MG4 XPower - ekscytująca codzienność chińczyka z brytyjskim rodowodem

cooler

Pionier e-mobilności
Znalezisko:

Petrada.
Parę pytań (wiem że filmik nie Twój):
Trzeba grzać baterie przed wykorzystaniem maksymalnym mocy jak w Tm3P czy po prostu gaz i masz 3.7s do 100?
Jaka jest zależność między SoC a przyspieszeniem? Jakie masz przyspieszenie przy 50% SoC a jakie przy 20%

xplde

Fachowiec
Grzać nie trzeba specjalnie, jeśli masz włączone tzw. "inteligentne grzanie baterii", zwłaszcza jak masz wysoki SOC natomiast chyba warto o to zadbać bo jednak to auto potrafi brutalnie przyspieszać(głowy odskakują na zagłówek) i dla baterii tak będzie lepiej(dla głowy też). Moc nie jest ograniczana. Ale to jeszcze dokładnie musiałbym przetestować. Staram się trzymać SOC w granicach 60-30%. No i wszystko w trybie sport gdzie masz domyślnie włączone AWD. Rozładuję niżej niż 30% i zrobię test. Niestety mam miękkie, całoroczne opony dla komfortu więc nie wiem czy będzie miarodajny.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Petrada.
Parę pytań (wiem że filmik nie Twój):
Trzeba grzać baterie przed wykorzystaniem maksymalnym mocy jak w Tm3P czy po prostu gaz i masz 3.7s do 100?
Jaka jest zależność między SoC a przyspieszeniem? Jakie masz przyspieszenie przy 50% SoC a jakie przy 20%
W M3p trzeba grzać?

cooler

Pionier e-mobilności
Nie trzeba. Gaz w podłogę i sama się grzeje :) A w TrackMode nawet pokazuje temperaturę baterii, hamulców itp.
Jak tak zrobisz, w najlepszym razie uzyskasz 3.9. Wiem bo dużo testowałem.
Dodatkowo trzeba mieć duży SoC, najlepiej 90%+ żeby zejść poniżej 3.9.
Dopiero jak nagrzejesz baterię da się coś z tego urwać.

Ratt

Posiadacz elektryka
Jak tak zrobisz, w najlepszym razie uzyskasz 3.9. Wiem bo dużo testowałem.
Dodatkowo trzeba mieć duży SoC, najlepiej 90%+ żeby zejść poniżej 3.9.
Dopiero jak nagrzejesz baterię da się coś z tego urwać.
Nie wiem jaką TM3P testowałeś i z jaką baterią ale dla mojej z 2022 dla temperatury w okolicach 20 C i SoC 80% bez problemu mam 3.5 do 100km/h.
Nie przepadam z tym gościem ale akurat te testy są dość miarodajne:
i odpowiadają moim.

Last edited: