makak

Nowy na Forum
kompletnie nie zgadzam się z przedmówcą...wersja najtańsza ma żarówki jako światła mijania i długie...nie wyobrażam sobie w dzisiejszych czasach kupować auta z żarówkami. Różnica w stosunku do ledów- to jest niebo a ziemia. A warto inwestować w bezpieczeństwo. Wg mnie jedyna rozsądna opcja to wersja comfort. Silnik mocny, jak w Hyundai Kona, więc do miasta idealny, na dynamiczną jazdę, zmianę pasów itp.

Wiadomo, każdemu wg potrzeb, żarówki w 2025 to archaizm, ale rozumiem że cenę trzeba przycinać na czym się da. A że to auto miejskie które pewnie nawet nie będzie miało okazji włączyć długich świateł albo jechać nieoświetloną ulicą, to niewiele to zmienia. Bardziej pewnie będzie irytowała niedorobiona, ręczna klimatyzacja (można dać taką samą uwagę że nie wyobrażam sobie w dzisiejszych czasach... itd.). Przez dwa dni jazdy nie udało mi się złapać sensownego ustawienia pomiędzy piekarnik a lodówka, dodatkowo nawiewy po środku nie dały się do końca zamknąć i dmuchają mi prosto w kolano.

Ja postrzegam to auto jako sensowne drugie malutkie autko na miasto, ale tylko pod warunkiem że będzie super tanie. Bo jak mam zapłacić 110 koła (i do tego kiepska oferta leasingu) to ja już wolę dołożyć do czegoś fajniejszego i sprawdzonego.

mareckiD

Nowy na Forum
Już od deski do deski temat przeczytałem więc pytanie zadam, bo nie znalazłem.

1. Potrzebuję 12V, konkretnie do radii krótkofalarskiego i CB. Pewnie to archaizm ale jest tu zwyczajne gniazdo zapalniczki w tym aucie? Albo gdzieś w bagażniku itd.?

2. Czy auto ma wejście na kartę SIM z LTE czy trzeba kombinować z hotspotem?

3. Są jakieś dostępne opcje relingów dachowych? Pytam w kontekście anten do w/w radii (3 anteny) bo mocowania magnesowe to generalnie słabe rozwiązania.

jarqu

Posiadacz elektryka

1. Potrzebuję 12V, konkretnie do radii krótkofalarskiego i CB. Pewnie to archaizm ale jest tu zwyczajne gniazdo zapalniczki w tym aucie? Albo gdzieś w bagażniku itd.?

3. Są jakieś dostępne opcje relingów dachowych? Pytam w kontekście anten do w/w radii (3 anteny) bo mocowania magnesowe to generalnie słabe rozwiązania.
1. Na dole w konsoli środkowej masz złącze usb C - USB A - wejście karty sd o raz gniazdo zapalniczniki 12V 120W o ile dobrze pamiętam.

2. Jakas karta sim jest ale bo:
10 lat bezpłatnej usługi w chmurze od pierwszej aktywacji; W przypadku wersji Active 500 MB danych rozrywkowych bezpłatnie miesięcznie przez pierwsze pół roku od pierwszej aktywacji; W przypadku wersji Boost i Comfort 1 GB danych rozrywkowych bezpłatnie miesięcznie przez pierwsze 2 lata od pierwszej aktywacji

3. Nie wiem

Nolte

Zadomawiam się

1 - tak jest gniazdo 12V 120 W
obraz_2025-07-28_100227991.png
2 - system oparty na Androidzie, pokazuje niby 2 gniazda SIM, ale czy jest możliwy fizyczny dostęp do nich (pewnie po rozebraniu tabletu), tego na tą chwilę nie wiem. Jeden SIM używa pojazd do komunikacji z telefonem, do aktualizacji lub hot-spot, wielkość pakietu GB / m-c w zależności od wersji. Korzysta z operatora Orange.

mareckiD

Nowy na Forum
Zresztą pal sześć kartę SIM, 12V najważniejsze, dziękuję za super info ;)

A jak nie będzie relingów to się zrobi dziurę dachu, w każdym aucie tak robię. Zresztą w końcu to chińczyk, po co ta gwarancja co tam się ma zepsuć?

Jeszcze mam kolejne pytanie zanim pojadę do salonu. Czy da się tak rozłożyć tylne siedzenia żeby zrobić zupełnie płaską podłogę? Czyli zrobić tymczasowo towarowego VAN'a?

p.s. Kilka dni temu na małej wiosce pijany skasował mi dosyć stare auto (ale małe fajne do miasta i bezawaryjne), więc czeka mnie złomowanie. A co za tym idzie pełna dotacja. Auto ma mi służyć 99% na odcinkach 12km w jedną stronę przez 5 dni w tygodniu, i ze 2x w miesiącu 30-70km w jedną stronę. Decyduję się na wersję boost

jarqu

Posiadacz elektryka
A jak nie będzie relingów to się zrobi dziurę dachu, w każdym aucie tak robię. Zresztą w końcu to chińczyk, po co ta gwarancja co tam się ma zepsuć?
ale to tak serio pytanie ? :D bo zepsuć to sie może dosłownie wszystko :)
z takimi przebiegami to nawet wersja active by styknela ale wedlug mnie lepiej dolozyc do boosta jesli sa środki na to.

Nolte

Zadomawiam się
Jeszcze mam kolejne pytanie zanim pojadę do salonu. Czy da się tak rozłożyć tylne siedzenia żeby zrobić zupełnie płaską podłogę? Czyli zrobić tymczasowo towarowego VAN'a?
Niebawem będzie aktualizacja OTA zwiększająca pojemność bagażnika do 1600 i nośność 3.5 T (żartuję 😁). Tak, tylne siedzenia składają się nie zupełnie płasko
obraz_2025-07-28_114312465.png

jarqu

Posiadacz elektryka
A tak serio mówiąc jedną aktualizacje ota juz miałem ale bez większych zmian.