Który przepis tak nakazuje? No i dlaczego niekóre firmy (na przykład GO+Eauto) nadal wystawiają jedną fakturę zbiorczą?Może zmień księgową, bo prędzej czy później wszystkie firmy przejdą na FV po ładowaniu bo tak nakazują przepisy. A 10 zł za zeskanowanie FV do systemu (bo obecnie co lepsze systemy tak to robią) to rozbój w biały dzień.
Ustawa o podatku od towarów i usług, art. 106i ust. 3 pkt 4 w nawiązaniu do art. 19a ust. 5 pkt 4.Który przepis tak nakazuje? No i dlaczego niekóre firmy (na przykład GO+Eauto) nadal wystawiają jedną fakturę zbiorczą?
iArt. 106i. [Termin wystawienia faktury]
3.
Fakturę wystawia się nie później niż:
4)
z upływem terminu płatności - w przypadku, o którym mowa w art. 19a ust. 5 pkt 4.
Art. 19a. [Obowiązek podatkowy]
5.
Obowiązek podatkowy powstaje z chwilą:
4)
wystawienia faktury z tytułu:
a)
dostaw energii elektrycznej, cieplnej lub chłodniczej oraz gazu przewodowego,
Który przepis tak nakazuje? No i dlaczego niekóre firmy (na przykład GO+Eauto) nadal wystawiają jedną fakturę zbiorczą?
No tak, ale z jakiegoś powodu GW (tak samo zresztą jak i elocity) dla flot już jak najbardziej umożliwia wystawianie jednej faktury zbiorczej w miesiącu. Więc zastanwiam się jak to jest możliwe i dlaczego nie ma takiej opcji dla JDG.Ustawa o podatku od towarów i usług, art. 106i ust. 3 pkt 4 w nawiązaniu do art. 19a ust. 5 pkt 4.
i
Greenway, jak wiele innych firm dostał bądź wiążące interpretacje z KAS nakazujące takie wystawianie faktur, bądź (z tego co słyszałem) kary za inne podejście.
No to to ja wiem, ale jak to jest możliwe, skoro jest to niezgodne z przepisami? No i dlaczego JDG "Ziutex" nie może być "flotą jednosamochodową"?AFAIK floty płacą po fakcie, my płacimy przy ładowaniu stąd różnica.
Ergo - dla Ziutexa termin płatności jest w chwili ładowania (bo płaci kartą od razu) a dla floty w terminie podanym w umowie flotowej i na FV.Fakturę wystawia się nie później niż: [...] z upływem terminu płatności (dla prądu)
A nie miał tak przypadkiem jeszcze niedawno?Oczywiście Ziutex może zawrzeć z Greenway umowę flotową, a raczej może próbować, ale taki operator nie zgodzi się raczej na odłożenie płatności o 30 dni dla detalistów.
Ale przecież dokładnie tak było z GW. Płaciło się raz, na koniec miesiąca, a nie po każdym ładowaniu. Nie jestem pewien jak było z elocity, bo nie używałem zbyt często. Tak samo zresztą jest z Go+Eauto - płaci się raz na koniec miesiąca. No i właśnie dochodzimy do tego co jest prawdziwą przyczyną zmian. Nie jest nią tajemnicza kontrola KAS ani zmiany w prawie (bo tych nie było). Tylko operatorzy nie chcą kredytować Ziutexów na miesiąc, więc wystawiają im wiele faktur. Czyli to nie GO+Eauto jest złe i się nie dostosowuje do zmian (bo zmian nie było) tylko GW/elocity minimalizuje ilość zamrożonych środków mając w głebokim poważaniu pogorszenie oferty dla swoich klientów.Nie rozumiesz różnicy między flotą a "Ziutexem", flota płaci z opóźnieniem a Ziutex natychmiast, a w ustawie (co było wyżej, więc cytuje tylko fragment)
Ergo - dla Ziutexa termin płatności jest w chwili ładowania (bo płaci kartą od razu) a dla floty w terminie podanym w umowie flotowej i na FV.
Oczywiście Ziutex może zawrzeć z Greenway umowę flotową, a raczej może próbować, ale taki operator nie zgodzi się raczej na odłożenie płatności o 30 dni dla detalistów.