Czekam na Mini SEA z ciekawości co kupiłeś ?
Od strony praktycznej - będzie to auto pierwszego wyboru. Na trasy TM3, a ze spalinowych zostanie tylko kosiarka i chyba na zawsze Vespa LX50, która dopiero co dostała nowy cylinder.
Czekam na Mini SEA z ciekawości co kupiłeś ?
No to jest takWitam. Mam pytanie odnośnie cesji na polisie ubezpieczenia. Kupiłam samochód elektryczny na kredyt (częściowo). Bank jest wpisany w polisę (jako zabezpieczenie kredytu). Chciałabym złożyć wniosek o dopłatę "mój elektryk " ale muszę wpisać Fundusz do polisy. Jak to zrobić? Pani przez telefon mówiła o cesję współdzielonej. Czy ktoś wie jak to wygląda? Czy ktoś z Państwa kupował samochód na kredyt, a później wpisywał Fundusz do ubezpieczenia? Bardzo proszę o informację. Pozdrawiam
Nie, ubezpieczyciel nie ma z tym nic wspólnego, to bank musi się zgodzić na cesje częściową polisy, ubezpieczyciel tylko musi jej dokonać jak bank się zgodzi na częściowe odstąpienie od "swojego" zabezpieczenia, ubezpieczycielowi jest "wszystko jedno" gdzie wypłaci ewentualne odszkodowanie.Skontaktuj się z ubezpieczycielem, przedstaw temat, ogarną bez problemu (jeśli rozumni ;-)).
W tej sytuacji 1% jest ok, byle by się zgodzili.No właśnie jak kupowałam samochód, to nadmieniałam, że będzie brana dotacja "Mój elektryk". Osoby "załatwiające" kredyt/finansowanie wiedziały o tym fakcie. Kredyt mam w BNP Paribas i w umowie kredytowej mam wpisane w zabezpieczenia cesję polisy AC. W tej samej umowie pisze o możliwości zmiany zabezpieczenia kredytu (co oczywiście jest płatne w wysokości 1% kredytu).
Jak najbardziej, tak rób. Do decyzji nie jest potrzebna cesja. Po podpisaniu umowy dotacji trzeba uzupełnić cesję i wtedy dopiero mają płacić.Myślę najpierw złożyć wniosek do Funduszu, potem czekać na akceptację i dopiero w późniejszym czasie wnioskować do banku o zmianę formy zabezpieczenia lub zgodę na wpisanie w polisę nfośigw. Nie wiem czy jest to możliwe w takiej kolejności.
Pełna zgoda ;(Wszystkie informacje nt. programu są bardzo niejasne i trudno cokolwiek wywnioskować.
Taki program ;(Natomiast Pani na infolinii też za dużo nie wie - na moje wątpliwości dostałam odpowiedź "Wie pani, nie wiem jak to jest dokładnie, ale mam tu napisane, że trzeba zrobić cesję współdzieloną i bank ma się zgodzić. Tak trzeba postąpić." No i tyle się dowiedziałam... To kto ma byc kompetentny w tym temacie?
Próbuj rozmawiać mimo wszystko z bankiem, nie masz nic do stracenia. Daj znać jak poszło.Z drugiej strony biorąc kredyt (finansowanie z salonu) powiedziano mi, że musiałabym wpłacić minimum 75% wartości samochodu, aby bank nie był wpisany w polisę. Za samochód płacimy 135 tys, wpłatę własną mamy na 40 tys i kredyt na 90 parę (bo prowizja doliczona do kredytu). Żeby bank nie był wpisany kazali mi zrobić wpłatę dokładnie 100 tys zł...
To w takim razie, jeśli byłoby mnie stać na te 100 tys, to po co mi kredyt :-/
Koło zamknięte i nie wiem co dalej :-(