Chyba słyszę przegub

facet

Fachowiec
Jak w temacie, 10tyś przebiegu i już słychać przegub? Mówię o ruszaniu przy mocnym lewoskręcie? Pewnie zgłoszę i teraz w okolicach Katowic muszę jechać czy mobilny ogarnie?

cooler

Pionier e-mobilności
Jak w temacie, 10tyś przebiegu i już słychać przegub? Mówię o ruszaniu przy mocnym lewoskręcie? Pewnie zgłoszę i teraz w okolicach Katowic muszę jechać czy mobilny ogarnie?
Szybko poszło! Dużo startowałeś ze skręconymi kołami?
Masz boosta?
Przy normalnym ruszaniu u mnie przód się nawet nie włącza. Możliwe że przez te gówniane opony e-Primacy samochód przy ruszaniu ciągle się ślizgał, więc i przód musiał często interweniować.
Jeździłem parę miesięcy M3P i nawet on nie miał problemów z przegubami przy 150k km przebiegu.

facet

Fachowiec
Nigdy nie startowałem ze skręconymi kołami bo wiem jak się to konczy. Mam seryjne LR z dwoma silnikami. Opony brigstone seryjne. Idealnie sie trzymają drogi i na suchym i na mokrym. Zjechałem przez 30 lat tysiące km i nigdy nawet w staruszkach nie miałem problemu z przegubami. To jakaś kpina, auto 10tys przebiegu i niecałe 3 miesiące

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ja w Xie po ~35tys km wymieniałem na gwarancji. Z 4 razy słyszałam mocne stukanie przy mocnej rekuperacji gdy koła skręcone na maksa. Tylko u mnie przedni silnik jest tym głównym. Nowe wydają się głośniejsze, jest takie buczenie przy mocnym skręcie na większej prędkości.

Jak sprawdzić kiedy się przedni silnik włącza?

W aplikacji S3XY mozna sobie podejrzeć. front/rear inverter power.

facet

Fachowiec
To w końcu jak?
Oj nie czepiaj się, startowanie to dynamiczne ruszanie a zwykłe wolne ruszanie na skręconych kołach to nieodzowna część jazdy.

Wskoczyłem na rondo i patrząc na S3xy widziałem że silnik przedni nie pracuje natomiast stuki przy nieco szybszej jeździe po rondzie występują. Przy wolnej cisza. A może to sprężyna?

cooler

Pionier e-mobilności
Oj nie czepiaj się, startowanie to dynamiczne ruszanie a zwykłe wolne ruszanie na skręconych kołach to nieodzowna część jazdy.

Wskoczyłem na rondo i patrząc na S3xy widziałem że silnik przedni nie pracuje natomiast stuki przy nieco szybszej jeździe po rondzie występują. Przy wolnej cisza. A może to sprężyna?
Przeguby nie trzeszczą nieobciążone. To musi być coś innego. Miałem niedawno robiony przegub w Passacie i nawet przy maksymalnie skręconych kołach jak spokojnie ruszałem/skręcałem to nic nie było słychać. Dopiero obciążenie większym momentem wywoływało efekt.