aadamuss

Posiadacz elektryka
5l/100km jestem w stanie zrozumieć ale najbardziej mnie śmieszy jak ktoś mówi: moja spalina cały rok pali mi tyle samo 5-7l a elektryk to zimą ma o połowę mniejszy zasięg. no i kuwa widać że ktoś spał w szkole na lekcjach bo 7 to jest właśnie o połowę mniejszy zasięg niż 5 :)
Moje dwie "spaliny" to jeszcze garaż ogrzewają jak silniki stygną :) Tylko nie wiem jak policzyć zyski :) Paranoja.

cooler

Pionier e-mobilności
Moje dwie "spaliny" to jeszcze garaż ogrzewają jak silniki stygną :) Tylko nie wiem jak policzyć zyski :) Paranoja.
O kurde, o tym nie pomyślałem. Gazownicy go nienawidzą: podgrzewa garaż ciepłem odpadowym ze spalania paliwa!
Cholera, a gdyby ICE zamiast wywalać ciepło zimą przez chłodnicę i tłumiki miały jakiś bufor, który by to magazynował i przywoził do domu... Ech, pomarzyć..

Koma

Zadomawiam się
Wczoraj przeliczałem koszty ładowania przejechania 4000 km ładując się na TSC oraz na IONITY w abonamencie Elli za 14,99 euro/mc. Wychodzi na to, że ładowanie na TSC bardziej się opłaca.

Koma

Zadomawiam się
Założenia z wyjazdów za granicę w trakcie roku:
Średni koszt za 1 kWh - 2,55zł na TSC
Średnie zużycie 18kWh/100km
Abonament Elli: 852 zł/rok
Średni koszt IONITY za 1 kWh - 1,7 zł
TSC: 4000km:100x18kWhx2,55zł=1836zł
Ionity
: 4000kmx18kWhx1,7zł + 852zł=2076zł

Koma

Zadomawiam się
Np. w Niemczech TSC w godzinach szczytu jest w większości stacji po 0,52 euro - co daje 2,44 zł. W Austrii również na tym poziomie. Nie wiem jak we Włoszech? Dlatego przyjąłem do kalkulacji nasze ceny, które są najwyższe w Europie. Tak drogi mamy "prąd" jak nigdy.

nabrU

Moderator
@Koma
Jest jeden may problem w Twoim porównaniu / kalkulacji: potencjalny wzrost ceny na SuC. W Elli masz cenę stałą przez kolejny rok.

Poza tym abo Elli to 69,99 x 12 to 839.88 a nie 852 ale to już pomijalne.

P.S. U nas SuC dla teslowców to 0.53 pensa czyli jakieś 2,82zł za kWh

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Np. w Niemczech TSC w godzinach szczytu jest w większości stacji po 0,52 euro - co daje 2,44 zł. W Austrii również na tym poziomie. Nie wiem jak we Włoszech? Dlatego przyjąłem do kalkulacji nasze ceny, które są najwyższe w Europie. Tak drogi mamy "prąd" jak nigdy.
Przecież mamy najtańszy prąd i najtańsze paliwo w Europie i do tego najbardziej demokratyczny i praworządny rząd. Nie siej defetyzmu ;)