Alternatywa dla homelinka przez wifi

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja otwieram AAuto bezprzewodowym i asystentem Google Ikona na ekranie dodatkowym lub paszczą.
O tyle to dobre, że nawet bez wifi dostaje komunikat gdy brama czy garaż się otwierają.
Ale od przybytku glowa nie boli

slaveq

Pionier e-mobilności
Spokojnie mi to wygląda na jakiś dziwny własnościowy system dostępny w Stanach. Sam bym kupił moduł doi swojej bramy ale widzę tylko opcję zakupu z Amazona i jedna duża wadę - teraz nie otworzę bramy jeśli nie ma prądu z tą opcją nie otworzę jeśli nie ma prądu, internet LUB serwery firmy nie działają.

pmlody

Pionier e-mobilności
No dobra, ale mają otwarte API. Jak zrobisz małpkę na ESP z odpowiednim API to tesla się w to wepnie i możesz sterować czym chcesz. Koszt 30zl za ESP z przekaźnikiem i wieczór na napisanie softu

Edyta: jednak nie takie proste, idzie to przez ich serwery:
Screenshot_20221208_081247_Twitter.jpg

Last edited:

slaveq

Pionier e-mobilności
No dobra, ale mają otwarte API. Jak zrobisz małpkę na ESP z odpowiednim API to tesla się w to wepnie i możesz sterować czym chcesz. Koszt 30zl za ESP z przekaźnikiem i wieczór na napisanie softu

Edyta: jednak nie takie proste, idzie to przez ich serwery:
View attachment 7836
No właśnie :). Szkoda że nie ma wsparcia dla jakiegoś otwartego standardu.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Spokojnie mi to wygląda na jakiś dziwny własnościowy system dostępny w Stanach. Sam bym kupił moduł doi swojej bramy ale widzę tylko opcję zakupu z Amazona i jedna duża wadę - teraz nie otworzę bramy jeśli nie ma prądu z tą opcją nie otworzę jeśli nie ma prądu, internet LUB serwery firmy nie działają.
Jak nie ma prądu to chyba żadnej bramy elektrycznej nie otworzysz? MyQ chyba nie eliminuje konwencjonalnego sposobu otwierania? :)

Robmal

Posiadacz elektryka
Ja mam u siebie bramę z napędem Hormann + sterownik Meros zintegrowany z Apple HomeKit i wszystko wisi na małym UPS APC 1500VA.
Działa bez problemu od kilku lat. Polecam na wyłączenia prądu, u mnie niestety są dość częste. Mam też ustawioną automatyzację, że brama wjazdowa i garażowa otwierają się automatycznie gdy żona wraca autem do domu (określona pora) i znajdzie się w zasięgu naszej sieci wifi.

pmlody

Pionier e-mobilności
Jak nie ma prądu to chyba żadnej bramy elektrycznej nie otworzysz? MyQ chyba nie eliminuje konwencjonalnego sposobu otwierania? :)
Patrząc na ich napędy, to otworzysz. Bo maja wersję z baterią.