tego korzystał czy nie...
To nie jest tak, ze EU nie pozwala? Te wszystkie limity 15s bez trzymania kierownicy, 3s stopu etc to przepisy europejskie.

Taka ciekawostka - w ciagu ostatniego roku 2x stalem w korku na autostradzie - raz na A2 przy poznaniu i raz na A4 miedzy katowice/kraków i 2x mialem tak ze auto jechalo jakby samo - nie trzeba bylo trzymac kierownicy ani wznawiac i to przez naprawde dlugi czas - 10-20min spokojnie.

Wtedy jak auto się zatrzyma to zamiast po 3s pokazywac "Wciśnij ... aby wznowic" pojawia sie "Autom. wznowienie".

img_0935-jpg.16302

Nie wiem czy to nie jest jakis glitch ktory odpala autonomiczna mimo ze nie powinien? I ciekawe czy aktualizacja IPMA nie naprawi tego "glitcha" :)

A z innych na poważnie: i co z tym podgrzewaniem baterii? Działa teraz?
Akurat bylem w zeszlym tygodniu w warszawie i chcialem skorzystac, ale wbudowana mapa nie widziala Ionity na wysokosci strykowa w kierunku poznania - tylko ten w kierunku warszawy 🤷‍♂️ Ale ja raczej jezdze na tyle szybko ze w 100% przypadkow mam 150kW od razu jak tylko ladowarka obsluguje. Nie do konca ogarniam po co to podgrzewanie ma niby byc, chyba jak ktos rusza i chce jechac od razu na ladowarke.

Attachments

• IMG_0935.jpg
    2,9 MB · Liczba wyświetleń: 73

mALEK

Pionier e-mobilności
problem z Ionity jest od pewnego czasu. niby ich nie ma, ale dzialaja. P&C dziala. maja jakis dziwny status "zajetosci" i dlatego navi ich nie widzi. cale szczescie, ze nia ma ich duzo, to juz czlowiek pamieta gdzie sa i jedzie w ciemno bez navi :D

wemar

Fachowiec
Wtedy jak auto się zatrzyma to zamiast po 3s pokazywac "Wciśnij ... aby wznowic" pojawia sie "Autom. wznowienie".
Miałem to samo we wrześniu tamtego roku w Holandii, którą przejeżdżałem praktycznie w jednym wielkim korku. Jednak ten tryb działał tylko na autostradzie. Gdy zjechałem z autostrady ten komunikat przestał się pokazywać.

miken

Zadomawiam się
NowE aktualizacjE w drodze!

Ford Power-Up 23-PU1119-HV-BAT - Background updates *NEW - UPDATE SCHEDULE REQ'D
Ford Power-Up 23-PU1113-UNX-DC - Background updates *NEW

Dla MY21 - obie
Dla MY22 i MY23 - tylko druga...

To znowu background ale po nazwach wnioskuję ze ta pierwsza dotyczy czegoś w obszarze Baterii Trakcyjnej... A druga chyba robi coś w obszarze ładowania DC...

🖖

Last edited:

mALEK

Pionier e-mobilności
tak sie zastanawiam, czy nie zrobic "przywrocenia ustawien poczatkowych" , raz, ze po tej serii aktualizacji, ciagle cos sie sypie (navi, lusterka, podswietlenie, zwiechy), a dwa, sprawdze jak dziala fordsecure ;) wole to zrobic pod domem, niz gdzies w trasie.