Model: Tesla model 3 highland SD
Rok produkcji: Q4 2023 - odebrany luty 2024
Opony: hankook, standard od tesli,
Felga: fabryczne tesli Nova
Rozmiar felgi: 19"
Działania podjęte przez serwis: próba wyważania, wymiana wszystkich opon, ponowne wywazanie
Opis: Bardzo duże drgania na kierownicy juz przy prędkościach ponad 70 km zgłoszone to Tesli jeszcze w dniu odbioru. Serwis męczył się cały dzien, przekładali opony wywazali po czym stwierdzili ze wymienia wszystkie opony. Czekałem miesiąc.
Drugi raz w serwisie. Wymienili opony (tez Hankook) i trochę się poprawiło. Drgania powyżej 100 km/h. Reklamowałem ponownie kazali przyjechać.
W miedzy czasie wywazyłem opony w innym serwisie, tak żeby zweryfikować. Panowię stwierdzili ze były zle wyważone. To poprawiło sytuację dość mocno ale jeszcze nie perfekt,
jeszcze podjechałem na wyważanie opon na samochodzie, i tu 2 koła były OK, 2 drgały, ewidentne sinusoidy, jedno wymagało poprawienia bo niezbyt równo siedziało. a jedno wymagało innego wyważenia niż pierwotne wyważenie na maszynie, tak jakby sama tarcza miala jakies minimalne problemy z wyważeniem.
To bardzo pomoglo - po tym nie obserwuje już regularnych drgań od kol.
Dalej uważam ze układ jest zbyt czuły, i nierówności drogi sa wyczuwalna na kierownicy bardziej niż w innych samochodach, dalej uważam ze jest to jakiś problem po stronie Tesli, choc juz po tak dokładnym wyważaniu kol samochodem jeździ sie przyjemnie. mialem okazję przetestować trasę W-wa - Hamburg - W-wa (mecz naszej wspanialej reprezentacji) i było OK nawet przy niemiecko-autostradowych predkosciach.
Niestety zdaje sobie sprawę ze przy każdej wymianie opon zima lato trzeba pewnie będzie odwiedzić już zaprzyjaźnionego pana w wyważaniem na samochodzie…. ale lepsze to niż strata czasu w serwisie, juz nie mam zdrowia aby jechać tam ponownie… chyba ze ktoś z Was napisze ze Tesla znalazła problem i wiedza jak poprawić problem zbyt czułego układu.
Obecny przebieg auta to 8000 km