BYD oferta w Polsce

kubatar

Pionier e-mobilności
No i BYD wszedł do Polski. Na stronie juz załadowane konfiguratory z ofertą.
BYD seal U comfort od 190k PLN
BYD Seal sedan od 207k PLN
BYD dolphin od 141k PLN

Ten pierwszy szczególnie wg mnie ciekawie wyceniony

wersja z aku 72kWh:
Screenshot_20240610_094845_Chrome.jpg

Wersja z aku: 87 kWh:Screenshot_20240610_095225_Chrome.jpg

Last edited:

kubatar

Pionier e-mobilności
Na szybko przeanalizowałem dane Seal U i zasadniczo jeśli chodzi o wyposażenie nie widzę dużych różnic pomiedzy wersjami. Obydwie maja pompę ciepła wiec plus.
Różnice to głównie aku tj. pojemność oraz moc ładowania. W wersji comfort ładowanie max to jedynie 115 kW. Droższa wersja to 140 kW. Biorac pod uwagę że obie maja blade BYD slabo to wyglada przy porównaniu do Tesli Y gdzie jest 174 kW. Moze chociaż krzywa jest lepsza? Czekamy na Bjorna...

Ev3

Pionier e-mobilności
No i BYD wszedł do Polski. Na stronie juz załadowane konfiguratory z ofertą.
BYD seal U comfort od 190k PLN
BYD Seal sedan od 207k PLN
BYD dolphin od 141k PLN

Ten pierwszy szczególnie wg mnie ciekawie wyceniony
Ale że dają 50 tys rabatu od tej ceny, czy o co chodzi?
Bo za tyle to można Teslę kupić, albo ev6......

Chińczyk bez oficjalnej dystrybucji, albo będzie kosztował o wieeeeeeeeeele mniej, albo nie ma żadnych szans.
To już MG ma dużo lepszą ofertę i też nic nie słychać, żeby rynek zawojował.

kubatar

Pionier e-mobilności
Nie ma informacji o rabatach. To są ceny z konfigiratora.
Wydaje mi sie że BYD ma oficjalną dystrybucję. To inny poziom niz inni chińczycy. To spory gracz na rynku i ma zasoby.
Jak sie zagłębiam w ofertę to musze przyznać ze ciekawa ale ma swoje wady. Kolejny minus to bagaznik: jefyne 425l dla tak duzego suva?
Na chwile obecna jak dla mnie tesla Y wygrywa.

Ev3

Pionier e-mobilności
Nie ma informacji o rabatach. To są ceny z konfigiratora.
Ale pisałeś że są atrakcyjne, a w liczbach nijak tego nie widać.
Powiedziałbym coś dokładnie odwrotnego - są mocno za wysokie.
Wydaje mi sie że BYD ma oficjalną dystrybucję.
W Chinach, na Węgrzech czy w Polsce?
Mnie się jakoś nie wydaje.
Wcześniej, była mowa o sprzedaży i imporcie przez dealerów, tak jak to robi MG.
I zapewne tak właśnie jest oferowany.

kubatar

Pionier e-mobilności
Trudno oczekiwac ze z dnia na dzien BYD stanie sie potegą na rynku europejskim zwłaszcza ze dostępność modeli jest uzależniona od dostaw morskich. Tesla też nie brylowala w statystykach od pierwszych dni.
Nie sądzę żeby ochoczo wydawali kilkaset baniek na reklamy na Euro żeby nie myśleć dlugofalowo o rynku EU zwlaszcza ze maja zakusy do inwestycji w zakłady montujace. Europejscy producenci nie bez powodu bardzo sie ich obawiają.
Dla konsumentów dobrze bo od czasu wejścia mocniej na rynek Hyundai/KIA 10-15 lat temu i Tesli rynek nie miał świeżej krwi i mocno obrósł tłuszczykiem

kaktus

Posiadacz elektryka
Plichta to chyba sprzedaje, konkurencja jest dobra dla nas.
Pytanie jaka to jest konkurencja. Brak dystrybucji oficjalnej producenta + ceny na poziomie Tesli. Taniej wychodzi troche LR i lakiery są za free ale wybór nie powala (w sumie w Tesli też ale nie ma żywych kolorów w ogóle).
Dla konsumentów dobrze bo od czasu wejścia mocniej na rynek Hyundai/KIA 10-15 lat temu i Tesli rynek nie miał świeżej krwi i mocno obrósł tłuszczykiem
KIA wchodziła na rynek walcząc ceną nie porównywalną tylko zdecydowanie niższą. I to nie przez 2-3 lata a przez >15 lat.

kubatar

Pionier e-mobilności
Pytanie jaka to jest konkurencja. Brak dystrybucji oficjalnej producenta + ceny na poziomie Tesli. Taniej wychodzi troche LR i lakiery są za free ale wybór nie powala (w sumie w Tesli też ale nie ma żywych kolorów w ogóle).

KIA wchodziła na rynek walcząc ceną nie porównywalną tylko zdecydowanie niższą. I to nie przez 2-3 lata a przez >15 lat.
Przecież BYD nie powiedzial jeszcze ostatniego słowa. Skoro przysłali do EU pojedyńcze transporty to trudno żeby sprzedawali z rabatami kilkadziesiat tysi. Wyceniają tak żeby sprzedać. Jak dostępność bedzie w setkach tysiecy sztuk to bedzie inne podejście.
A tak na marginesie to chyba seal U jest 14k tańszy od Y SR