Bez ściemy... czyli nasze realne zuzycie kWh...

Michal

Moderator
Wysuwasz się nam na prowadzenie w rankingu oszczędnej jazdy :D

gim-kg

Pionier e-mobilności
@Michal naprawdę jechałem normalnie, nie po „dziadkowemu”, of course bez używania pełnych mocy Tesli. Sam się zdziwiłem. Po dojechaniu do Bydgoszczy miałem 55%, wiec postanowiłem że wracam bez ładowania. Miałem dwa koła ratunkowe GreenWay w Człuchowie i Koszalinie DC 50 kW

Gandalf

Pionier e-mobilności
Nie chcę spoilerować, bo jeszcze jestem w trakcie podróży no i nie mam na Was czasu :p
ale...
pomijając oczywistości czyli dojazd tu i planowany powrót, które oczywiście są autostradowe - więc cudów nie ma,
to zwiedzanie okolic w których teraz jesteśmy jest niezmiernie ekonomiczne dla elektryków
(miejsca widokowe co kawałek, więc częsta jazda z niskimi prędkościami, góra, dół, stop, start, góra, dół, itp itd.) a średnia z 50km będąca na poziomie poniżej 100Wh/km już nawet przestała mnie zaskakiwać.

PS
Na autostradzie samochód ma większy zasięg niż ja, wstyd bo musiałem się zatrzymać wcześniej niż on.
Nie dla mnie #DieslemBezSikuDoChorwacji

krzyss

Pionier e-mobilności
View attachment 5634BMW i3 120Ah (42kWh) 2010
Trasa: Warszawa - Różan (S8/Długosiodło) - Warszawa
Temp: 30*C
Średnie zużycie: 137Wh/km
I3 to autko ktore bede zawsze milo wspominal, chcialem zostawic dla mojej kobialki ale ta sie uparla na smarta cabrio :)

pluto

Pionier e-mobilności
Po 3,5 miesiącach od kupna dziś stuknęło 10 000 km - średnie zużycie energii 139 Wh/km

20220702_164603.jpg

krzyss

Pionier e-mobilności

pluto

Pionier e-mobilności
A ty wiesz ze masz gaz ? Naciskaj go troche!! 😀
A da się do elektryka założyć gaz ? 😁

Jeżdżę dużo po mieście, drogami krajowymi tak jak wszyscy. Wczoraj wracałem z Tarnowa do Zielonej Góry (A4-S3 540 km) i jechałem tam gdzie się dało ok. 130-140 km/h (w większości bardziej 120 km/h bo co chwile wyprzedzanie, zwężenia i tak stałem prawie 1,5 w korkach przez te pieprzone remonty i kolizje na A4 i średnia z trasy wyszła 155 kW/km.

W mieście schodzę do 100-110 kW/km więc wciskam "gazu" tyle ile trzeba 😉 chodź przy tych temperaturach powyżej 30 stopni to już tak dobrze nie jest.

20220630_202246aa.jpg

Gandalf

Pionier e-mobilności
Dzisiaj na w/w superchargerze jakaś promocja była chyba bo spotkałem 4 zajęte stanowiska (brawa dla uczestników tej układanki, bo by tak się dało podłączyć dwa muszą stać perfekcyjnie, a dwa kolejne współpracować)
Dwie inne Tesle czekały w kolejce.
Godziny szczytu normalnie ;-)