cesja ubezpieczenia?

Magdalena

Nowy na Forum
Witam. Mam pytanie odnośnie cesji na polisie ubezpieczenia. Kupiłam samochód elektryczny na kredyt (częściowo). Bank jest wpisany w polisę (jako zabezpieczenie kredytu). Chciałabym złożyć wniosek o dopłatę "mój elektryk " ale muszę wpisać Fundusz do polisy. Jak to zrobić? Pani przez telefon mówiła o cesję współdzielonej. Czy ktoś wie jak to wygląda? Czy ktoś z Państwa kupował samochód na kredyt, a później wpisywał Fundusz do ubezpieczenia? Bardzo proszę o informację. Pozdrawiam

lookash_c

Pionier e-mobilności
Skontaktuj się z ubezpieczycielem, przedstaw temat, ogarną bez problemu (jeśli rozumni ;-)).

Piernik

Posiadacz elektryka
Witam. Mam pytanie odnośnie cesji na polisie ubezpieczenia. Kupiłam samochód elektryczny na kredyt (częściowo). Bank jest wpisany w polisę (jako zabezpieczenie kredytu). Chciałabym złożyć wniosek o dopłatę "mój elektryk " ale muszę wpisać Fundusz do polisy. Jak to zrobić? Pani przez telefon mówiła o cesję współdzielonej. Czy ktoś wie jak to wygląda? Czy ktoś z Państwa kupował samochód na kredyt, a później wpisywał Fundusz do ubezpieczenia? Bardzo proszę o informację. Pozdrawiam
No to jest tak:)
Można zrobić częściową cesje AC do kwoty. W tym przypadku NFOŚ będzie wymagać cesji polisy AC do kwoty dotacji to jest pewnie 27 tys. jak o taką wnioskujesz.
No i na to właśnie będzie musiał się zgodzić "twój" bank na rzecz którego ustanowiona jest cesja całej polisy AC.
Dla banku będzie to "nowość" i musiał by się okazać dość elastyczny, i na pewno musiał by mieć już spłacony kapitał w minimalnej wysokości 27 tys PLN. Podczas udzielania kredytu nie miał tego w "swoich" procedurach odnośnie zabezpieczeń. Bo jak by miał to byś nie pytała ;)
Pewnie było by łatwiej jak by bank który tego kredytu udzielał wiedząc że będzie służył finansowaniu w ramach mój elektryk.
Miał by już przetrawiony podział zabezpieczeń wynikających z cesji polisy.
Obawiam się że niewielu jeszcze próbowało.
Daj znać jak zareaguje bank i powiedz jaki jak się zgodzi, wielu być może skorzysta.

(pomijam fakt że w części materiałów są jakieś bzdury o cesji polisy OC/AC, polisy OC nie można cedować)

Skontaktuj się z ubezpieczycielem, przedstaw temat, ogarną bez problemu (jeśli rozumni ;-)).
Nie, ubezpieczyciel nie ma z tym nic wspólnego, to bank musi się zgodzić na cesje częściową polisy, ubezpieczyciel tylko musi jej dokonać jak bank się zgodzi na częściowe odstąpienie od "swojego" zabezpieczenia, ubezpieczycielowi jest "wszystko jedno" gdzie wypłaci ewentualne odszkodowanie.

Magdalena

Nowy na Forum
No właśnie jak kupowałam samochód, to nadmieniałam, że będzie brana dotacja "Mój elektryk". Osoby "załatwiające" kredyt/finansowanie wiedziały o tym fakcie. Kredyt mam w BNP Paribas i w umowie kredytowej mam wpisane w zabezpieczenia cesję polisy AC. W tej samej umowie pisze o możliwości zmiany zabezpieczenia kredytu (co oczywiście jest płatne w wysokości 1% kredytu). Myślę najpierw złożyć wniosek do Funduszu, potem czekać na akceptację i dopiero w późniejszym czasie wnioskować do banku o zmianę formy zabezpieczenia lub zgodę na wpisanie w polisę nfośigw. Nie wiem czy jest to możliwe w takiej kolejności.

Wszystkie informacje nt. programu są bardzo niejasne i trudno cokolwiek wywnioskować. Natomiast Pani na infolinii też za dużo nie wie - na moje wątpliwości dostałam odpowiedź "Wie pani, nie wiem jak to jest dokładnie, ale mam tu napisane, że trzeba zrobić cesję współdzieloną i bank ma się zgodzić. Tak trzeba postąpić." No i tyle się dowiedziałam... To kto ma byc kompetentny w tym temacie?

Z drugiej strony biorąc kredyt (finansowanie z salonu) powiedziano mi, że musiałabym wpłacić minimum 75% wartości samochodu, aby bank nie był wpisany w polisę. Za samochód płacimy 135 tys, wpłatę własną mamy na 40 tys i kredyt na 90 parę (bo prowizja doliczona do kredytu). Żeby bank nie był wpisany kazali mi zrobić wpłatę dokładnie 100 tys zł...
To w takim razie, jeśli byłoby mnie stać na te 100 tys, to po co mi kredyt :-/

Koło zamknięte i nie wiem co dalej :-(

Piernik

Posiadacz elektryka
No właśnie jak kupowałam samochód, to nadmieniałam, że będzie brana dotacja "Mój elektryk". Osoby "załatwiające" kredyt/finansowanie wiedziały o tym fakcie. Kredyt mam w BNP Paribas i w umowie kredytowej mam wpisane w zabezpieczenia cesję polisy AC. W tej samej umowie pisze o możliwości zmiany zabezpieczenia kredytu (co oczywiście jest płatne w wysokości 1% kredytu).
W tej sytuacji 1% jest ok, byle by się zgodzili.
Myślę najpierw złożyć wniosek do Funduszu, potem czekać na akceptację i dopiero w późniejszym czasie wnioskować do banku o zmianę formy zabezpieczenia lub zgodę na wpisanie w polisę nfośigw. Nie wiem czy jest to możliwe w takiej kolejności.
Jak najbardziej, tak rób. Do decyzji nie jest potrzebna cesja. Po podpisaniu umowy dotacji trzeba uzupełnić cesję i wtedy dopiero mają płacić.

Wszystkie informacje nt. programu są bardzo niejasne i trudno cokolwiek wywnioskować.
Pełna zgoda ;(
Natomiast Pani na infolinii też za dużo nie wie - na moje wątpliwości dostałam odpowiedź "Wie pani, nie wiem jak to jest dokładnie, ale mam tu napisane, że trzeba zrobić cesję współdzieloną i bank ma się zgodzić. Tak trzeba postąpić." No i tyle się dowiedziałam... To kto ma byc kompetentny w tym temacie?
Taki program ;(
Z drugiej strony biorąc kredyt (finansowanie z salonu) powiedziano mi, że musiałabym wpłacić minimum 75% wartości samochodu, aby bank nie był wpisany w polisę. Za samochód płacimy 135 tys, wpłatę własną mamy na 40 tys i kredyt na 90 parę (bo prowizja doliczona do kredytu). Żeby bank nie był wpisany kazali mi zrobić wpłatę dokładnie 100 tys zł...
To w takim razie, jeśli byłoby mnie stać na te 100 tys, to po co mi kredyt :-/

Koło zamknięte i nie wiem co dalej :-(
Próbuj rozmawiać mimo wszystko z bankiem, nie masz nic do stracenia. Daj znać jak poszło.

consigliero

Pionier e-mobilności
Dokładnie, do decyzji cesja jest niepotrzebna

Attachments

• Zrzut ekranu 2021-11-16 o 09.28.49.png
    Zrzut ekranu 2021-11-16 o 09.28.49.png
    351,6 KB · Liczba wyświetleń: 64

Magdalena

Nowy na Forum
Dziękuję za porady. Jutro zajmę się złożeniem wniosku i będę na bieżąco informować o postępach.
Napisałam na razie wiadomość do banku, zobaczymy, jak oni to widzą.
Tak na "chłopski rozum" biorąc, to dotacja jest 27 000 zł, oni mają wpłacone 40 000 zł na finansowanie samochodu o wartości 135 000, którego mogą dokonać przewłaszczenia, więc gdzie jest problem...
Dziękuję :)