awaria ładowarki pokładowej

mimx

Fachowiec
Szybko poszło ;) Samochód odebrany 2.06. Żonie przy ok. 300 km wyskoczył błąd "układu elektrycznego" (awaria ładowarki pokładowej) w czasie jazdy. Akurat przejeżdżała koło ASO, więc podjechała. Oczywiście nikt nic nie wie, "jeździć, obserwować".
No to wyobserwowałem i dziś przy niecałych 600 km powtórka. Umówiłem się na najbliższy termin... 28.06 :(

Wczoraj podczas ładowania z Zencara 3f, apka przy ok. 70% wywaliła info o przerwanym ładowaniu, "nieznany błąd". Zdalny restart pozwolił doładować do końca (80%) bez dalszych przygód, więc uznałem, że to jakaś randomowa sprawa, ale jak widać coś się złego dzieje po stronie samochodu.

20230612_082415.jpg

20230612_082441.jpg

cooler

Pionier e-mobilności
Masz inną ładowarkę niż zencar? Może coś ze stykami? Mi zencar padł bo kable wchodzące do cegły były źle przymocowane i wysunęły się rozszczelniając obudowę, potem już szybko poszło. Zobacz czy to samo masz lądując na słupku AC

mimx

Fachowiec
Nie mam. Będę musiał podjechać do jakiegoś Greenwaya AC na testy. Póki co ładowałem na słupku AC raz, ale tylko testowo 20 minut, więc za krótko, żeby wyciągnąć wnioski. Wczoraj w domu ten błąd wywaliło dopiero po 2h od startu ładowania.

cooler

Pionier e-mobilności
miałem podobnie z zencarem jak wilgoć weszła do środka i elektronika zaczeła szwankować: masz w razie czego na gwarancji, więc bez stresu. BTW: z samochodem nie dostałeś żadnego EVSE? Nawet 1-no fazowego?

pbr

Posiadacz elektryka
Możesz potestować w międzyczasie na cegle która przyszła z samochodem czy też błąd wyskoczy bo na GW to drogo wyjdzie plus pewnie z kilka razy musiałbyś podjechać (zrozumiałem z posta że nie przy każdym ładowaniu jest błąd?).

mimx

Fachowiec
Dostałem 1f, ale jeszcze go nie używałem. Wczoraj wróciłem z podróży służbowej i nie bardzo miałem czas na eksperymenty z czymkolwiek. Tym bardziej, że błąd wyskoczył mi dziś, w drodze do pracy. 2 pierwsze ładowania Zencarem przebiegły bez problemu. W historii w apce widzę, że 2 kolejne (1 żony, 1 moje) generowały błędy.

cooler

Pionier e-mobilności
Dostałem 1f, ale jeszcze go nie używałem. Wczoraj wróciłem z podróży służbowej i nie bardzo miałem czas na eksperymenty z czymkolwiek. Tym bardziej, że błąd wyskoczył mi dziś, w drodze do pracy. 2 pierwsze ładowania Zencarem przebiegły bez problemu. W historii w apce widzę, że 2 kolejne (1 żony, 1 moje) generowały błędy.
Czyli problem się pogłębia, przynajmniej łatwo będzie przetestować. Stawiam na zencara (oby :)

mimx

Fachowiec
Dziś po pracy będę testował na fabrycznym 230V, zobaczymy.
Niestety wśród znajomych nie mam nikogo z ładowarką 3f na podmiankę. Za mało tych EV, kurde ;)

cooler

Pionier e-mobilności
Dziś po pracy będę testował na fabrycznym 230V, zobaczymy.
Niestety wśród znajomych nie mam nikogo z ładowarką 3f na podmiankę. Za mało tych EV, kurde ;)
Przez noc i 1f evse naładujesz. Nawet zdrowo dla baterii

mimx

Fachowiec
No niestety na fabrycznym EVSE to samo. Po niecałych 15 minutach apka wywaliła alarm "Cannot start charging. Unexpected vehicle status" a na cegle zrobiło się jak niżej.
Nie sądzę, żeby to był problem "złego prądu", skoro to 2 różne gniazdka i 2 różne "ładowarki", tylko raczej coś po stronie samochodu...

20230612_184057.jpg