mmm
Fachowiec
Jako osoba fizyczna kupująca auto za gotówkę (taki nienormalny ze mnie), chciałem już jutro złożyć wniosek... ale zastanawia mnie ten punkt o cesji ubezpieczenia. Jak to wygląda w praktyce? Czy dotyczy to całej kwoty ubezpieczenia czy tylko tej części? Z opisu nfogśw z poprzednich wniosków wynika, że niby tylko części (procentowo wartość dofinansowania do wartości auta), ale w samej umowie wygląda to raczej na przekazanie 100% ubezpieczenia dla nfogśw - a to jest tak absurdalne, że raczej zrezygnowałbym wtedy ze składania wniosku.
No bo załóżmy taką hipotetyczną sytuację:
- mam auto ubezpieczone na 100% kwoty zakupu
- dostaję dofinansowanie od Partii i ceduję ubezpieczenie
- Partia dogaduje się z lokalnym gangiem, nazwijmy go losowo Inlaws & Injustice, by kradła samochody z nalepkami
- I&I kradnie mój samochód
- Partia dostaje 100% mojego ubezpieczenia + muszę oddać dofinansowanie
- I&I odpala partii procent za kradziony samochód
Tak, przerysowuję. Ale dla laika na pierwszy rzut oka ta umowa jest tak skonstruowana, że muszę płacić za AC a go nie mam...
Więc jak to w końcu jest z tym punktem o cesji ubezpieczenia?
No bo załóżmy taką hipotetyczną sytuację:
- mam auto ubezpieczone na 100% kwoty zakupu
- dostaję dofinansowanie od Partii i ceduję ubezpieczenie
- Partia dogaduje się z lokalnym gangiem, nazwijmy go losowo Inlaws & Injustice, by kradła samochody z nalepkami
- I&I kradnie mój samochód
- Partia dostaje 100% mojego ubezpieczenia + muszę oddać dofinansowanie
- I&I odpala partii procent za kradziony samochód
Tak, przerysowuję. Ale dla laika na pierwszy rzut oka ta umowa jest tak skonstruowana, że muszę płacić za AC a go nie mam...
Więc jak to w końcu jest z tym punktem o cesji ubezpieczenia?